понеделник, 12 март 2012 г.

Париж



Решихме да комбинираме Париж заедно с почивката ни на остров Сардeня . И така след 10 прекрасни дни на морето, хванахме полет на Ryan air от главният град на острова - Каляри.
Пристигнахме в Париж около 8 часа вечерта. Бяхме резервирали апартамент в квартала Монмартър, докато го намерим и се настаним вече беше тъмно, но все пак не се стърпяхме и излязохме на разходка, за да видим величествената Сакре Кьор.


Вечер е много хубаво около базиликата. Събират се млади хора на групички, свирят на китари, пеят, а останалите се наслаждаваме на атмосферата и гледаме отвисоко нощен Париж. Няколко пъти през престоя ни се отбивахме там след целодневните ни разходки.



Естествено на следващия ден разходката ни започна именно оттук, за да можем да видим красивата църква в цялата и прелест на дневна светлина. Базиликата е сравнително нова, построена е само преди 100 години и въпреки, че местните жители не я обичат много, няма как да я подминете с безразличие.

Не е за подценяване и гледката, която се разкрива към Париж.

Кварталът Монмартър е много тих и уютен и честно казано според мен няма нищо общо с останалата част на Париж.

Все едно се разхождаш из някое малко градче в провинцията.






Всички са чували за световно известното кабаре "Мулен Руж". Името му, в превод от френски означава "червена вятърна мелница". Намира се в близост до хълма Монмартър.


Аз мисля, че като отидеш някъде на екскурзия е най-добре да ходиш пеша, но ако се намирате в отдалечен квартал, метрото в Париж е чудесен начин да се придвижите до центъра. Има 14 линии, които обхващат целия град. Може да си купите  карти, но ако го ползвате само за придвижване до центъра и си организирате програмата така, че забележителностите които ще разглеждате да са на едно място, си купете "карнети". Това са талони от по 10 билета и струват 12 евро (цената на единичен билет е 1.70 евро). Едно билетче важи за 2 часа и може да се прекачвате на колкото линии искате без да напускате метрото.

Отел дьо Вил 



                                                      Еврейския квартал Маре





 Place des Vosges - най-стария парижки площад и най-хубавото място в еврейския квартал. В един от ъглите му се намира къщата на Виктор Юго.




Площада на Бастилията е построен на място където се е намирал затвора "Бастилията", докато не бил нападнат и разрушен по време на Френската революция. В центъра му се издига Юлската колона, на чиито връх има позлатена статуя, която символизира свободата.




За вторият и третият ден си бяхме закупили  Paris Museum Pass . За 2 дни струва 39 евро и с него може да посетите редица забележителности. Ние бяхме в Лувъра, Версай, Триумфалната арка, музея на Роден, Музея на инвалидите, гробницата на Наполеон, Sainte-Chapelle,  Консиержери  и Пантеона. Паса се избива още с първите три забележителности, останалите идват бонус :-).
Триумфалната арка


Шанз Елизе




моста Александър

Музея на инвалидите

гробницата на Наполеон


Музея на Роден


"Мислителят" на Роден - най-прочутата му склуптура


Пантеона е гробница на много известни французи сред които Виктор Юго, Мария и Пиер Кюри, Жан Жак Русо, Александър Дюма - баща и други.


Тук се намира и Махалото на Фуко, поставено през 1851 година.

Лувъра


Когато правите планове за посещение в Лувъра имайте предвид, че в сряда и петък е отворено до по-късно (21.45 часа). Ако сте си закупили Paris Museum Pass, той ви дава предимство пред големите опашки.


"Мона Лиза" е наистина голямо разочарование на живо. Според мен има много по-впечатлителни картини в Лувъра. Ако не беше така оградена, както и тълпата пред нея, спокойно щях да я подмина :-)!






