сряда, 22 април 2015 г.

Зимна Прага II част - Старе и Нове место


























Името Nove mesto (Новият град) е донякъде подвеждащо, защото тази част на града е основана още през 1348 година от Карл IV и с нейното построяване, Прага става третият по големина град в Европа през XIV век. Въпреки, че Новият град първоначално е бил построен в готически стил, сегашните сгради са от края на XIX век, когато по-голяма част от оригиналните постройки били съборени, в резултат на което, архитектурата е смесица от различни стилове.


Tančící dům (Танцуващата къща) е построена в средата на  90-те години на XX век и е наречена "Джинджър и Фред" на известните Джинджър Роджърс и Фред Астер. Странната сграда, рязко контрастира с историческите забележителности в Прага и не бих казала, че си заслужава специално заради нея да се ходи до там. На нас, така или иначе, пътят ни минаваше от тук за Мала страна, така че ѝ направихме една снимка.



















Šítkovská vodárenská věž се намира точно срещу Танцуващата къща. Оригиналната кула е построена през 1495 година и била с дървена конструкция, която изгоряла скоро след това. В рамките на няколко години, на мястото били построени последователно още две кули - едната се сринала поради некачествено строителство, а втората отново изгоряла, заради дървената си конструкция. Пожарите на подобни съоръжения по това време били често срещано явление, защото през зимата било необходимо да се поддържа запален открит огън, за да не замръзва водата. Сегашната кула е от 1591 година и от тогава претърпява няколко реставрации.
Václavské náměstí е сърцето на Нове место. Площадът всъщност е булевард, дълъг 750 метра и широк 60. Преди 7 века, когато се основава Новия град, мястото е представлявало конен пазар, в наши дни районът е оживена търговска зона с много хотели, магазини, ресторанти и нощни клубове - изключително удобно за настаняване и изследване на Прага. 






















Зад статуята на крал Венцеслав се намира красивата сграда на Националния музей от началото на XIX век, който съдържа около 14 милиона експоната от различни сфери на науката. 






















Трделник е традиционна, чешка, сладка баница, която е невероятно вкусна и се продава буквално на всяка крачка в Прага. Интересен е начинът ѝ на приготвяне - дебели ленти от тесто се увиват около специални дървени или метални шишове и се въртят на огъня докато се изпекат. Шишът, около който се увива тестото, се казва "трдло" - от тук идва и името на сладкото изделие. Подобни цилиндрични баници има и в околните страни - Словакия и Унгария, така че сладкишът е типичен за района.

На няма и 5 минути разходка от Václavské náměstí се озовавате в пределите на стария град. Stare mesto е основан още през IX век, но получава името си доста по-късно при появата на Nove mesto. Старият град е израснал около Staroměstské náměstí, а около площада се вие лабиринт от тесни и китни улички. В този район на града не минава градски транспорт (с изключение на метрото) и разглеждането на Stare mesto може да стане единствено пеша - най-добрия начин за опознаване на един град :-)!



Náměstí Republiky (Площада на Републиката) се намира между стария и новия град. Именно от тук започва Кралският път, който води до Пражкия замък в Мала Страна






















Obecní dům (Общинския дом) е красива сграда стил Арт Нуво от началото на XX век и се намира на мястото на бившия кралски дворец. Днес сградата е един от най-важните културни центрове в Чехия, където се провеждат редица социални и културни събития.






















Prašná brána (Барутната кула) е издигната на мястото на една от 13-те порти, които служели за вход към Стария град. Построена е през 1475 година и първоначално е известна като Новата кула, през XVII век се използва като място за съхранение на барут и от там идва и новото ѝ име. Кулата е висока 65 метра, а до площадката за наблюдение, намираща се на 44 метра, водят 186 стъпала, които трябва да изкачите, ако искате да се насладите на гледката отгоре.

Минавайки през Барутната кула се озовавате на улица Celetná, която води право в сърцето на Стария град - Staroměstské náměstí.




Staroměstské náměstí (Стария градски площад) датира от XII век и в началото е бил пазар. С течение на годините около него се строят красиви сгради в най-различни стилове.  Днес той се счита за центъра на Прага, правят се коледни и великденски базари, тук пражани посрещат Нова година. Ние разглеждахме Старе место на 30.12. и имаше ужасно много хора навсякъде, естествено площадът беше изцяло зает от коледен базар и честно казано, изобщо не мога да си представя, къде са се побрали всички желаещи да посрещат Нова година в центъра на Прага?!?

























Добре че в средата на площада имаше все пак някаква трибуна, за да може човек да придобие бегла представа за това как изглежда.






















В средата на площада се издига статуята на националния чешки герой Ян Хус.























Готическата църква от XIV век Chrám Panny Marie před Týnem (Санта Мария пред Тин) е една от главните забележителности на Прага. Осемдесет метровите кули близнаци се издигат величествено над Стария площад.























 Pražský orloj (Астрономическия часовник) е друга популярна забележителност, намираща се на стария площад. Часовникът се намира отстрани на кулата на кметството и е монтиран през 1410 година, това го прави третият най-стар астрономически часовник в света и най-старият все още работещ. Освен точен час, той показва още движението на планетите, луната  и слънцето, зодиакалните знаци, датата, денят от седмицата и други астрономически данни. Самата кула на кметството е от 1338 година и е една от най-забележителните сгради в Прага. Срещу заплащане може да се изкачите и да се наслаждавате на Staroměstské náměstí отвисоко.

