вторник, 15 май 2012 г.

Ватикан


Ватиканът е най-малката независима страна в света, територията и е едва 0.440 кв. километра. Тя се намира в град Рим и фактически Италия е единствената страна с която граничи. Ватиканът е седалището на папата - главата на римо-католическата църква. Главните забележителности тук са площада Свети Петър и Ватиканските музеи. Ако не ви се посещават музеите (макар че според мен това ще е огромен пропуск), задължително трябва да се посети площад Свети Петър и едноименната базилика.
Площадът е проектиран от Бернини. Той е обкръжен от 284 огромни колони, построени в 4 редици, направени така че, ако се гледат от централно място, колонадите изглеждат сякаш са разположени в една редица!
Всяка неделя точно в 12 часа папата се появява на един от прозорците от покоите си и благославя събралите се хора. Нашият първи ден от пристигането ни в Рим беше именно неделя, но за наш късмет папата точно тогава беше на посещение в Израел. Та и при нас стана така "Да отидеш в Рим и да не видиш папата!" 


площад Свети Петър



 В центъра на площада се намира Египетският обелиск, за издигането на който навремето са били необходими 900 души.

Входът в базиликата е безплатен. Понякога се образуват опашки за влизане, защото се минава през скенер, но като цяло не се чака много.











Бронзовата статуя на Свети Петър - в едната си ръка държи ключовете, дадени му от Исус, с другата благославя.  

Счита се, че тази статуя има чудодейна сили и десният и крак е изтъркан от докосването на милиони поклонници от цял свят през вековете.





Може да се изкачите на върха на купола, който е проектиран от Микеланджело.

Гледката която се открива напълно си заслужава!


Виждат се и Ватиканските музеи...

...и част от Ватиканските градини...







Ватиканските музеи
По принцип е хубаво да се отиде в музеите когато няма толкова хора, но практически това е невъзможно. Може би ако се иде около обяд, няма да е толкова пълно, но ако сте през лятото в Рим и идете по това време, най-вече ще се оттървете за малко от жегата.  Ние отидохме към 9 сутринта и като видях опашката, която ни чакаше, направо ми прилоша, но всъщност тя вървеше доста бързо и за няма и 10 минути успяхме да влезем.




Ватиканските музеи са много богати на експонати, има цели стаи изрисувани от Рафаело, Сикстинската капела е рисувана от Микеланджело и изобщо, за да се видят всички музеи и зали, трябва да се изминат 8 километра. За хора, които се интересуват и разбират от изкуство вероятно и цял ден прекаран там няма да им стигне! Ние ги разгледахме за около 4 часа.  Най-много ми харесаха стаите на Рафаело и изобщо навсякъде, където имаше стенописи беше много впечатляващо.  Съжалявам, че не ми е много хубав апарата и не мога да пресъздам и една трета от красотата, която видях!
Египетският музей


Има най-различни скулптури...

... стенописи...


...статуи...



...и красиви мозайки.










В една от залите на стените бяха окачени невероятно изтъкани гоблени...


Таванът на галерията с картите е просто изумителен!







Стаите на Рафаело











В Сикстинската капела винаги е пълно с  хора и е много шумно. По принцип е забранено да се снима, но никой не спазваше тази забрана. Постоянно се чуваше щракане на апарати и "No photo!' от страна на пазачите. И аз снимах, не че снимките ми станаха хубави...

"Страшния съд" на Микеланджело е разположен на една от стените в Сикстинската капела.

Между другото обиколката на музеите е така направена, че няма как да видите Сикстинската капела без да разгледате останалите зали. Сякаш ни подготвят психически за зашеметяващите стенописи на Микеланджело!


Изрисуването на таваните му отнема 4 години. Изобразени са различни сцени от Библията, с над 300 изрисувани фигури и всичко това изглежда триизмерно :-)!






























8 коментара:

  1. Невероятни снимки!Благодаря ти за споделената красота!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Обичам да снимам... и да споделям :-)!

      Изтриване
  2. Тези снимки са истинска наслада за душата, защото се докосваме /макар и не пряко/ до едно велико изкуство, до творбите на гении...:) Не съм посещавала Ватикана, но съм гледала една мн. ефектна презентация с част от тези зали ... и сега отново с огромно удовлствие ги изгледах още веднъж ...:)Благодаря ти ... :)!

    Марияна Тодорова,http://cerise.blog.bg/

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Щом сте ценител на изкуството, значи непременно трябва да посетите Ватикан, сигурна съм, че ще останете очарована от красотата на всички творби :-)!

      Изтриване
    2. Да, надявам се някой ден да имам възможността да го направя...:) С пожелание за повече слънчеви усмивки в този дъждовен ден! :)

      Изтриване
  3. Прекрасни снимки и страхотен блог! Пожелавам още и още Ваши истории да радват нас, читателите!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за милите думи! Ще се постарая да не ви разочаровам :-)!

      Изтриване
  4. Прекрасни снимки и страхотен блог! Пожелавам още и още Ваши истории да радват нас, читателите! Bravo,4erpya informaciya za 2015 god,neveroyatna si ,putuvaj i se naslagdavaj ..i pravi snimki

    ОтговорИзтриване