понеделник, 11 юни 2012 г.

Малта III част - Остров Комино и плажовете в МалтаСпоред мен Малта не е точно плажна дестинация. В смисъл, че бреговете са предимно скалисти, има съвсем малко на брой пясъчни плажове и естествено лятото е пълно навсякъде. Ако търсите усамотени плажове, Малта не е правилното място! Поради малките размери на острова ние смятахме сутрин да разглеждаме различни градове, а след обяд да ходим на някой от плажовете. Естествено не всичко става както човек го намисли. Не можахме да посетим всички плажове, които бях набелязала, първо, защото въпреки, че разстоянията са много малки, придвижването не става чак толкова бързо и второ, защото времето не беше винаги с нас :-)!
Безспорно най-красивото море е около остров Комино. Островът се намира между Малта и Гозо и е само 3 кв. километра, има съвсем малко жители, както и един хотел, който работи само през лятото. Най-посещаваното място от острова е Синята лагуна. Водата е кристално чиста с невероятен син цвят! Според мен е задължително да се посети. Предполагам, че се предлагат екскурзии до тук от всеки град, ние отидохме до пристанище Cirkewwa и от там хванахме някаква лодка Paradise express (10 евро отиване и връщане), стигнахме два пъти по-бързо от останалите корабчета и лодки. Капитана така бясно караше, че носа на лодката се изправи нагоре и всички ние се свлякохме вкупом назад - ние, двама италианци и двама гмуркачи. Така здраво се бяхме вкопчили в перилата на лодката, че единствената ни цел беше да останем в нея, защото както се изказа единият италианец "май отиваме в Il Paradiso" :-)!


Първо оставихме двамата младежи да се гмуркат, а ние продължихме към острова. 

Водата наистина изглежда разкошно!

Лошото е, че няма пясък, а само скали, за това пък на тях са сложили чадъри и шезлонги :)!

 Хубаво е да се отиде рано, за да може да си намерите хубави места. Ние бяхме едни от първите, но честно казано не ми се искаше да прекарм деня си с накацали 100 маймуни на главата и решихме да обиколим наоколо дали няма някое по-усамотено място!
И колкото и да е невероятно, наистина си намерихме място на което почти цял ден бяхме  самички! Цялата работа беше, че до там трабваше да се нагази в морето и да се минат няколко метра по водата, а повечето хора като видеха това нещо се отказваха - сякаш не са дошли на море :-)!

Намерихме си една удобна равна скала и се настанихме.


Е, водата не беше като на Синята лагуна, но пък пак беше красиво!


И както си бяхме сами, по едно време се изсипа цял кораб с туристи! Добре, че не се застояха много време!


Към края на деня решихме да се преместим на обществения плаж да видим и там как е.

Водата е уникална, като в басейн. Аз като видя такива води и не мога да се спра да снимам!

А в морето се влиза със стълба :-)! Останалите плажове в Малта за съжаление не са толкова впечатляващи. Един ден посетихме един ужасно труднодостъпен с надеждата, че няма да има толкова много хора.

Пътува се с автобус до едно село Bahrija, след това няколко километра пеша по черен път.

И още няколко километра по едни чукари, защото объркахме пътя...

И не знам дали си заслужаваше ходенето, защото ето това беше плажа!  
Fomm ir-Rih BayАз даже малко се усъмних, че става въпрос за този плаж и реших да продължим още малко, но жегата така ни беше напекла, че преценихме, че е по-добре да се върнем! Защото при тези скали следващият плаж можеше да е след около 10 килиметра...

Някой си е построил къща в пустощта!
И беседка, на която си починахме малко ... :-)!Слязохме на плажа, беше каменист, морето бурно, но поне гледките и вълните бяха впечатляващи, а и бяхме сами :-)!

Някъде в интернет бях чела, че ако духа вятър, дори и да не си помисляме да влизаме в морето на този плаж! Истина е! Морето е толкова бурно и вълните подхвърляха камъните като перца,  чуваше се само някакво бучене! Аз бях влязла съвсем малко и така силно ме дърпаше на вътре, освен това няколко камъка ме удариха  и много бързо се отказах....

