четвъртък, 9 август 2012 г.

Прекрасната Флоренция



Флоренция е приказна по всяко време на годината, дори и през февруари. Ние бяхме само за два дни и те са напълно достатъчни да се обиколи историческия център, но не и да се насладиш на града. Хотелът ни беше само на една пресечка от Дуомото и беше прекрасно да живеем макар и временно в центъра на този прекрасен град.


Катедралата Санта Мария дел Фиоре е четвърта по големина в света. Интересното е, че куполът, проектиран от Филипо Брунелески, е издигнат без поддържащо скеле. Той измисля начин как камъните на арките сами да се поддържат по време на строежа . По-късно Микеланджело използва същата идея за издигане на още по-големият купол на базиликата Свети Петър в Рим.

От където и да се опита  човек  да снима катедралата, не може да я обхване цялата. Камбанарията на Джото, която е част от нея, също се издига величествено отпред.



Непосредствено пред катедралата се намира Флорентинския Баптистерий - това е постройка, в която през Средновековието са кръщавали гражданите на Фолренция. Сградата е осмоъгална и има три входа. 

Най-известни са източните порти или наричани още "Вратите на Рая", които са позлатени. На тях са представени библейски сюжети от Стария завет.  



Накъдето и да тръгнехме да се разхождахме все попадахме на интересни места и площади.
Piazza Santissima Annunziata 


Катедралата се издига внушително над тесните улички.



Разходката ни отведе  до базиликата Santa Croce на Piazza Santa Croce. Базиликата е гробница на много известни италиански личности като Галилео Галилей, Макиавели, Росини, Данте Алигери и други.


Piazza Santa Croce



Решихме да отскочим до отсрещния бряг на реката и да се качим до Piazza Michelangelo, за да видим Флоренция от високо.
Отсреща - закрития мост Ponte Vecchio


Изкачването е малко изморително, 

но гледката напълно си заслужаваше...

Всъщност най-прекрасната гледка на Флоренция от високо е безплатна и е именно от тук! Освен това, по сведение на читател на блога, тук се намира и единственият безплатен паркинг в центъра на Флоренция :-)!






На връщане решихме да минем по самият мост Ponte Vecchio. Над моста се вижда част от коридора Вазари, който свързва Palazzo Vecchio с Palazzo Pitti от другата страна на реката.

Ponte Vecchio е известен в наши дни с многото бижутерски магазини, които се намират на него. В миналото тези магазини са били обитавани от месари и занятчии, но те били изгонени от тогавашният херцог зарди миризмата и замърсяването на реката.


По средата на моста се намира бюста на Бенвенуто Челини - италиански скулптор и златар. 


Съвсем близо до Понте Векио има пазар, пред който има статуя на едно пресенце наречено Porcelino. Има поверие, че ако го докоснеш и пуснеш паричка в устата му и тя падне в решетката, ще бъдеш щастлив и богат :-)!

Palazzo Vecchio на Piazza della Signoria



Piazza della Signoria е истински музей на открито.


Паметник на Козимо Медичи


Фонтана на Нептун


Статуята на "Давид" на Микеланджело или по точно нейното копие - оригиналът се намира в галерия "Академия".

Статуята "Херкулес и Как" 



Loggia dei Lanzi - галерия със скулптури на открито

Статуя "Персей с главата на Медуза" на Челини








Basillica Santa Maria Novella



Има и такива екземпляри :-)

Piazza della Repubblica

Palazzo Pitti



От Болоня до Флоренция лесно се достига с влак. Има два вида влакове  - бързи и регионални (по-евтини и съответно по-бавни, нещо като нашите пътнически). Първите стигат за 37 минути и цената им е 24 евро, а вторите за 1час и 04 мин. и цената им е 10.50 евро. Има една малка подробност, а тя е, че регионалните не спират на централната гара  Firenze S. M. Novella, а на малко по-отдалечената Firanze Rifredi. От там на всеки 10 минути има влак до  Firenze S. M. Novella,  който струва само 1.40 евро и стига за около 5 минути. Така че според мен упражнението напълно си заслужава и ако не бърза човек защо да не спести 12 евро :-)! Винаги преди да пътувам в Италия си правя справка за цените и разписанието на влаковете в сайта на Trenitalia Гледам, че отскоро е променен и може да се видят цените с месеци напред, както и че са разделени на 3 групи (super economy, economy, base) и съответно, ако от сега се закупят предварително билети за септември за бърз влак, тарифа super economy, цената излиза колкото с регионалния!
Ако пътувате с Wizz air, самолетът ви тръгва от летище Форли. До там също има два начина да се придвижите с влак -  с бързия влак, който минава през Болоня и съответно се прекачвате там, срещу около 30 евро (1 час и половина) или пък отново с регионалния влак, но през гара Фаенца (8.15 евро) и от там се хваща влакът за Форли (2 евро) - общо пътуването е около 2 часа. От гарата до летището най-добре е да се хване такси , защото автобусите не са много на често!

P.S. Към днешна дата (април 2013 г.) Wizz air вече не кацат на летище Форли, а на Guglielmo Marconi (летището на Болоня)!


23 коментара:

  1. Много хубава разходка Зани!Ние бяхме през март-невероятен град!Благодаря ти,че ми припомни познати и красиви места!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Таня! Наистина е разкошен град - живот и здраве през септември пак ще го посетя за няколко часа :-)!

      Изтриване
  2. Благодаря !
    Ще дойда да разгледам отново .

    ОтговорИзтриване
  3. Любимата Флоренция! Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
  4. Веднага се записвам и аз) Плануваме пътуване до Фиренце април месец. Все още сме (т.е. аз) в проучвателен период, кое, къде, как, колко))) Мисля за датите 08-12.04.2013, като преспиването да ни е във Фиренце и оттам да отскочим примерно до Болоня, Пизза, не съм гледала другите близки дестинации. Ще разгледам сайта, който си дала за влаковете. Незная и по това време на годината времето какво ще е. Засега с УИЗЗ двупосочния билет излиза около 100-тина лв. Приемам всякакви съвети и идеи, за които ще съм изключително благодарна и признателна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По принцип цената на билета изобщо не е лоша, но е напълно възможно да излезе и по-добра. Ние например пътувахме за 50 лева на човек отиване и връщане, но беше края на февруари. Аз действам на принципа като ме устройва цената купувам (в смисъл прецени си в кой момент няма да съжаляваш, ако цената падне още :-)). Колкото до това какво да разгледате - наоколо има прекрасни градове, които си заслужават - Сиена, Волтера, Сан Джиминяно, Лука и т.н. Болоня също я харесвам много - http://zozinka.blogspot.com/2012/07/blog-post.html . А Пиза - http://zozinka.blogspot.com/2012/11/blog-post.html - какво да ти кажа, ако държите да видите наклонената кула - идете (може да я комбинирате с Лука). Лично аз бих заменила Пиза със Сиена (може би защото още не съм ходила там). Според мен отделете два дни на Флоренция, като единият ден може да отскочите до Фиезоле - малко градче до Флоренция, от където се разкрива прекрасна гледка към града и за другите два дни си изберете кои два града искате да посетите. Като гледам полета ви на връщане е рано сутринта и ще трябва да спите във Форли, защото иначе няма да успеете, тогава може за последния ден да оставите Болоня (като си оставите багажа на гарата)и от там да заминете за Форли или пък обратното - първия ден в Болоня, а последния Флоренция - преценете си как ще ви е по удобно (надявам се, че ме разбра какво искам да кажа). Ако си направиш предварително програмата и сте достатъчно стриктни да я спазвате, най-добре си закупи билетите за влакове предварително, в зависимост от това колко по-рано купиш билета, толкова по-евтино ти излиза!
      Ако имаш още неясноти - питай :-)!

      Изтриване
    2. Аз имам няколко въпроса, тъй като мисля да предприема това пътуване. Може ли да ми дадеш е-майл, скайп или фб, чрез които по-лесно да комуникираме.
      П.С. Прекрасен и много полезен блог си направила. Пожелавам ти и за напред да продължите да посещавате такива невероятни местенца. :)

      Изтриване
    3. Здравей! Благодаря за положителните отзиви :-)! Ако искаш ми пиши в съобщение на страницата във Фейсбук.

