сряда, 25 април 2012 г.

Рим - "Вечният град"

Най-магнетичния град в Италия за мен е Рим. Много харесвам Италия и всяко място там, което съм посещавала си има някакъв чар - Венеция е неописуемо красива с нейните канали и тесни улички, във Флоренция гледката към катедралата е невероятна, Болоня също е прекрасно градче, Сарденя и плажовете там са разкошни, езерото Комо предлага несравними гледки, може би само Милано не ми е толкова впечатляващо. Но Рим е просто уникален, не случайно му казват "Вечният град"! Бяхме за 3 дни в Рим през май, преди 3 години, време крайно недостатъчно за да се насладим на всичките му красоти. Но останах очарована завинаги! 
Купихме си карти Roma Pass , чрез които първите 2 туристически обекта са безплатни, за следващите се ползва намаление и бонус 3 дни безплатен транспорт. В сайта е упоменато кои забележителности са включени в паса. В момента Roma Pass струва 30 евро, но напълно си заслужава, защото чрез тях пропускаш големите опашки пред забележителностите. Най-изгодно е да си изберете за първи обект на посещение Колизеума и Римския форум (влиза се с един билет).  За втора безплатна забележителност ние се спряхме на замъка Сант Анджело.

Колизеумът е сред най-популярните забележителности в Рим. Навремето трябва да е била много впечатляваща постройка. Днес той е полуразрушен от земетресения, както и от това, че е бил използван за източник на строителни материали за строежа на различни сгради. 

Colosseo



Самата арена липсва, но са запазени коридорите под нея.





Арката на Константин се намира между Колизеума и хълма Палатин.

Римския форум е бил центърът около който древният Рим се е развивал. Останките му се намират между хълмовете  Палатин и Капитолий.
















На  Piazza Venezia се намира паметникът на Виктор Емануил ІІ, известен сред местните с прякора "сватбената торта" и "пишещата машина" :-).

Недалеч от Колизеума е църквата San Pietro in Vincoli (букв. превод Свети Петър в окови). Според преданието в нея се съхраняват като реликва оковите, които е носил Свети Петър.




Тук се намира и известната скулптура на Микеланджело "Мойсей"


Едно от любимите ми места в Рим е замъкът Сант Анджело . Той е построен за да бъде гробница на император Адриан и семейството му, а по-късно е използван като крепост, затвор и замък.






                                        Мостът на Ангелите, който се намира пред замъка


Тук, докато се разхождахме покрай Тибър, видяхме написано на български език стихотворението на Иван Вазов за Тибър : 
Влачи, о старий Тибре, твойте мътни вълни
между травясали стени,
и бурени и спомени безсмъртни,
живущи  в тез вековни съсипни....

Piazza del Popolo



Испанските стъпки

Фонтана ди Треви


Пантеона също е уникална сграда. Построен преди около 2000 години, това е най-добре запазената сграда от древен Рим. Първоначално е служел за светилище на всички богове. От VII век става християнски храм, дори и днес той функционира като църква, където редовно се провеждат религиозни меси. Входът е безплатен.









Piazza Navona е един от най-красивите площади в Рим. Много е живописен, пълно е с хора, художници, музиканти, фонтани :-)!









Campo de' Fiori е площадът на който Инквизицията през 1600 година изгаря Джордано Бруно.



Двора на базиликата Сан Клементе, където е погребан Константин-Кирил Философ.

San Giovanni in Laterano е най-старата и главна папска базилика  в Рим.  









За финал малко снимки от нощен Рим:
Monumento a Vittorio Emanuele II

Colosseo


Fontana diTrevi


Pantheon


Piazza Navona

Castel Sant' Angelo



San Pietro


  Следва продължение..."Ватикан"

Свързани публикации -  Отново в Рим


6 коментара:

  1. Просто прекрасно! страхотна екскурзия
    Благодаря за споделеното
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  2. След всеки път в Рим си пожелавам пак и пак да се върна там! Няма такъв град в света с невероятната си атмосфера.Дъхът на човек спира при вида на тези монолитни сгради, издържали на времето.Красота!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  3. СТРАХОТНИ СНИМКИ И ВЕРОЯТНО ЧУДЕСНИ ЕМОЦИИ! БЛАГОДАРЯ,МАРИ ЗА КРАСОТИТЕ КОИТО СИ СПОДЕЛИЛА! ЧЕСТИТ ГЕРГЬОВДЕН,ПРИЯТЕЛЧЕ! ВСИЧКО НАЙ-ХУБАВО ЗА ТЕБ И ТВОИТЕ БЛИЗКИ!!!!ОТ МОМЧИЛ КАЦАРОВ

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасен град, прекрасни снимки....
    Рим се загнезди в сърцето ми като най-любимото ми и завладяващо място...
    хората са знаели как да строят, все още се усеща духа на отминалите времена...
    прекрасно място, което пре спокойно може да се посети и само с една карта и много ентусиазъм ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на мен Рим ми е най-любимият италиански град! Много ми се иска да се върна отново там и просто да се разхождаме по улиците безцелно... Вече няколко пъти ни се случва да минем оттам просто транзит, но съм се зарекла, че следващия път като имаме път през Рим задължително да останем поне 1 нощ!

      Изтриване