На всеки кръгъл час, Pražský orloj  има "представление", наричано "Шествието на 12-те апостола", това неизменно привлича множество туристи на малкото пространство пред часовника. Мисля да си спестя коментарите за "представлението", който не е бил в Прага, несъмнено ще се нареди сред тълпата в очакване на кръглия час:-)!





Навсякъде по улиците беше пълно с хора и цареше празнична атмосфера. Вярно, че беше пиков сезон, но честно казано, такова стълпотворение не съм очаквала. По принцип не си падам по тълпите от хора и въпреки че малко или много бях психически подготвена за навалица , гледката от долната снимка направо ме остави безмълвна :-)! Всъщност, като се замисля, тълпите в Прага бяха нищожни в сравнение с това, което ни очакваше на следващия ден в Берлин :-)! Ама какво се оплаквам, нали съм тръгнала да празнувам Нова година :-)?



Staroměstská mostecká věž се явява  вход на Стария град от към река Вълтава. Кулата е завършена през 1380 година и е  украсена с красивите скулптури на  Петър Парлер.
 

Строежът на Karlův most  започва в средата на XIV век по заповед на Карл IV, първоначално мостът бил наричан "Пражки", но по-късно, през XIX век е прекръстен на Карловия мост. От двата края на моста се издигат красиви кули, а по протежението му - статуи на повече от 30 светци (има дори статуя на Кирил и Методий). Мостът е дълъг 516 метра и широк 10. По всяко време на денонощието тук се разхождат  хора, като най-натоварено е през деня, когато освен туристите, на моста има и много художници и улични артисти.






Надявахме се, че към полунощ ще е малко по-спокойно, но дори тогава беше доста оживено.






И няколко думи за храната в Прага. Чешките специалитети са доста нетрадиционни, тежки и мазни, определено чешката кухня не е за вегетарианци, защото трудно ще намерите чешко ястие, в което да не присъства месо. Комбинирането на различните вкусове като свинско със сладко и сметана е нещо съвсем обичайно за този район и ако някой не си пада по подобни експерименти е добре да чете внимателно какво поръчва :-)!  Друго, което искам да отбележа е, че цените в заведенията са съвсем прилични, дори за нас българите, особено сравнено с други части на Европа. По-надолу ще спомена тези, които сме посетили и сметките, които сме плащали във всяко едно от тях. С изключение на последното заведение ги препоръчвам! И разбира се не може да не се спомене бирата! Чешката столица е рай за любителите на пивото, а чехите са първи в света по консумация на бира. В почти всяко едно заведение, най-евтиното нещо в менюто е естествено - бира!


U Sadlu е може би най-скъпото заведение, което посетихме, но обстановката беше много приятна, храната вкусна и порциите прилични. Наливната бира е Budvar (0.500ml - 35CZK). Две основни ястия и три бири - около 700CZK (50 лева).


























Poprsí svatého Zikmunda
/пилешки гърди с билки и спанак/




Пивоварна Kozlovna се намира в квартал Smihov, бирата, която се сервира тук е Kozel (0.500ml за 33 - 35CZK). Порциите са наистина огромни, а цените повече от добри. Три бири, две основни ястия и една люта бирена супа - 514 CZK ( около 36 лева). Заведението е малко в страни от центъра, но напълно си заслужава да се посети. В стария град също има ресторант Козловна, надникнахме и там, след като вече бяхме посетили този. Обстановката е същата, но цените на храната са значително по-високи!






















Pečené vepřové koleno (1200 g) / Печен свински джолан /
Невероятно вкусен, за съжаление от порцията се изяде една минимална част, честно казано още го сънувам :-)))!


























Smíchovská bašta 
/Печено свинско месо, свинско пушено, наденица на скара и картофeни кнедли с кисело зеле/

U Webru  - този ресторант се намираше в близост до хотела ни и беше един от малкото отворени при късното ни пристигане първата вечер, но се оказа добро попадение. Две основни ястия и две бири - 424 CZK(около 30 лева).





















Jelení na smetaně s knedlíkem Karlovarský brusinka
 /еленско месо със сметанов сос, кнедли и боровинки/





















Grilovaná Telecí Jatra s volským okem hranolkama a tatarskou omáčkou
/печен телешки дроб с пържени яйца, картофи и сос тартар/

Преди да тръгнем за Прага, бях чела постове, че много надписвали сметки по заведенията. Е, не ни се размина и нас :-)! В повечето заведения всичко беше точно и ни даваха даже касови бележки, само в бирария U Černého vola .леко ни поизлъгаха с два-три лева. Самото заведение е интересно - прилича на автентична чешка бирария, хапването е по-скоро тип мезе, но и то беше вкусно, цените са ниски, но обслужването под всякаква критика! 343 CZK (около 25 лева) за  две порции Smažený sýr (нeщо като кашкавал пане) , порция пражка шунка с яйца и три бири.   А сметката беше просто уникална :)))!

И за финал - още малко нощни снимки от прекрасната зимна и приказна Прага:















Полезна информация на български език за Прага:  http://www.prague.fm/bg/


Следва продължение...


1 коментар:

  1. Както винаги - страхотни снимки и описание! Благодаря!!!

    ОтговорИзтриване