вторник, 29 ноември 2011 г.

Почивка на остров Корфу



Остров Корфу е много популярна дестинация сред нас българите. Най-лесно е стигането до там с кола или автобус до Игуменица и след това с ферибот до Керкира. Ние обаче избрахме трудния начин :) - с влак до Солун и после с полет на Олимпик еър  до Керкира. Самолета беше супер смешен и малък, а вътре беше пълно с гърци и нали знаете те колко са тихи, та  беше шумно като в селски автобус. За сметка на това полетът беше по-малко от час.

                  
Пътуването ни беше в средата на септември и докато в Солун термометърът показваше едва 16 градуса и имаше прогнози за проливни дъждове в цяла Гърция, при кацането ни в Керкира в 16 часа беше 28 градуса и кристално ясно небе.

Плътната пелена от облаци над континента 
На летището мислехме да ползваме градски транспорт до града, но един служител ни каза, че понеже днес е неделя, кога ще мине автобуса не се знае :)! И така натоварихме се с мъжа ми на едно такси и срещу 20 евро ни закараха в първото градче, в което трябваше да отседнем - Гувия. Там имахме 2 нощувки, за да можем да разгледаме столицата Керкира, която е наблизо и след това спокойно да си се отдадем на релакс и плажуване на по-хубавата част от острова.
По предварителна информация, а вече знам и от лични убеждения всички хубави плажове се намират от западната страна на Корфу. Затова когато резервирате хотел, ако плажовете са важна част от вашата почивка го имайте предвид :-)! 
Гувия е съвсем обикновено курортно градче с много туристи и ужасен плаж. Добре че не ни се наложи да прекараме тук цялата ни почивка, защото със сигурност щях да намразя острова!

За сметка на това столицата на острова е страхотно градче. На моменти докато се разхождахме там имах чувството, че съм в Италия и неслучайно - има много запазени сгради с уникална архитектура, повлияна от венецианско и сицилианско владичество. За съжаление нямам много снимки от там :(...




На третия ден потеглихме към селцето Лиападес, където имахме резервирани 6 нощувки в Liapades beach hotel -  много приятно семейно хотелче, почти на брега на морето. Селото е много малко, без тълпи от туристи, а наоколо плажовете са направо идилия - безброй усамотени заливчета с кристално чиста вода.
                                                      
Плажовете са каменисти, така че ако някой предпочита пясъчни плажове, Лиападес не е неговото място! На нас това не ни пречеше изобщо, бяхме оборудвани с водни обувки. Малко са труднодостъпни от гледна точка на това, че няма как да се ходи по бреговата линия, защото заливчетата са заобиколени от хълмове и от един плаж към друг трябва да се обикаля през гората. Ние всеки ден бяхме на различно място, естествено всичко беше набелязано предварително :-)! За организацията на почивката много ми помогна този сайт - за плажове, маршрути, избор на хотел и т.н.
Glyko beach



Rovinia beach


Klimatia beach

Limini beach




Liapades beach


Разходка до Палеокастрица






Околностите на  Лиападес








Последните 6 дни от почивката прекарахме в един хотел близо до село Пелекас, което се намира също от западната страна на острова.
Aquis Pelekas beach hotel



Селото Пелекас




Столицата Керкира от срещуположния край на острова
Околностите на Пелекас


За съжаление почивката ни свърши  и е време да се качим отново на малкия самолет и да потеглим обратно към Солун!



7 коментара:

  1. Честито нов блог Зозинке :) Шарен е и ще стане хубав :) Аз съм Адвенчера от Хобито :)

    ОтговорИзтриване
  2. Мерсиии :-)! Добре дошъл в моя блог, Адвенчър!

    ОтговорИзтриване
  3. Аааа, Корфу, още едно любимо място

    ОтговорИзтриване
  4. Направили сте много красиви снимки, на човек да му се прииска и той да бъде там на почивка в този момент.Само какви планини и гори се виждаш и от долу вода- величествено е!Не знам особено много като информация за остров Корфу ,който бил много популярна дестинация сред нас българите, както пишете в статията си. Най-лесно е стигането до там с кола или автобус до Игуменица и след това с ферибот до Керкира.Тази година може и аз да прекарам лятото на това екзотично и спокойно място.

    ОтговорИзтриване
  5. Снимките са чудесни.Толкова свежи и зелени, че ми се иска и аз да съм на този остров, но това никога не е късно да се случи нали така!? Това, че и в повечето случаи туроператорите имат договори с авиокомпаниите и могат да ни предложат пакетна услуга, която включва поне двупосочен полет и настаняване в хотел, на особено ниска цена. Освен това цените не са фиксирани и винаги можеме да се опитаме да свалим още малко или да си договорим отстъпка. Но не всички пакетни услуги са изгодни, и трябва доста внимателно да си избираме.Но този остров е чудесен.

    ОтговорИзтриване