вторник, 31 януари 2012 г.

Канарските острови - чудесно място да избягаш от зимата

В тези минусови температури няма как да не си спомня с носталгия къде бях миналата година през февруари месец. Решихме да отскочим за 8 дни до Канарските острови или по-точно до Лансароте и Фуертевентура , понеже са най-близо до Африка и се водят най-топлите острови от архипелага. 
Кацнахме на остров Лансароте, където имахме 3 дневен престой. В интерес на истината Лансароте е по-интересният от двата острова, с много странен пейзаж, все едно си на Луната, всички къщи са бели, което  му придава много странен и екзотичен вид. Определено си заслужава да се посети!









Отседнахме в курорта Playa Blanca





Още от България бяхме резервирали обиколна екскурзия на острова (Grand tour), която е скъпа (50 евро) и изморителна, но си заслужава отвсякъде :-). За един ден обиколихме целият остров и почти всички забележителности. Започнахме екскурзията от посещението на национален парк Тиманфая, където яздихме камили.






След това ни демонстрираха геотермални експерименти, които показват колко е висока температурата под повърхността . Слагаха една купчинка суха трева и след няколко секунди тя пламваше....



Тук се намира ресторанта El Diablo, единственият ресторант където пекат пържолите си на естествения огън от вулкана. ( ние не пробвахме този специалитет - един от минусите на организираните екскурзии :-))


И обзорна обиколка с автобуса около вулкана...



След тези демонстрации потеглихме към El Golfo - естествен амфитеатър, отворен към морето, който се е образувал от вулканични изригвания през 1730 година.

Лагуната, която запълва основата на този във формата на полукръг кратер е в резултат на наводнения, а зеленият цвят на водата се дължи на водораслите, които живеят в тези води. Езерото е обявено за природен резерват и е забранено за къпане.
Изключително интересно ми беше да видя черен пясък...



La Geria - това са лозя. Виното което се получава от тях е с много специфичен вкус и аромат, поради топлата вулканична почва. За да се предпазят растенията от вятъра всяко едно е оградено по този начин.

След обяда потеглихме към къщата на Сезар Манрике - известен лансаротски архитект.

Къщата е построена върху вулканична лава от изригвания настъпили през периода 1730г. - 1736г. Сградата издигната върху пет много големи, естествени вулканични мехура има обитаема площ 1800 кв.м., разпределени на две нива.





Тук лавата е влезнала през прозореца :-)


Северната част на острова е доста по-зелена

Една от най-прекрасните гледки на острова се разкрива от Mirador de Guinate 


Jameos del Agua също се намира в северната част на острова, част е от вулканичната система на пещера формирана от изригването на вулкана La Corona преди 3 милиона години. Мястото е разработено от Сезар Манрике.

Във вътрешността на пещерата се намира естествено езеро с прозрачна вода, където живеят слепи раци албиноси с неизвестен произход. Това е и образа, който архитект Манрике избира да бъде символ на Jameos del Agua








След 3 чудесни и разнообразни дни на Лансароте беше време да хванем ферибота и да се отправим към  Фуертевентура. 

Това е най-дългият от Канарските острови и един от най-слабо населените. Намира се само на 90 километра от африканския бряг. Тук вече се отдадохме на пълноценна почивка. Бяхме отседнали в Коралехо.

Времето беше разкошно и ако не беше вятъра, който е обичаен за там  щеше да бъде направо жега.



 Някой умен и добър човек е направил тези неща на плажа, които пазят туристите от вятъра :-)! Сутрин се чакаше на опашка за тях!

Може да се каже да се каже, че на Фуертевентура се намират най-хубавите плажове от целият архипелаг!



Един ден отскочихме и до плажа на El Cotillo, който е уникално красив!


А цветът на водата се менеше постоянно  и ставаше все по-красиво!







И както всички хубави неща и тази почивка свърши много бързо!

