неделя, 13 септември 2015 г.

Отново в Рим





Откакто посетих Рим, преди 7 години, винаги ми се е искало един ден да се върна и да се разхождам по улиците без цел и посока. Оттогава, няколко пъти се случва да минем оттам, просто транзит, на път за някоя друга дестинация и все нямаме възможност да отделим  допълнителен ден за разходка. Видя се, че ако не купя билети специално за там, никога няма да видя Вечния град отново. Докато се чудим да ходим ли, да не ходим ли, дали да не посетим някоя нова дестинация, билетите на Wizz air се вдигнаха двойно за датите които ни интересуваха и решихме да ползваме алтернативен вариант – през Солун. Транспортът (самолетни билети + автобус до Солун) излезе по 120 лева на човек, а настаняването избрахме да е в един много приятен Bed and Breakfast в близост до Ватикана, който препоръчвам – Vatican’s Roof. Въпреки че мястото не е идеален център, районът не е лош за настаняване,  по време на престоя ни нито един път не се наложи да ползваме градски транспорт, освен от и до летището. Е, пътуването не беше точно "без цел и посока" - имаше естествено план, видяхме едно-две нови неща и няколко пъти се връщахме на други любими, но определено беше доооста лежерна екскурзия :-)!



Тъй като в момента и Wizz air летят до летище Чампино, а май в бъдеще за постоянно ще летят до там, ще опиша най-евтиния вариант за стигане до центъра на Рим, който и ние ползвахме.Този начин на придвижване е особено удобен, ако хотелът ви се намира в близост до спирка на метрото от линия А. Веднага след като излезете от летището ще видите спирката на автобусите, автобусът, който ви интересува е с направление ANAGNINA и се движи на интервал от 40 минути, билетчето струва 1,20 евро и се купува от шофьора. Последната спирка на автобуса е метростанция ANAGNINA от линия А (билет за метрото струва 1,70 евро). Този вариант освен, че е най-евтин, според мен е и най-бърз, понеже по този начин избягвате трафика в самия град. Естествено винаги можете да хванете директен шатъл от Чампино до гара Термини, но ако хотелът ви не е в района  на гарата, отново се налага да ползвате друг транспорт.

Piazza del Popolo или Площадът на народа, се намира точно до Porta Flaminia  (северната порта на древен Рим) и е реконструиран през 1834 година, преди това тук векове наред са се изпълнявали публични екзекуции.


От едната страна на площада се издигат две църкви близнаци, мястото е наричано още Tridente, защото е събирателна точка на три известни улици - Via del Corso, Via del Babuino и Via di RipettaVia del Corso е най-дългата и ще ви отведе директно на Piazza Venezia, Via del Babuino - до Piazza di Spagna, а Via di Ripetta до река Тибър.
В центъра на площада се издига египетски обелиск.





Над Fontana della Dea di Roma има тераса, от където може да се насладите на гледката към Рим.




























От тук може да се стигне и до градините на  Вила Боргезе.

























Кой би предположил, че всъщност е февруари :-)?



























Quartiere Coppede е извън традиционните туристически пътища, но напълно си заслужава да се разходите до там. Кварталчето представлява комплекс от няколко сгради създадени от архитекта Джино Копеде между 1913 и 1926 година и е очарователна смесица от различни архитектурни стилове.


























Piazza Mincio в квартал Копеде

В центъра на Piazza Mincio се намира Fontana delle Rane (Фонтанът на жабите), известен още с факта, че членовете на Бийтълс се къпят в него след концерт в  дискотека наблизо. 


Наблизо се намира Piazza Buenos Aires и аржентинската църква Santa Maria Addolorata.