      Изтриване
  5. Здравейте, преди 2 дни се върнах от там и наистина е много красиво. Бяхме с кола и в началото имахме главоболия с паркирането докато не седнахме да хапнем и не попаднахме на един италианец който ни каза, че колкото и странно да ни звучи -- Най-красивата гледка към Флоренция и единствения БЕЗПЛАТЕН ПАРКИНГ в центъра са на едно и също място "Piazza Michelangelo"
    Ако можете да редактирате публикацията си и да добавите тази информация мисля че би била много полезна на други хора решили да отидат с кола.
    Флоренция наистина си заслужава!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за полезната информация! Веднага го добавям :-)!

      Изтриване
  6. Здравейте!Италия ми е слабост и съм я обиколила надлъж и на шир,но в Тоскана не съм била.С приятелка планираме Болоня-Флоренция-Сиена за 5 дни през март.Имате ли инфо за пътуването от флоренция до Сиена и Сан Джаминяно,които бихме искали да посетим,за разтояния и откъде да си купим билети за автобуса.Предварително ви благодаря за инфото.Оставям мейл за връзка :cumalisa@abv.bg

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. http://www.sangimignano.com/en/san-gimignano/getting-here.asp - това мисля, че ще ви свърши работа за Сан Джиминяно. Пише, че има редовни автобуси от Сиена и Флоренция, с влак май е малко по-сложно. А за Сиена доколкото виждам в сайта на Trenitalia има влакове на около час. Съжалявам, но по-подробна информация не мога да дам, защото не съм била по тези места :-)!

      Изтриване
  7. извинявам се,мейла е cumalissa@abv.bg :)

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ти,с удоволствие следя блога ти и ме ентусиазира да направя и аз нещо подобно,т.к.от 10 години пътуваме с приятели по същия начин ,с проучване,бюджетни хотели,резервиране директно от сайтове на круизни компании и т.н.и си е голямо предизвикателство самото организиране :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Като го направиш, ако искаш ми пусни линк, ще ми е интересно да обменим опит :-)! Лично аз се надявам да е полезно за други хора, които искат да пътуват по-евтино някъде, но нямат представа как да стане организацията!

      Изтриване
  9. Здравей,

    Попаднах на твоя прекрасен блог случайно и ми хареса страшно много. Страшно е хубаво да имаш човек, с когото да споделяш страстта си към пътуванията. Аз и моята половинка също като теб сме "пристрастени" към този наркотик пътешествията :) За мен също организацията на пътуването е част от удоволствието. Точно в тази връзка се обръщам към теб с молба за малко помощ и съдействие относно информация за Италия.
    Тази година аз и съпругът ми решихме да си направим подарък-обиколка на Италия. Маршрутът, който сме планирали е Венеция-Болоня-Флоренция-Равена-Римини-Рим-Сиена-Генуа-Милано-Верона-Падуа. Разглеждайки снимките ти и информацията от блога реших, че ще е супер удачно да спим във Форли и оттам с влак да посетим Болоня-Флоренция-Равена-Римини. Затова ще съм ти изключително благодарна за малко информация относно евтини хотели в градчето. Оттам следващата спирка е Рим, където имаме вече резервирани 4 нощувки и планирам единия ден да отскочим до Сиена, за да спестим малко от пътя и след Рим да се отправим направо към Генуа. По този повод искам да те питам дали имаш инфо за подходяща междинна точка, където отседнем и оттам отново да се обърнем към влаковите композиции и да посетим Генуа и Милано. Освен това не бих отказала и жокер за спирка някъде около Венеция-не държим на скъпи хотели, искаме просто да се насладим на културното наследство на Ренесансова Италия и да спестим пари. Иначе планът е да пътуваме с кола, защото ще сме в компанията на дъщеричката ни и ще е трудно да организираме полети.
    Ще съм ти изключително благодарна за информацията особено във връзка с нощувките и намирането на бюджетни хотели за целта. Линкът към влаковите разписания в Италия е изключително полезен! така че предварително благодаря, че си го публикувала.
    Оставям ти e-mail: ivanova_nelli@yahoo.com в случай, че прецениш за по-уместно да ми пишеш там. Предварително огромно БЛАГОДАРЯ!
    Поздрави,
    Нели