Фуертевентура от птичи поглед





На отиване до Лансароте ползвахме полети на България еър и Раян еър през Мадрид. Имахме около 3 часа  между полетите и не беше нужно да нощуваме в Мадрид. На връщане от Фуертевентура пък ползвахме Раян еър + Уиз еър с малко повече престой между полетите, но това беше причина да разгледаме Мадрид за няколко часа, отново без нощувка. Много добре се получи, защото освен добре напаснатите часове и общата цена на полетите за двама беше около 600 лева. На островите коли под наем не сме взимали, но съм чувала, че е много евтино. За трансфер от и до летището ползвахме http://www.a2btransfers.com/ много съм доволна от тях, ползваме ги вече няколко пъти! От хотела на Фуертевентура до летището бяхме резервирали шатъл (най-евтиния вариант), а те дойдоха и ни взеха с луксозен, частен трансфер :-)!
Между Лансароте и Фуертевентура има фериботи на много често, цената е 17 евро в посока. Според мен двата острова чудесно могат да се комбинират в една почивка, като естествено може да се отседне на Фуертевентура и да се отиде само на екскурзия до Лансароте.
Канарските острови наистина са чудесно място за бягство от зимата. Освен че е красиво, екзотично и различно от всичко, което съм виждала , за щастие не е и много скъпо! Със сигурност ще повторя почивката си там! Е, може би на някой от другите острови...



16 коментара:

  1. Това се казва бягство от -30 градуса!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С удоволствие бих се преместила да живея зимата там!!!

      Изтриване
  2. Отговори
    1. И аз...Колкото по-студено става, толкова повече съжалявам, че и тази година не сторих същото :-)))!

      Изтриване
  3. S odovolstvie bix oto6la :*

    ОтговорИзтриване
  4. лол/....Фуертевентура от птичи поглед............е невероятна гледка, само каква красота е природата няма втора като нея,наистина удивителни снимки, много ви благодаря за ги споделихте с нас.Посетили сте разкошни места, дори и на камили сте били, което е моя мечта от известно време, интересно ми е дали наистина наподобява все едно си на конче?Има огромни огради с цветя, там лично бих си и останала аз, толкова са цветни и летни...не бях чувала за това място и не знаех, че е най-дългият от Канарските острови и един от най-слабо населените. Намира се само на 90 километра от африканския бряг.Доста далече е.

    ОтговорИзтриване
  5. Красиво е!И снимките са много хубави!

    ОтговорИзтриване
  6. Четем втора седмица и вече планираме да идем на море през зимата! Къде в Коралехо би било добре да се отседне с 5-годишно дете? Разглеждаме хотели, апартаменти, но имам нужда от съвет. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Аз съм била само в един хотел там и на мен ми хареса, така че мога да го препоръчам - Aloe Club Resort (рейтинга в Трипадвайзър му е 4), резервацията я направих в alpharooms.com (там ми излизаше най-евтино, сега не знам как е положението). Хотелът или по-скоро апарт-хотелът се намира в края на града в близост до дюните на Коралехо, осигуряват шатъл до плажа, но ние сме ходили и пеша. Един от басейните е отопляем (което е добре за малки деца), ние бяхме на ол инклузив и храната беше изключително вкусна. Като цяло съм много доволна, но само да отбележа - не очаквайте някакъв лукс. Ако трябва да кажа нещо отрицателно, то е може би това, че от към анимация нещата не бяха много добре (но мен това никак не ме вълнуваше :-))! Какъвто и хотел да изберете препоръчвам да гледате да има отопляем басейн, защото водата не е много топла! Ако имате още въпроси съм на разположение! Поздрави!

      Изтриване
  7. Здравейте, бихте ли ме посъветвали от къде може да се резервира предварително обиколната екскурзия на острова (Grand tour). Предварително благодаря! Румяна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това мисля, че беше агенцията, която ние ползвахме: https://www.lanzaroteexperiencetours.com/en/excursions/

      Изтриване
  8. Pozdravqvam te za prekrasniq blog, ima mnogo polozna informacia. Nachaloto na mart tazi godina, si napravihme perfektnata pochivka na Kanarskite ostrovi po tvoq marshrut ;) Kombinirahme Lanzarote i Fuerteventura - beshe strahotno! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Здравей Зани,
    Имаш ли спомен на чия фирма беше фериботът между островите?
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей!
      За съжаление нямам абсолютно никаква представа. Просто отидохме на пристанището и хванахме първия ферибот.

      Изтриване