четвъртък, 18 декември 2014 г.

Остров Крит ІІ част - ПревелиПлажът Превели се намира на около 35 километра от Ретимно и 10 километра от Плакиас на южния бряг на остров Крит. Ако сте с кола има два начина за достъп  - първият е да се спре на паркинга, който е на хълма и след това се слиза по стръмни стълби около 20 - 30 минути (зависи кой в каква форма е). На някои хора им се вижда трудно, особено изкачването, но аз не го намирам за чак толкова страшно, освен това от тук се разкрива много хубава панорама към мястото. По-лесният начин е да паркирате на съседния плаж Amoudi и да минете пеша по пътя, който свързва двата плажа. С градски транспорт от Ретимно също не е сложен достъпът - има няколко автобуса на ден, които пътуват до Превели, пътуването трае около 1 час. Не знам дали защото беше септември (по-нисък сезон) или винаги е така, но в Плакиас ни накараха да слезем и да се прехвърлим в по-малко бусче, което ни закара до Превели. Честно казано от това, което бях изчела, бях останала с впечатлението, че автобусът първо минава през Превели, а след това ходи до Плакиас, но всъщност се случи обратното. Цената на билетите от  Ретимно до Плакиас и Превели е една и съща - 4,50 евро, но ако трябва да пътувате само от Плакиас до Превели - е 2,30 евро, така че като си купувате билети си вземете направо до Превели. Крайната дестинация на автобуса е манастира Превели ( забележителност до която ние не ходихме) и трябва да предупредите шофьора, че искате да слезете на спирката на плажа. На връщане е добре да отидете 15-тина минути по-рано, защото автобусите са на рядко и е много неприятно да го изпуснете (въпреки че идва около 10 минути по-късно от обявеното разписание).
През 60-те и 70-те години мястото е било любима дестинация на хипита. Самият плаж не е нищо особено, пясъкът е черен, но това, което нас  ни привлече да дойдем тук е реката Kourtaliotiko, която се влива в Либийско море и естествено формираната палмова горичка в устието ѝ. Има голяма разлика между температурата на водата в реката и в морето, тъй като реката идва директно от планината, съответно водата ѝ е значително по-хладна.


На самия плаж няма чадъри и шезлонги, но има заведение и тоалетна.Всъщност, ние изобщо не се задържахме на него, а се отправихме директно към палмовата горичка!
Мястото наистина е много красиво и екзотично по своему и винаги може да се намери някое усамотено местенце, подобно на това! Сега се сещам, че има и още един начин за стигане до плажа - да се върви 3 километра през клисурата Kourtaliotis от село Koxare. Препоръчва се този преход да се направи с водач, защото през по-голямата си част се върви по река Kourtaliotiko, която за разлика от повечето реки на остров Крит е пълноводна през цялата година и има и дълбоки участъци. Без да съм  правила прехода, съм сигурна, че би било незабравимо преживяване!Ако сте с кола, Превели може да се съчетае с още няколко плажа в района, намиращи се в близост до Плакиас. Ние бяхме с местен транспорт и посетихме тези плажове на следващия ден. Ако ползвате автобус, трябва да обявите на шофьора, че искате да спре на спирката за плаж Damnoni. След това се върви около километър и се стига до първия - Damnoni  beach - изобщо не по вкуса ни - чадъри, шезлонги, заведения и няколко хотела наоколо. Въпреки че нямаше почти никакви хора, не ни привлече с нищо.Ако продължите по пътя в ляво от Damnoni, стигате до малко плажче, което се нарича Amoudaki. Направо ми изглеждаше невероятно как може на такова малко място да се поберат толкова много чадъри и шезлонги?!?! Само по себе си заливчето е много красиво, но мисля, че е излишно да казвам, че и тук не останахме :-)! Преди време плажът е бил нудистки, но при появата на заведение и останалите "екстри", нудистите съвсем естествено са се преместили на съседния Kleisidi beach.


Kleisidi beach  - достъпът до самият плаж е малко по труден (минава се по скалите) и може би за това не беше толкова населен.Amoudi е последният от тази група плажове. Доста по-уютно изглеждащ от Дамнони и ако не бяха няколкото чадъра, които разваляха гледката - направо щеше да ми хареса!Подобно на Превели и тук се влива река в морето.


С други думи - с изключение на Превели, плажовете, които посетихме по южното крайбрежие не ни допаднаха особено! Естествено това не означава, че по това крайбрежие изобщо няма хубави плажове, просто ние не ги открихме :-)!

Полезна информация:
Плажове
- KTEL - сайт на транспортаСледва продължение...Блог класация

Няма коментари:

Публикуване на коментар