петък, 25 ноември 2011 г.

Архипелага Мадалена, Сардиния - един истински рай в Европа



Сардиния е наистина едно уникално място с прекрасни плажове, може би с най-красивото море, което съм виждала през живота си! А на архипелага Мадалена има безброй такива, при това уединени, просто идилия! Прекарах там 10 страхотни безгрижни дни и ако мога бих се връщала всяко лято.
Архипелагът е група от острови, по-големите, от които са Ла Мадалена, Капрера, Будели, Спарджи, Санта Мария, като Ла Мадалена и Капрера са свързани с мост.


Бяхме отседнали на остров Мадалена в единственият град там, който естествено се казваше Ла Мадалена :-). Много приятно, малко градче в италиански стил.

До църквата разбира се води пешеходна пътека :-)







Основното ни занимание през деня беше да обикаляме плажовете, като те бяха набелязани предварително още от България. Много от тях си бяха направо трудно достъпни - катериш едни върхове, после се спускаш, ама нали сме си ентусиасти :-)!

   Остров Капрера                                                   
Както вече казах островите Мадалена и Капрера са свързани с мост. Съответно до острова имаше автобус (който не пътуваше в неделя). Няколко пъти ползвахме автобуса, а понякога наемахме и колелета. Имаше много такива ентусиасти с колелета, въпреки, че не беше много лесен терена, защото целия остров е хълмист. Понеже много от плажовете се намираха далече от главния път и бяха ниско долу в заливи, нямаше начин да се стигне с колелетата, ние зарязвахме колелетата на пътя  и продължавахме около километър - два, а понякога и повече пеша. 
За да стигнем до Cala Coticcio направо ни се разказа играта. То беше едно катерене по едни хълмове, спускане, направо ужас! Цялата работа щеше да има някакъв смисъл, ако бяхме решили да направим това упражнение още сутринта, а не към 4 часа следобед, така че нито можахме да видим плажа в пълната му красота, нито пък да останем достатъчно време да му се насладим!


Cala Coticcio 
Cala Brigantina
Il Relito

Cala Serena

                                                      Плажовете на остров Мадалена

Bassa Trinita
Testa del Polpo - този плаж ни стана от любимите - беше що годе лесно достъпен, в същото време невероятно красив!


Едно от най-хубавите ми преживявания беше разходката с корабче из архипелага и плажуването на островите Спарджи и Санта Мария.

Остров Санта Мария

Остров Спарджи





Имахме и една нощувка в главният град на остров Сарденя - Каляри, който също имаше невероятна атмосфера. Пристигнахме около обяд, мястото на което бяхме отседнали беше в близост до пристанището. Полетът ни беше на следващия ден около 15 часа и имахме възможност да поразгледаме центъра.













И накрая ще кажа малко за организацията на пътуването. Дестинацията не е много популярна сред българите, защото масово се шири мнението, че Сардиния е едва ли не само за богаташи. Но това съвсем не е така!  С полет на Wizz air до Бергамо, оттам с Trawel Fly до Олбия (двата полета еднопосочно излизаха около 100 евро на човек). Най-добре е да се наеме на летището кола, но и за такива, които не са шофьори има вариант – автобуса Олбия (летище) - Палау (пристанището) струва само 3 евро. От Палау се хваща ферибот до Мадалена (5.50 евро на човек), пътуват на всеки половин час денонощно. Придвижването из острова, ако нямаш кола може да стане с автобус – има 2 линии, едната обикаля остров Мадалена, а другата ходи до остров Капрера, а може да се наемат и колелета или скутери. На връщане самолета ни за Париж беше от Каляри. От Олбия до там се придвижихме с влак (16.90 евро на човек), пътуването е около 4 часа.
Предполагам, че в пикови месеци като юли и август е ужасно скъпо, особено в района на Коста Смералда. Аз мисля, че септември месец е супер за там. Времето е чудесно, цените на хотелите вече не са толкова високи, няма много навалица! Добър и по-евтин вариант  (особено ако сте по-голяма компания) е наемането на апартамент или къща.



7 коментара:

  1. Пак страхотни снимки и хубаво място! Добра информация!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Любимото ми място! Мисля след някоя и друга година да повторя, но този път ще бъде може би някъде на юг около Каляри - там също било много красиво :)!

      Изтриване
  2. О, да-Каляри, Сарденя... Миналия Великден беше супер велик, защото бях там. И магнитчето на хладилника ежедневно ме напомня колко хубаво беше с Цветка и Тищо. И както си казваме-таз година Каляри, догодина Калгари. С най-топли чувства от и за bella Italia.......
    Боги

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мдааа, Италия е страхотна страна с невероятни кътчета и може би цял живот само там да обикаля човек, пак ще останат не посетени красиви места! А Сарденя....за мен там е най-красивото море в Европа :)))!

      Изтриване
  3. Може би наистина не е дестинацията много популярна сред българите, защото масово се шири мнението, че Сардиния е едва ли не само за богаташи.Но пък ако някой наистина иска да отиде там, няма да ходи на море а ще спести парите си за там, и според мен не е кой знае колко по скъпо, особено за няколко дни си струва да се разгледа и види нещо ново и различно.Благодаря за интересната статия и преживяванията които са ви се случили ги преживях заедно с вас гледайки тези красиви снимки, пожелава ви още много вълшебни пътешествия.

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте, страхотна статия!Може ли да ми кажете коя е тази компания Trawel Fly, не успях да я намеря...Някакъв линк може ли?Благодаря Ви.

    ОтговорИзтриване