неделя, 10 май 2015 г.

Един ден в Дрезден




Дрезден се намира по средата на пътя между Прага и Берлин и решихме да направим спирка там, макар и само за няколко часа. При купуването на билети от сайта на Deutsche Bahn, има възможност да се закупят със stopover до 48 часа, като цената остава същата, а понякога е възможно да излезе и по-евтино, ако билетите за най-ниската тарифа на директния влак са свършили. Във всеки случай, със сигурност е по-евтино, отколкото, ако си закупите по отделно билети  Прага - Дрезден и Дрезден - Берлин (най-ниската тарифа за всяка една от тези отсечки е 19 евро, а за  Прага - Берлин е 29 евро). Пътуването от Прага до Дрезден (а и от Берлин ) е около 2 часа и ако имате повече време в някой от тези градове, препоръчвам посещение на Дрезден, със сигурност има какво да се види!



Централна гарата в Дрезден е един от най-важните транспортни възли в Германия. През 1945 година е разрушена по време на бомбардировките и възстановена отново след войната. Гарата е на пешеходно разстояние от историческата част на града и е разположена в единия край на главната търговска улица Prager Straße, която ще ви отведе  в центъра.


Prager Straße - нарича се така, защото навремето от тук е започвал пътят към Прага. Днес, улицата е пешеходна, с много магазини и води до един от площадите на Дрезден - Altmarkt.
























Altmarkt (Стария площад)- в продължение на векове, площадът е бил център на Дрезден. В миналото наоколо се издигали красиви барокови сгради, разрушени от американските и английски бомбардировачи през февруари 1945 година. Почти цялата централна част на града е унищожена и макар днес градът да е възстановен, средновековният чар на много места като това е загубен завинаги.



Kreuzkirche (Църквата на Светия Кръст) се намира в ъгъла на Altmarkt и е от началото на XII век. Сградата е най-големият църковен храм в областта Саксония и е разрушавана изцяло няколко пъти - два пъти в мирно време от пожар и два пъти по време на война от бомбардировки. След всяко от тези разрушения е била възстановявана наново.


























Neumarkt (Новия площад)



























Frauenkirche (Женската църква) е построена в средата на XVIII век по проект на Георг Бер. Църквата е изцяло разрушена по време на Втората Световна война и прословутата бомбардировка над Дрезден. Интересното е, че сградата оцелява на 13.02.1945 година, когато е разрушен целия исторически център на града, а рухва ден и половина по-късно. Планове за реставрацията на Frauenkirche има още непосредствено след войната, но в действителност градежа на днешната църква започва 1994г и завършва през 2005 година. Ако се вгледате във фасадата на сградата, ще забележите, че на места са използвани оригиналните камъни от разрушената църква, грижливо събрани и съхранени от жителите на Дрезден. Днес, величественият силует на Frauenkirche  е един от символите на Дрезден.




Само на 5 минути пеша от Neumarkt и Frauenkirche се намира река Елба.
























А там със цялото си великолепие пред вас се разкрива Brühlsche Terrasse (Терасата на граф Брюл) или наричана още Балкона на Европа. Ансамбълът от сгради, който се издигат тук е построен върху старите крепостни стени на града. През 1739 година граф Брюл имал на това място дворец и частна градина, която по-късно, през 1814г, била отворена за публични посещения. Днес терасата е популярно място за срещи и разходки. Както останалите исторически места и това било разрушено до основи по време на бомбардировките през 1945г. Това, което най-много впечатлява в Дрезден е как жителите му възвръщат бароковия облик на един напълно унищожен от войната град и днес, като се разхождате из историческата му част, трудно бихте повярвали, че тези сгради всъщност са строени във втората половина на XX век!































Schloßplatz (Площад на замъка) , тук се намира кралската резиденция на царете на Саксония, както и църквата Katholische Hofkirche.




















































В близост до Schloßplatz зад Katholische Hofkirche  се намира Theaterplatz, където е сградата Дрезденската опера.
Semperoper е построена между 1871 и 1878 година и е наречена на своя създател архитекта Готфрид Земпер. Операта е с една от най-добрите акустики в света. Сградата претърпява две основни възстановявания след Втората Световна война. За да я разгледате подробно, може да се запишете на обиколка с гид.


























Der Fürstenzug (Шествието на саксонските крале) е забележителна 102 метрова мозайка на която са изобразени всички саксонски крале и е създадена между 1904 и 1907 година. Впечатляващата мозайка се намира на улица Augustusstraße  и се състои от 25 000 порцеланови плочки, като само 200 от тях са пострадали по време на бомбардировките.

















































И това беше всичко, което успяхме да разгледаме за близо 4 часа в Дрезден, както и да хапнем вурстчета и да пием по един Glühwein  на улица Münzgasse. Наоколо цареше предновогодишна подготовка,  а нас ни чакаше път до Берлин, където ние щяхме да посрещаме Нова година. Дрезден, определено заслужава повече време за посещение, на мен ми хареса дори през зимата, а предполагам, че през пролетта и лятото е още по-прекрасен. Може би някой ден отново ще се случи да минем от там, още повече, че не успяхме да видим Цвингер!

















Няма коментари:

Публикуване на коментар