вторник, 9 юни 2015 г.

Нова година в Берлин



























Влакът от Дрезден пристигна на Hauptbahnhof в Берлин в 19.15 часа. Гарата, намираща се в центъра на германската столица, е на няколко нива и наистина е впечатляваща. С известни усилия успяхме да открием мястото за съхранение на багаж, което също е на няколко нива (3), клетка за багаж струва от 3 до 6 eвро на ден, в зависимост от големината. Веднага се отправихме към Straße des 17. Juni , където берлинчани изпращат старата и посрещат новата година. В Германия 31.12. се нарича още Silvester/Sylvester.


Берлин е популярно място за посрещане на Нова година, много хора се стичат тук, за да присъстват на едно от най-големите улични партита в Европа - това пред Бранденбургската врата. Парти зоната покрива 2-километрова отсечка от Straße des 17. Juni  - между Brandenburger Tor  и Siegessäule. В последните години  над 1 милион души избират да посрещнат Нова година на концерта пред Бранденбургската врата. Обикновено се канят и световно известни изпълнители. В парти  зоната  може да се влиза след 12.00 часа на 31.12 през следните места: Ebertstraße / Scheidemannstraße, Ebertstraße / Behrenstraße, Yitzhak-Rabin-Straße, Bellevueallee / Kleiner Stern, Straße des 17. Juni / Großer Stern. На входовете се проверява дали не носите бутилки и остри предмети. Ако искате да сте по-напред, трябва да отидете по-рано, ние влязохме към 20.30 часа от към Колоната на победата и успяхме да се придвижим напред, докато в един момент беше невъзможно да продължим по-нататък. Оказахме се на около 200 метра от Бранденбургската врата, където се намира главната сцена. Иначе, по цялото протежение на улицата има разположени сцени с различни стилове музика, както и видео стени, а от двете ѝ страни - най-различни павилиони с храни и напитки. 



В 00.00 часа започнаха най-грандиозните и продължителни фойерверки на които съм присъствала.

























След посрещането на Нова година, доста хора се разотидоха и беше възможно да се преместим още една идея по-напред. Купонът, предполагам, че продължава до ранни зори, ние си тръгнахме към 03.00 часа и все още имаше доста хора.








И разбира се, след такава тълпа на едно място, няма как да не е останала кочина. Искам да отбележа, че на 02.01. сутринта, вече нямаше и помен от тези неща :-)!



За разглеждане на Берлин имахме около 2 дни, а като отбележим и това, че на 01.01. станахме към обяд – реално разполагахме с ден и половина. За това всякакви музеи бяха изключени от нашата програма. Берлин е изключително лесен град за изследване, особено, ако хотела ви се намира някъде в центъра, дори няма да ви е нужна карта за градски транспорт. Единствено Берлинската стена и Обербаумбрюкке са по-отдалечени, но и до там не е невъзможно да се стигне пеша. Дори да ви се наложи да ползвате градски транспорт, транспортната система на Берлин е изключително добре развита, освен това е денонощен. Берлин е разделен на няколко зони - А, В и С, продават се единични комбинирани билети за зона АВ (2.70 евро), ВС (3.00 евро) и АВС (3.30 евро). Също така, съществува и билет за кратко пътуване, който струва 1,60 евро - с него може да пътувате до 3 спирки с U-bahn(метрото) или S-bahn (регионални влакове) - позволени са прекачвания и до 6 спирки с автобус или трамвай - не са позволени прекачвания. Съществуват и единични билети за 4 пътувания, които струват по 9 евро. Ако ще ползвате активно градски транспорт, може би по-изгодно ще е да си закупите дневни карти, с които може да пътувате неограничено до 03.00 часа на следващия ден  (зона AB  - 6,90 евро, зона ВС - 7,20 евро и зона ABC - 7.40 евро). Цялата тази информация, заедно с възможност за симулиране на маршрути я има на https://www.bvg.de/en/, сайтът е изключително полезен и си заслужава да се отдели време за изучаването му. Ще спомена и за съществуването на Berlin Welcomecard, която включва намаления за различни атракции и карта за градския транспорт за определен брой дни.
И така, решихме първия ден да отскочим до Берлинската стена, а втория да разгледаме централната част на Берлин.




Oberbaumbrücke е двуетажен мост над река Шпрее и е построен първоначално като дървена конструкция (на немски думата „baum“ означава „дърво“) в началото на XVIII век, . През 1879 година е модифициран и се превръща в най-дългия мост в Берлин, но все още не е достатъчно голям, за да може да поеме целия трафик. Затова, през 1896 година е изградена нова стоманена конструкция на две нива, по която могат да преминават автомобили, пешеходци и новопостроената метро линия.  По време на Втората световна война, средната част на моста е била взривена, за да спре преминаването на Червената армия, реконструирана е след войната. Моста добива своята популярност по време на Студената война, когато служи като граничен пункт между изтока и запада.




























В близост до Обербаумбрюкке се намира East Side Gallery - най-голямата в света галерия на открито. Тук е съхранено 1300 – метрово парче от Берлинската стена, което през 1990 година било изрисувано от 118 художници. На 13.08.1961 година, по нареждане на комунистическите власти в Източна Германия, започва изграждането на Берлинската стена, която разделя Берлин на  две части. Първоначално стената била ограда от бодлива тел, постепенно телената ограда бива изместена от бетонна стена. Берлинската стена е един от символите на Студената война и Желязната завеса, по протежението ѝ били изградени 302 наблюдателни кули, а на войниците, които ги пазели, било наредено да стрелят по всеки дръзнал да я премине. При опит да преминат стената, 239 души намират смъртта си. Стената съществува цели 28 години.









Siegessäule  (Колоната на победата) е един от символите на Берлин, издигната е в края на XIX век в чест на победите на тогавашна Прусия във войните с Австрия и Франция. 

Reichstag (Райхстаг) се нарича сградата, която днес е седалище на Парламента на Германия. Основите на Райхстага се полагат през 1871 година, а самата сграда е завършена през 1894 година. Дотогава парламента се помещава в няколко други различни сгради в Берлин. В наши дни думата Reichstag се отнася за сградата, а Bundestag за институцията „парламент“. Стъкленият купол е емблематичен за сградата, а за времето си е бил истинско произведение на изкуството. Куполът е отворен за посещения и визитата е безплатна. Трябва да си направите задължително резервация за посещението, като освен желания час, посочвате и резервен такъв. Ще получите допълнително потвърждение дали сте одобрени на мейла си. Резервацията се прави на visite.bundestag. и имате възможност да избирате от 3 опции - 1. Посещение само на купола; 2. Тур с екскурзовод и посещение на купола; 3. Лекция с посещение на пленарната зала и купола. Първата опция е налична всеки ден, другите две са само в определени дни.

Надписът "DEM DEUTSCHEN VOLKE" е гравиран през 1916 година и означава 
„На немският народ“.




























От купола може да се види и част от пленарната зала.







Brandenburger Tor (Бранденбургската врата) се намира на Pariser Platz в центъра на Берлин и е изградена в периода 1788 – 1791 година по подобие на Пропилея на Акропола в Атина. Две години по-късно на върха ѝ е поставена статуя с квадрига (колесница с впряг от 4 коня)сочеща на изток, по посока на центъра на града. Проектирана е от Йохан Готфрид Шадо. В края на Втората световна война, на вратата били нанесени сериозни щети и квадригата била напълно разрушена. След това, вратата е напълно реставрирана. По време на Студената война и изграждането на Берлинската стена, Бранденбургската врата остава в Източна Германия и 28 години през нея не преминава никой. Днес, Brandenburger Tor е символ на мира и обединението на Изтока и Запада.


Между Potsdamer Platz и Brandenburger Tor се намира Denkmal für die ermordeten Juden Europas (Мемориалът на убитите евреи) или известен още като Паметникът на Холокоста. Открит е през 2005 година и представлява 2711 сиви стоманени блокове с различна големина – необичаен паметник, увековечаващ паметта на избитите от нацистите  евреи по време на Втората световна война. 
























Potsdamer Platz – 
днес площадът е символ на модерния Берлин и нищо не подсказва, че преди 1989 година, районът наоколо бил безлюдно пространство и през него е минавала Берлинската стена.  
