Пътуването ни беше извън активния сезон – през февруари. Да пътуваш в нисък сезон си има както своите предимства, така и своите недостатъци. От една страна - нощувките са много по-евтини и няма толкова туристи (макар че за град като Рим понятието да няма много хора е малко условно), от друга страна е възможно част от забележителностите да са в ремонт и сградите да са опаковани, което отнема част от чара им. А, и да не забравяме, че винаги съществува риск да не случиш на хубаво време. В нашият случай, църквата Trinita dei Monti на Piazza di Spagna беше в ремонт. 



























Piazza della Rotonda - тук мога да прекарам часове и да съзерцавам Пантеона



























Pantheon е може би най-добре запазената сграда от древен Рим - наистина е изумителен и денем и нощем!



























Piazza Navona е един от най-елегантните площади в Рим. В древността на мястото се е намирал Stadio di Domiziano, използван за спортни състезания и надбягвания с колесници. Площадът е изграден във формата на стадион, а на него се намират едни от най-прекрасните фонтани в Рим. Piazza Navona е любимо място на туристи, местни, улични музиканти и артисти. Неслучайно и ние се отбихме тук няколко пъти :-)!
































Така или иначе, хотелът ни се намираше в района на Ватикана, така че нямаше как да подминем и piazza San Pietro



























Част от тайният в миналото проход Il Passeto от 1277 година. Тунелът е с дължина 800 метра и свързва Ватикана със замъка Сант Анджело, дълги години е осигурявал път за бягство на папите.  



Castel San't Angelo - друго много любимо място в Рим! Построен между 134 и 139 година, първоначално като крепост, в по-късни години замъкът е служил както като папска резиденция, така и като затвор (в продължение на 6 години, тук е лежал и Джордано Бруно).  



























Piazza Cavour


Campo de’Fioriв продължение на векове, площадът е бил място за публични екзекуции, а днес - до обяд  представлява пазар за зеленчуци, а вечер място за забавления.


























Trastevere е живописен квартал, намиращ се на западния бряг на река Тибър. Името на квартала идва от неговото местоположение (отвъд реката). Тесни, живописни улички, приятни заведения - какво повече му трябва на човек :-)?




























Сърцето на квартала е Piazza Santa Maria in Trastevere.







От хълма Авентин можете да видите една от най-уникалните гледки в Рим. На Piazza dei Cavalieri, където се намира Вилата на Ордена на малтийските рицари, ще видите заключена зелена порта със малък отвор на нея. Няма как да я пропуснете, защото винаги има опашка от желаещи да надникнат през ключалката.

Ключалката на малтийския орден - от тук се разкрива гледка към три държави - Малта (понеже резиденцията принадлежи на Малтийския орден), Ватикан (Купола на Свети Петър) и Италия (където всъщност се намираме). 

Дърветата се перфектно подрязани във формата на ключалка, а през нея се вижда купола на църквата Свети Петър.

На хълма Авентин има и две приятни градини, от където можете да се насладите на прекрасни гледки.



Circo Massimo е древна арена , използвана в древността предимно за състезания с колесници, която се намира между хълмовете Палатин и Авентин.

























La bocca della verita - съществува поверие, че ако излъжеш и си пъхнеш ръката в отвора, тя ще бъде отхапана.



















































Piazza Venezia





























Colosseo

























Arco di Costantino - увековечава победата на император Константин Велики над Максенций през 312 година.

























Foro Traiano датира от 112 година и е последния императорски форум построен в Рим.

























И разбира се - нощни снимки от района :-)




























Освен до обичайните забележителности, пътят ни водеше по тесни улички до знайни и незнайни сгради , малки площадчета, приятни кафенета и ресторанти... Изобщо, възможно ли е човек да не хареса Рим, като е пъстър, слънчев и цветен дори и през зимата :-)?















































3 коментара:

  1. Много харесвам Рим, а снимките ти са толкова хубави, че пак ми се прииска да отида :D

    ОтговорИзтриване
  2. Този град е един от най-красивите. Всеки би искал да прекара празника си на това красиво място. Благодарение на много добрата и полезна статия.

    ОтговорИзтриване