сряда, 10 декември 2014 г.

Остров Крит I част - Ретимно

Запалих се по остров Крит преди време, когато попаднах на много подробна статия в списание Travel. Веднага го сложих в списъка с бъдещи плажни дестинации и само трябваше да му дойде ред :-)!  На острова се намират едни от най-хубавите плажове в Европа, повечето от тях са със син флаг и всяка година някой критски плаж неизменно присъства в Топ 10 на класации от сорта "Най-добри плажове в Европа". Остров Крит е най-големият гръцки остров и това, което привлича туристите не са само плажовете, тук се е зародила и една от най-древните цивилизации - минойската, така че и за хората интересуващи се от история би било интересно. А Ханя и Ретимно са чаровни градове с венециански дух, които в никакъв случай не бива да се изпускат. Релефът на острова е предимно планински,  а пътищата - вити и тесни, разкриващи невероятни гледки. За любителите на трекинга -  Крит е и земя на клисурите - има над 250 клисури на острова, най-известна от които е Самария - една от най-дългите в Европа.


Много български агенции предлагат чартъри до остров Крит, но много по-изгодно е да си организирате пътуването сами. Също така видях, че има и редовна автобусна линия София-Ханя. Ние ползвахме авиокомпания Ryanair, които имат полети от Солун до Ханя всекидневно на цени започващи от 17 евро. Aegan airlines  също имат по няколко полета на ден до Крит (Ханя и Ираклион) от 32 евро. А стигането до Солун е лесно и евтино - може да се пътува с влак или автобус, като цената на билета стартира от 52 лева за двупосочен. Автобусите спират на автогара Македония в Солун. Има  директен автобус № 78 (през нощта е 78N) от автогарата до летището, пътуването трае около 45 - 60 минути, а цената на единичен билет до летището е 2 евро. Възможно е да се направи организацията така, че да няма междинни нощувки, но на отиване ние предпочетохме да имаме една нощувка в Солун, а на връщане хванахме нощен автобус за София и получихме възможност за още една вечерна разходка из града.
Няколко снимки от разходките ни в Солун...Кацнахме на летището в Ханя в 17,55 часа,  успяхме веднага да хванем автобуса в 18.00 часа до центъра на града (има си разписание в сайта на KTEL, цената на билета е 2,30 евро, а пътуването около 30 минути). Последната спирка на автобуса е на централната автогара. Пристигнахме тъкмо навреме, за да хванем автобуса за Ретимно в 18,30. Ханя е един от главните градове на острова и от тук не е трудно да се стигне докъдето и да е с местен транспорт. Транспортът, по мои впечатления, е сравнително редовен, за разписания и цени може да се следи сайта на KTEL. Да се има предвид, че от време на време има промени в разписанията, но сайтът се обновява своевременно! Дали защото разстоянията на острова са големи, но като цяло транспорта не ми се стори много евтин. По време на 14 - дневното ни пътуване сме изхарчили по около 100 евро на човек за автобусни билети, като не сме пътували всеки ден. С оглед на това, искам да кажа, че много по-изгодно и удобно за обикаляне в случая е да се наеме кола (това го казвам за първи път през живота си :-))! Тъй като ние не разполагахме с такава, бяхме решили да разпределим пътуването си на 3 части и от там да обикаляме по околностите. Остров Крит има четири основни области - Ханя, Ретимно, Ираклион и Ласити. Преценихме, че съобразно нашите интереси ще е добре да се съсредоточим върху първите две, така че планът беше: 4 нощувки в Ретимно, 6 нощувки във Фаласарна и още 4 нощувки в Ханя.
Пътуването Ханя-Ретимно с автобус трае около час. Автобусите са през един час, а цената на билета 6,20 евро. В активен сезон има автобуси до към 22.00 - 23.00 часа вечерта.  По принцип в околностите на по-големите градове има по-евтини места за настаняване, но ние предпочетохме да спим в самия град Ретимно (макар и не в самия център), за да ни е по-удобно от към пътуване до местата, които сме си набелязали. За първия ден имах два варианта: І-вият беше да хванем автобус до Хора Сфакион /Сфакия/ (билет 7,30 евро и пътуване около 2 часа) и от там да посетим някой от плажовете Ilingas beach или Glyka Nera beach, ІІ-рият вариант беше да отделим един ден за столицата на острова - Ираклион (билет 7,60 евро и пътуване около 90 минути). В крайна сметка решихме да си останем в Ретимно, за да можем все пак да разгледаме града. Между другото Ретимно се слави като единственият град в Крит с голяма и хубава плажна ивица. Е, ние така и не стигнахме до големият плаж, защото по пътя към центъра зърнахме това малко плажче в близост до апартамента, който бяхме наели и решихме да се установим тук.
Ретимно е третият по големина град на остров Крит и не само по мое мнение - най-живописният. Известно време е бил под венецианско влияние и това естествено е оставило своя отпечатък върху архитектурата. Старият град е един от най-запазените ренесансови градове в Европа и има невероятна атмосфера. Много е приятно да се разхождаш из тесните улички, препълнени с оживени кафенета, ресторанти и занаятчийски работилнички, разположени в сгради от XVI век.
Rimondi fontain - сегашният фонтан е издигнат през  1626 година на мястото на по-стара чешма  и се намира в центъра на стария град.


 Старото венецианско пристанище е оградено от стар вълнолом датиращ от XIII век, който е в изключително добро състояние, като се имат предвид годините му. В края на вълнолома има фар, който всъщност не е венециански, а построен много по-късно от турците през XVII век.
 На пристанището има много заведения, където може да се хапне прясна риба.
Fortezza - венецианската крепост се намира в близост до центъра, на върха на малък хълм   и се вижда от почти всяка точка на града. От нея се разкривали хубави гледки към стария град, които аз не мога да ви покажа, защото така и не влязохме вътре :-)! Издигната през 1590 година, векове наред крепостта е пазела града от пиратски набези и турските нашественици.

Разходките ни из Ретимно бяха предимно вечер. За мен беше наистина много уютно градче!


Полезна информация за Ретимно и околностите:
 - KTEL - сайт на транспорта


Следва продължение...
Блог класация

1 коментар: