четвъртък, 8 октомври 2015 г.

Южна Италия I част - Пътуване до Бари



Неотдавна, Wizz air увеличиха броя на дестинациите, до които летят от София, а Бари е една от тях, при това на много приятни цени. На пръв поглед изглежда скучно (то пък, колко ли може да е скучно в Италия :-)), но Южна Италия, макар и по-малко позната, може да предложи много. Само на 1 час полет от България има невероятни градчета като Матера, Алберобело, Мартина Франка, Остуни и Лече, а не на последно място и красиви крайбрежни местенца.


Времето за пътуване никога не стига. В случая, ние отделихме на района само 3 дни, които се оказаха крайно недостатъчни. Спокойно може да се запълни седмица, дори две, особено съчетано с пътуване до Неапол, докъдето също вече имаме директни полети, ако някой случайно не знае :-).  Най-добре за придвижване между отделните градове е да ползвате кола под наем. Честно казано, в тази част на Италия изобщо не ми допадна пътуването с влак - спазването на разписанието, в повечето случаи, беше пожелателно или типично по италиански. Възможно е да е било и инцидентно, но в един ден, при пет пътувания с влак, три от тях имаха закъснение от поне 30 минути, което си беше доста изнервящо, ако имаш да спазваш някаква програма :-). За мен най-изненадващо беше, че така и не можах да намеря начин да се стигне директно с обществен транспорт от Матера до Алберобело, а за по-пряко трябва да се пътува час и половина до Бари и след това още час и половина до Алберобело. Пак да кажа - абе италианска работа :-)! Цялата работа е  в това, че тези градове се намират в отделни области и съответно се обслужват от различни железопътни компании. На Piazza Aldo Moro в Бари има цели 3 гари (или по-скоро гарата е разделена на три сектора) от където тръгват влаковете на различните железопътни компании. Главната гара се използва от Trenitalia и Ferrovie del Sud Est (FSE) и има 16 платформи, FSE ползва последната - 16-та платформа. Ferrovie del Sud Est свързва Бари с различните градове от регион Пулия. Ако искате да стигнете до Алберобело,Мартина Франка и Локоротондо, трябва да хванете влак от тази линия. Имайте предвид, че в неделя влаковете на FSE не пътуват, а на тяхно място има автобуси. От западната страна на площада се намира  входа за другите две гари - Ferrovie Bari Nord (от тук може да хванете метрото до летището) и Ferrovie Appulo Lucane (обслужва градовете в Пулия и Базиликата, където се намира Матера).
Летището на Бари се намира на 10 километра от центъра на града, транспортът до там е бърз и евтин. Може да стане по два начина - с метро  или с автобус. С метрото пътуването е по-кратко ( около 15 минути), но е в пъти по-скъпо отколкото с автобуса. Влакчетата пътуват на различен интервал от време - най-добре вижте разписанието на сайта. Цената на билета е 5 евро. Алтернативен и малко по-бавен вариант е автобус №16, който също ще ви отведе до Piazza Aldo Moro, но за около 30-40 минути и срещу 1 евро. От тук можете да видите разписанието на автобусите и да прецените, кой е удобен за вашия полет. Освен за Бари, от летището тръгват и директни автобуси за Алтамура, Матера, Бриндизи, Фоджа и Таранто. Билети могат да се закупят онлайн от тук или директно от шофьора. 

Избрахме в нашето пътуване да посетим Матера, Алберобело, Локоротондо, Мартина Франка и Бари. Реално, в Бари прекарахме едва няколко часа, вечерта преди полета за София, така че не мога да предложа много снимки. Отседнахме във възможно най-евтиния хотел в близост до гарата и се разходихме за кратко из стария квартал, който намирам за очарователен по италиански...















Снимки на Бари може и да не мога да предложа, за това пък мога да препоръчам заведението в което седнахме за вечеря - Pizzeria Borgo Antico. Първоначално много се чудихме, дали да седнем там, понеже в 08:00 часа имаше само една заета маса, но решихме, че няма какво да губим и определено не сбъркахме. Само половин час по-късно, мястото се пукаше по шевовете, дори имаше чакащи да се освободят маси. Определено имаше защо - храната беше изключително вкусна, освен това и евтина. Предястие, пица по избор, напитка (бира, вино или безалкохолно), лимоново сорбе и лимончело - по 12 евро на човек. Определено, никъде в Италия не съм яла по-евтино :)!


































Следва продължение....



4 коментара:

  1. Прекрасен пътепис.В понеделник летим за Бари и ще ни е от полза. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей, Зозинка! Лични благодарности за всичко, което си описала и разказала. В момента сме в Бари и следваме стъпките и съветите ти. Чудесна си!
    Ел.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :-)! Хубаво е да прочетеш, че си полезен за някого! Весело изкарване :-)!

      Изтриване
    2. А усетихте ли отношението на местните към чужденците? Бях втрещена от нелюбезността на южните италианци и тяхното желание непремено да измамят и излъжат нищо неподозиращите туристи.Нищо не струваше толкова, колкото беше обявено предварително. Туристът в Бари не е добре дошъл.

      Изтриване