вторник, 28 януари 2020 г.

Югоизточна Азия X част - Бруней (остров Борнео)













 Има три варианта да се стигне от Кота Кинабалу до Бруней: по земя, по вода и по въздух. Първия вариант почти веднага го отхвърлихме - пътува се с автобус около 7-8 часа (има такъв един път на ден - в 08:00 часа), като се пресичат няколко гранични пункта. Вторият вариант е с ферибот, който също тръгва сутрин в 08:00 часа - пътува се до Лабуан (duty free зона), а от там се хваща друго фери до Сераса (Бруней) и за да е истински пълна забавата, трябва да се изминат още 30-тина километра до Бандар Сери Багаван. Ако на някой му се експериментира и има повече време за губене - ето подробни описания. Ние, като едни мързеливи и неприключенски настроени пътуващи, заложихме на 40 минутен полет, само срещу 33 евро на човек с Royal Brunei. 






В 09:30 часа кацнахме на летището на Бандар Сери Багаван, от където вечерта трябваше да хванем полет за Манила. Първоначално имахме идея за една нощувка тук, дори бях резервирала хотел, но се отказахме и много правилно, както в последствие установихме. Полетът ни беше чак в полунощ, така че разполагахме с цял ден да разглеждаме града. Да, но кой би предположил, че всъщност на брунейското летище няма къде да си оставиш багажа. И така, сменихме на летището малка сума брунейски долари и въоръжени с два куфара и две раници, хванахме автобуса (2 B$). Има няколко линии на градските автобуси, които пътуват до центъра на интервал от 30 минути (от 06:00 до 00:00 часа), цената на билета е 2 брунейски долара, като билет се купува от шофьора срещу точно приготвена сума.

Озовахме се на центъра без да имаме някакви конкретни планове за разглеждането на града. Комбинацията от жега и влаченето на багажа не беше от най-любимите ни, а и честно казано не кипяхме и от кой знае какъв ентусиазъм.


Отправихме се към джамията Султан Омар Али Сайфуддин.
От едната страна гледаш лъскава сграда, от другата наколни жилища.

Има определени часове в които немюсюлмани могат да влизат в джамията. Явно уцелихме време за молитва и ни казаха да се върнем по-късно.

Решихме първо да разгледаме района с наколните жилища.



























Едва ли някой като чуе "Бруней" си представя тази гледка. Ние не правехме изключение 😊. Знаех, че има наколни жилища в Бандар Сери Багаван, но определено не си представях, че част от тях се намират в центъра на града.





После се разходихме малко из празните улици.






Върнахме се отново при джамията. Понеже бяхме с багаж, един мил човечец предложи да ни го пази и влязохме да я разгледаме.
Района около джамията е много приятен.





























И отново разходка из празните улици на Бандар Сери Багаван.





Решихме да се отбием и до местния пазар, но в 4 часа всичко беше приключило.








Имахме време и за малко нощни снимки, преди да хванем такси за летището. За мен, един ден прекаран в Бандар Сери Багаван беше напълно достатъчен, а нощувката напълно излишна. Изобщо не претендирам, че сме видели всичко. Предполагам, че се разбра, че Бруней всъщност хич не ми е на сърцето 😀!





В заключение мога да кажа, че преди, като съм си мислила за посещение на остров Борнео, идеите ми бяха коренно различни и включваха островите около Семпорна, разни трекове и спане в истинската джунгла, но просто така се случи, че не можахме да ги осъществим. Може би, най-вече, защото при първоначалните ни планове, имахме директни полети между Себу и Кота Кинабалу, това определено доста повлия на избора ни. Истината е, че острова наистина е огромен и една седмица абсолютно не стига да видиш всичко, което желаеш!


Следва продължение
Югоизточна Азия XII част - Манила, Филипини



Няма коментари:

Публикуване на коментар