Mellieha Bay (Ghadira Bay) - най-широкият пясъчен плаж в Малта. Типичен градски плаж, има чадъри, шезлонги, кафета наоколо. Освен това морето е до колене много на вътре :-)!


Следващите два плажа се намират почти един до друг.
Golden Bay

 Ghajn Tuffieha Bay  в съседство - не толкова населен

Понеже не ме свърташе на едно място се качих на хълмчето да видя какво има от другата страна. И тук имаше плажуващи, даже с палатки :-)!


В южната част на острова посетихме само плажа в Birzebbuga - Pretty Bay. Честно казано не разбрах с какво си е заслужил името - на мен не ми хареса изобщо, освен това, точно до него имаше нещо като пристанище и нали се сещате колко беше чиста водата!

Един от любимите ми плажове стана този на остров Гозо - Ramla Bay. Беше много живописен, а пясъкът имаше червеникав отенък!И така - в Малта може и да няма много красиви плажове, но е страхотна страна, в която много ми се иска да се завърна отново някой ден!


Блог класация

14 коментара:

 1. Много красиво!Хубави мигове и красота си уловила,Зани! Само не видях древните им автобуси,които са част от пейзажа на Малта и за които хвърлят доста усилия за поддържането им...

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Благодаря ти, Таня :-)! Ах, тези жълти автобуси! И аз бях много чела за тях и имах голямо желание да се возим, но мисля че точно преди да пристигнем си бяха обновили напълно транспортната система, маршрути и т.н., съответно и автобусите. Много ме беше яд - всички бяха абсолютно нови и климатизирани, което сега като се замисля не беше чак толкова лошо, като се има предвид температурите там :-)! Не знам - може да е някаква временна мярка, предполагам, че нещо ги реставрират и след това отново ще ги върнат. Защото въпреки, че не съм ги виждала, мисля, че те са един от символите на Малта. По магазините за сувенири масово се продаваха подобни малки автобусчета..., но аз не си купих понеже така и не видях нито един от тях...

   Изтриване
 2. Прекрасен блок! Прекрасни снимки..виждам през тях невероятни места:)Благодаря!

  ОтговорИзтриване
 3. Благодаря ти за чудесните снимки и описание! Ходила съм там през зимата - посрещахме Нова година и затова сега се насладих на лятна Малта. Но трябва да ти кажа, че и през зимата /при тях няма минусови температури/ морската вода беше почти като на твоите снимки. Страхотно е там! Имам прекрасен спомен и сега отново се върнах.
  Благодарности!!! :)))

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Радвам се, че съм възвърнала в теб приятни спомени :-)! И аз много харесвам Малта, с удоволствие бих живяла там, тази страна ме привлича неустоимо :-)!

   Изтриване
 4. Страхотни снимки.Благодаря.Надявам се това лято да я посетя.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Благородно ви завиждам за това, което ви предстои! Ако имате възможност отседнете в Ла Валета, ако ще обикаляте с автобуси е по-удобно от там, защото там се правят всички връзки!

   Изтриване
 5. Кой не мечтае за място където водата е кристално чиста с невероятен син цвят! И според мен е задължително да се посети. Предполагам, че се предлагат екскурзии до тук от всеки град,харесва ми как сте тигнаи до там с пристанище Cirkewwa и от там с лодка Paradise express (10 евро отиване и връщане),благодаря за тези новини и красивите снимки, които споделихте, вижда се че е разкошно и все още е опазено от много туристи.

  ОтговорИзтриване
 6. В Синята лагуна вече има въжета .
  Преди години плувахме спокойно до последния варел, където течението става опасно силно .
  Това вече не е моят плаж .

  Малта е прекрасно място !
  Mellieha Bay беше приятен плаж .
  Внимавайте с течението след радио - шамандурата !!!

  ОтговорИзтриване
 7. Много хубав блог... Предстои ми да посетя Малта след около две седмици и информацията ще ми е много полезна. Благодаря !!!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Благодаря :-)! Желая ви приятно изкарване в тази прекрасна страна!

   Изтриване
 8. за колко време обиколихте тези места :-)

  ОтговорИзтриване