Пътуването до Версай с влак RER от центъра на Париж отнема около 40 минути. Ние го хванахме от спирка ST MICHEL ND RER C. Спирката на която трябва да слезете е GARE DE VERSAILLES RIVE GAUCHE ( Versailles). Ако не се лъжа цената на еднопосочно билетче беше около 3 евро. Входа на двореца е включен в паса, отново минавате с предимство! 











Половин ден във Версай е достатъчен, освен ако не решите да се разхождате из градините, а ако случите на хубаво време, може да си направите и пикник. При нас за съжаление и духаше и валеше от време на време, така че я пропуснахме тази част.

И понеже се върнахме по-рано от предвиденото от Версай, решихме да се възползваме от паса за още две забележителности, които трябваше да посетим предния ден, но нещо не ни стигна времето.
Консиержери е бивш кралски замък и затвор. Намира се на левият бряг на Сена.



Тук е била и килията на кралица Мария Антоанета

Точно до Консиержери се намира църквата Сен Шапел, уникална е отвътре - не я пропускайте!





След като си оползотворихме както подобава пасовете хванахме метрото, за да стигнем до Айфеловата кула.

На много хора не им допада и казват, че е голямо разочарование, но каквото и да си говорим, това е един от символите на Париж и трябва да се посети.  Лично аз я харесвам!

За да се избегнат големите опашки за качването, си купете билети предварително по интернет за определена дата и час от тук .  Ние искахме да видим Париж отогре и по светло и по тъмно, така че си избрахме час около залеза. Някой казват, че същата гледка може да се види и от Триумфалната арка, но честно казано нямат нищо общо. След като е елиминаран проблема с чакането, ви остава само да се насладите на гледката.
Гледка от вторият етаж на кулата

На вторият етаж трябва да се качите на друг асансьор за третия. Тук вече нямате предимство и чакате с останалите, но не отнема толкова много време или поне не се усеща, защото докато чакаш да ти дойде реда си разглеждаш!





Единственият недостатък на качването на кулата според мен е силният вятър. На снимката според мен не се усмихвам, а съм се озъбила от студ :-)!


Центъра Помпиду
според моя пътеводител най-посещаваната забележителност в Париж. Имало 2 пъти повече посетители от Лувъра, което честно казано ме изумява, ние го пропуснахме...



Люксембургските градини






Щеше да е прекрасно ако не валеше...

Улички в Латинския квартал




Нотр Дам




Ако сте в Париж в неделя, около 18 часа може да посетите Нотр Дам по време на меса. Беше много тържествено и вълнуващо.




А може да направите и шопинг в Галери Лафайет

Сградата на Операта е в съседство с Галери Лафайет.



Църквата "Света Мария Магдалена"


Елисейският дворец

смяна на караула

градините на Тюйлери




И като за последен ден - не пропуснахме и разходка с корабче по Сена!



9 коментара:

  1. Благодаря !
    Радвам се, че сте разгледали Монмартърр от "местната страна " .
    Парковете се страхотни .
    Париж все още е гостоприемен град, нали ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Париж е прекрасен, макар, че навремето аз не можах да го оценя. Но от сегашна гледна точка ми се ходи отново, само се моля да уцелим по-хубаво време :-)!

      Изтриване
  2. Браво, овации за подробната информация!

    ОтговорИзтриване
  3. Много хубава разходка сте направили. Снимките са чудесни. Описанията към снимките са точни. С удоволствие разгледах всичко.Желая Ви здраве и успехи и нови екскурзии.

    ОтговорИзтриване
  4. Много ви благодаря! Радвам се, че разглеждането ви е доставило удоволствие :-)!

    ОтговорИзтриване
  5. много хубава обиколка на Париж. Разбрах, че всеки голям град трябва да се разглежда няколко дена и да си подготвен с много информация

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, да, трябва си време за да може да се насладиш на даден град, но за съжаление в повечето случаи го нямаме :-)!

      Изтриване
  6. Кратко, ясно и полезно. Добра допълнителна информация с оглед на предстоящето ми пътуване до Париж в края на Май. Благодаря.

    ОтговорИзтриване