вторник, 27 март 2012 г.

На море в Коста Брава

На североизток от  Барселона са разположени крайбрежните райони Costa Brava и Costa del Maresme. Costa del Maresme се отличава с дългите си пясъчни плажове, докато Costa Brava (в превод от испански - скалист бряг) е съвсем друга картинка - скалисти брегове, сгушени между тях малки заливчета, борови гори и т.н.
Ние се спряхме се на курорта Pineda de Mar, който се намира в  Costa del Maresme, понеже е най-близо до Барселона, а предвиждахме ходене до там поне 4-5 пъти. Градчето е малко, тихо и спокойно и се слива незабележимо със съседния град Calella. 






Плажа е с голяма пясъчна ивица, като морето става дълбоко още в началото. Лично аз не харесвам такъв тип плажове!

И да предупредя - в градчето няма абсолютно никакъв нощен живот!!! Вярно че беше септември месец, но в 22 часа улиците опустяваха все едно бомба е паднала.


И понеже в нашият град нямаше какво да правим две седмици, си организирахме екскурзии до близки градове по крайбрежието. Гарата беше точно пред хотела и това беше много удобно.
Първата ни екскурзия беше до Tossa de Mar. До там може да се стигне с корабче или пък комбинация влак + автобус. На нас градчето много ни хареса и ходихме до там два пъти, така че ползвахме и двата варианта. Вторият начин е доста по-евтин, но за да се стигне така до там, трябва да се пътува с влак до Blanes, след това се хваща автобус до Lloret de Mar и после още един до Tossa de Mar .


Tossa de Mar е едно от най-старите и красиви градчета в Коста Брава.








Ей такива плажове ми допадат на мен! Ако можеше да има и по-малко хора...:-)))


Стария град е обявен за национално богатство.




крема "Каталана"

Blanes - от тук  започва крайбрежния район Коста Брава, който се простира до Франция .



В града има много хубава ботаническа градина.









Lloret de Mar  е най-популярния курорт в Коста Брава. Тук също има ботаническа градина - Santa Clotilde, както и средновековен замък, а също така и хубави плажове с кристално чиста вода.










 Следва продължение....."Разходка из Барселона"


10 коментара:

  1. Страхотен блог имаш. Направо ми останаха очите.

    ОтговорИзтриване
  2. За това място не бях и чувал. Като гледам снимките невероятна красота наистина. Чудя са дали бих могъл да направя едно путуване товя лято с яхтата си до там. Яхтата ми е старичка от 1992 г., но пък е много запазена и луксозно обзаведена. Не си предтставяйте милионерска яхта а една обикновена Ветроходна лодка Beneteau, която аз наричам яхта. Ще бъде неверотно плаване.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Според мен най-страхотното място за пътуване с яхта е Сарденя - http://zozinka.blogspot.com/2011/11/blog-post.html . Има такива невероятни плажове до които може да стигнеш само по вода, че наистина си мечтаех да съм капитан и да мога да плавам около архипелага с лодка и да спирам където си поискам, а и е по-близо от Испания :)! Пожелавам ти попътен вятър!

      Изтриване
  3. Страхотна плажна ивица. Ей това е поддържан плаж! Там бих живяла...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами то и там хора живеят, ама явно са друга порода по-различна от нашата щом съумяват да запазят всичко толкова чисто.

      Изтриване
    2. Ами то май навсякъде са различни от нас :-)!

      Изтриване
  4. Здравейте мило семейство.През септември смятаме да ходим на екскурзия Италия-Франция- Испания и 6дни в Пинеда де Мар. Искам да ви попитам първво дали си заслужава да се съчетава с почивка на море. В смисъл плажовете стават ли ?Ние сме ходили в Лорет де Мар , но и там морето става дълбоко от самото начало. Другото ,ако можете да ми кажете да ми кажете каква е цената на влакчето до Барселона и до колко върви нощес.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Дали плажовете стават? Зависи какви плажове обичате. Честно казано не това са моя тип плажове, аз харесвам малки заливи, да има скали т.е. да е по-живописна обстановката, иначе според повечето хора широката пясъчна ивица е перфектния плаж. Освен това специално на Пинеда не ми хареса, че плажа става още в началото дълбок, а и ако сте с малки деца със сигурност няма да е удобно. Иначе градчето не е лошо, особено, ако търсите спокойствие. Ние често вечер ходехме до Калея, защото там беше доста по-оживено. Цената на влакчето Пинеда - Барселона е 4.55 евро. Влаковете са на около половин час, а продължителността на пътуването е около 1час и 10 минути. Удобно е, защото спира в центъра на Барселона - Plaza Cataluña. Последното влакче за на обратно мисла, че беше около 23.00 часа.
      Поздрави :-)!

      Изтриване
  5. Колко внушителни и красиви плажове, уникалана комбинация от кристално сини води и красива природа!

    ОтговорИзтриване