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей! Хубаво пътуване сте замислили :-)! Чудесно е, че ще пътувате с кола, защото така ще може да видите и други интересни места по пътя, особено в Тоскана! Относно хотелите, ние не сме спали във Форли. Честно казано, ако аз правех това пътуване бих пренаредила малко реда на градовете, освен това, ако се позиционирате в един град всеки ден ще губите излишно време в пътуване до друг. От друга страна пък няма да се местите на всеки два дни и щом сте кола, пътуването няма да ви е чак такъв проблем. Сега погледнах цените на хотелите във Форли и не мисля, че са кой-знае колко по-евтини от тези в останалите градове, така че в случая защо по-добре не се установите в Равена (там предполагам, че ще е по-интересно отколкото във Форли) и от там да посетите Болоня, Римини, а аз бих включила и Сан Марино. Флоренция за мен си заслужава много повече от един ден. И много по-удобно ще е от тук да посетите Сиена (на 86 километра е, докато от Рим разстоянието е 238 километра). Така че моят съвет е да направите така - Венеция - Равена (от там посещавате Болоня, Сан Марино, ако толкова държите и Римини), след това пътувате за Рим. Тези 3 пълни дни, които имате си ги отделете само за Рим, повярвайте ми - изобщо няма да ви стигнат! Следващия комплект от нощувки бих направила във Флоренция - от там могат да се посетят страшно много места, дали с влак, дали с кола - вие си преценявате - Сиена, Волтера, Сан Джиминяно, Пиза, Лука и сигурно още безброй красиви градчета има в този район! Варианти много, не казвате колко общо нощувки планирате. Колко до хотелите, ще ви кажа ние в кои сме били в тези райони, но не всички са евтини, а и нямам представа как стои въпроса с паркирането, защото никога не ме е вълнувал. Значи във Венеция ние спахме в центъра, хотела се казваше Torino, около 100 евро на вечер, но на вас не ви върши работа, защото така или иначе сте с кола. За евтини хотели в този район се огледайте в Местре. В Болоня сме спали в 2 хотела и от двата съм много доволна. Единият е Hotel Il Gurcino 3*, а другият е 4 Viale Masini Design Hotel 4* - и двата ги взех на цени от около 50 евро. Във Флоренция хотелът ни беше на супер място и много хубав - Hotel Brunelleschi, успях да го взема по 100 евро на вечер, но иначе е ужасно скъп! В този район сме спали също така в Пиза - Relais dei Fiori (около 50 евро на вечер) разположен е на централно място и много приятен.
      Това е от мен, не знам доколко съм ти била полезна. Успех в организирането на пътуването и ви желая незабравими спомени в Италия :-)!

      Изтриване
  10. Поздрав от още една пристрастена и организираща сама пътуванията си!
    От Trenitalia може да се закупят билети за 4 месеца напред, но два по-рано от датата на пътуването, мисля, е достатъчен срок да се намерят билети от 9 евро от Болоня до Флоренция.
    И един сайт за хотели, който аз ползвам - galahotels.com. Плаща се веднага, но има опция за връщане на парите при отказ до десетина дни, освен ако цената не е супер промоционална. Избраните от мен хотели винаги са били по-евтини от офертата на конкурентните сайтове, въпреки че всички твърдят, че гарантират най-добрата цена :)
    Знаещите английски може да намерят почти всякаква информация за избраната дестинация в TripAdvisor.
    Поздравления за хубавия блог, давате ми идеи и за други дестинации!

    ОтговорИзтриване
  11. Владина Лука Попова18 февруари 2014 г. в 13:36

    Изключително много Ви Благодаря за тези снимки.Пренесох се там в любимата ми Италия.От много дълго време мечтая да я посетя.Надявам се да стане по скоро.Още веднъж Ви благодаря .С уважение Владина Лука Попова

    ОтговорИзтриване
  12. Прекрасно място наистина и много красиви снимки! Благодаря за виртуалната разходка! Ние бяхме във Флоренция през Май и през пролетта е вълшебно. Отидохме при приятел, който учи в университета там и членува в клуба на гребците. Те имат скрито кафене на реката с изглед към Ponte Vecchio - най-доброто място в града за почивка и снимки.

    Поздравления за чудесния блог!

    ОтговорИзтриване
  13. Здравейте, наистина много полезна информация има тук. Плануваме пътуване до Болоня и Флоренция през март 2015 г. Някой има ли по скорошна информация?

    ОтговорИзтриване