Докато съществувала Берлинската стена, имало разлика дори в светофарите в Берлин. Психологът по безопасност на движението Карл Пеглау от Източен Берлин създава известното човече с шапка, което напътствало пешеходците кога да пресекат улицата. След 1989 година властите решават да премахнат светофарите с "източното" човече, но много граждански инициативи се застъпват за него. Днес, "господинът с шапката", освен по светофарите на Източен Берлин се подвизава и в магазините за сувенири. Също така, трябва да се отбележи, че интересната фигурка вече присъства и по светофарите в Западен Берлин.



Friedrichstraße – приятна улица за разходки с много заведения и магазини.



На Фридрихщрасе се намира и поредният символ на Берлин от времето на Студената война - Checkpoint Charlie - един от многобройните пропусквателни пунктове между Източен и Западен Берлин. В близост до пункта, се намира и музей посветен на Берлинската стена, където има събрани материали за построяването и падането на стената, както опитите на берлинчани да я преминат.



Недалеч от Фридрихщрасе, се намира един от най-красивите площади в Берлин Gendarmenmarkt - малък площад, заобиколен с красиви сгради от  XVIII  и XIX век. Срещу малка сума, може да се изкачите на купола на една от катедралите и да хвърлите поглед на Берлин от високо.








Unter den Linden или Под липите - известна улица в центъра на Берлин. По време на нашето посещение течаха сериозни ремонти.


Berliner Dom е най-голямата катедрала в града, разположена на малък остров на река Шпрее, наричан още "Островът на музеите". На острова се намират едни от най-посещаваните и значими музеи в  Берлин.

























Rotes Rathaus или Червеното кметство, името идва от червените тухли с които е построена сградата.
Alexanderplatz и Berliner Fernsehturm (Телевизионната кула). Кулата е висока 368 метра и е най-високата постройка в Германия. Туристите може да се качват до площадка, която е на ниво от 200 метра и разкрива гледка на 360 градуса. Цената на билета е 13 евро, може да си направите резервация на http://www.tv-turm.de/ Едно ниво над площадката за наблюдение, има въртящ се ресторант, който може да се посещава след предварителна резервация.


























Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche (Мемориалната църква Кайзер Вилхем) се намира в Западен Берлин, недалеч от Зоологическата градина. "Църквата на спомена" или както още я наричат "Кухият зъб" е почти унищожена от бомбардировките през ноември 1943 година. След войната е взето решение църквата да не се разрушава, нито пък да се реставрира напълно, а до нея, на мястото, където е бил главния корпус на оригиналната катедрала да се издигне новата Мемориална църква, построена от стомана, бетон и стъкло. 


Около църквата се прави и един от традиционните коледни базари в Берлин. Честно казано, това май беше последният работещ коледен базар по това време на годината. Изобщо квартал Шарлотенбург е много приятен и го препоръчвам за настаняване. Мога да препоръчам и хотелът в който бяхме - Berlin MarkHotel - 40 евро на вечер за хотел 4* в периода на Нова година си е супер попадение :-)! Освен това, гарата на Zoologischer Garten   предоставя много удобни транспортни връзки, включително и до двете летища на Берлин






Понеже хотелът ни беше в района, няколко пъти се възползвахме от възможността да хапнем от базара традиционни немски вурстчета и други производни и да пием глювайн. По принцип, не съм любител на този тип храна, да не говорим, че някои от нещата ги пробвах за първи път през живота си, но... взе, че ми хареса :-)! Между другото, това е вариант за по-бюджетно изхранване в страна като Германия, където обикновено храненето в ресторанти е скъпо. 




Да препоръчам и едно заведение за което научих от един блог - ресторант Zull Nolle, намира се в центъра на Берлин, до метростанция Фридрихщрасе. Обстановката е много приятна (стил началото на XX век), а храната много вкусна. Цената на основните ястия е между 10 и 20 евро.



И за финал – малко снимки от нощен Берлин:














Много полезна и изчерпателна информация на български език за Берлин, може да намерите в блога на Биляна и Петър.  Също така има  хубаво описание на видовете вурстчета :-)!



Следва продължение....  "Потсдам" 




2 коментара:

  1. Както винаги - сбито, стегнато и съдържателно + прекрасни снимки! Пътувайте по-често, за да се наслаждаваме на публикациите Ви!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Хубав блог! Попаднах тук, търсейки материали за Малта, където смятам да се разходя за няколко дена в началото на април. :)

    ОтговорИзтриване