неделя, 8 юли 2012 г.

Един ден в Болоня
През януари попаднахме на евтини билети на Wizz air до Форли (100 лева за двама човека двупосочно ;-)) и решихме, че си струва да отскочим до там за 3 дни. Самото градче Форли не го посетихме, но от там е много удобно да се стигне с влак до Болоня и Флоренция. Искахме да спим и трите нощи във Флоренция, но тъй като полетът ни пристигаше към 20.00 часа нямаше как да хванем влак направо за там, се отправихме към Болоня, където имахме една нощувка. Билетът от Форли до Болоня струва 6.10 евро, а пътуването трае около 50 минути. Хотелът ни беше в близост до гарата, което беше много удобно, защото нямаше да се лутаме да го търсим по нощите.На сутринта се отправихме на разходка в центъра, който е сравнително малък и спокойно може да се обиколи за един ден. Историческата част на Болоня има формата на осмоъгълник и на всеки от ъглите му има порта, а от там улицата те води право към центъра. Няма как да се обърка човек!
Piazza Nettuno
Fontana del Nettuno е един от символите на Болоня. Местните го наричат още Il Gigante (Великана)


  Palazzo d'Accursio (Palazzo Comunale)

В двореца се намира градската библиотека Sala Borsa, входът е свободен. На първият етаж подът е прозрачен и отдолу се виждат останки от стария град, на втория етаж могат да се четат книги, вестници, списания.

Piazza Nettuno прелива в Piazza Maggiore     Palazzo d'Accursio (Palazzo Comunale)

Palazzo del Podesta (Дворецът на градоначалника)

Palazzo re Enzo, който се намира на Piazza Nettuno e построен през XIII век като продължение на Palazzo del Podesta.Piazza Galvani - очарователен малък площад в близост до Piazza Maggiore


Удоволствие е да се разхождаш из тесните улици около центъра.

Дори да вали в Болоня, може спокойно да се разхождате без чадър, градът е известен с арките, които покриват улиците. Казват, че дължината им е около 40 километра.

Piazza Merkanzia - тук се намира търговската палата


Най-красивите гледки към града се откриват от кулите Гаризенда и Азинели, те са едни от малкото останали средновековни кули в града, които в миналото са били над 180...  За съжаление кулата на която можеше да се качим беше в ремонт и не можахме да се насладим на Болоня от високо.От площадчето с двете кули тръгва Via Zamboni, където се намира най-старият университет в Европа.  
И не на последно място, Болоня е една от гастрономическите столици на Италия и магазините за хранителни стоки могат да предложат всякакви вкусотии за ценители :-)!

На вторият етаж на това магазинче имаше много приятна винарна, където можеше да се опитат различните видове деликатеси.


Болоня е прекрасно градче с неповторим дух и чар. Най-хубавото е, че не е чак толкова туристическо като Флоренция и ако човек е в района и има свободни ден или два, със сигурност трябва да го посети.

P.S. Към днешна дата (април 2013 г.) Wizz air вече не кацат на летище Форли, а на Guglielmo Marconi (летището на Болоня)!


Следва продължение...   ФлоренцияБлог класация

7 коментара:

 1. Чудесен разказ и чудесни снимки! Много ми харесва целият блог! Благодаря Ви за споделеното - ще продължавам да Ви чета!

  ОтговорИзтриване
 2. Чудесни снимки, добре оформен разказ. Бях в Болоня сега отивам във Флоренция :)! Благодаря Зани за хубавия блог. Нели

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Благодаря, Нели :-)! От един месец се каня да пиша и за Флоренция, но все не ми остава време...

   Изтриване
  2. когато имаш време пиши, снимай, пиши, пиши ние ще четем :)

   Изтриване
  3. Ок, ще действам по въпроса ;-)!

   Изтриване
 3. С вашите разказ и снимки посетих Болоня отново!

  ОтговорИзтриване