неделя, 6 юли 2014 г.

Абу Даби и джамията Шейх Зайед
























Разстоянието от Дубай до Абу Даби е 130 километра и има редовни автобусни линии между двете емирства. В зависимост от това, дали сте отседнали в старата или новата част на града можете да ползвате различни автобуси. Автобус E100 тръгва от Al Ghubaiba Station в Бур Дубай и е на около 15 минути, докато автобус E101 тръгва от автогарата до метростанция Ibn Battuta и е на около 1 час. Пътуването трае час и половина, а цената на билета е 25 дирхама, трябва да ги имате заредени в NOL картите , защото не приемат плащане в брой. В Абу Даби автобусът спира на автогарата до Al Wahda Mall.



 Има  какво да се разгледа в Абу Даби, но нашите планове бяха скромни - малко плажче на Корниш, хотел Емирейтс Палас и за десерт най-красивото нещо в ОАЕ - джамията Шейх Зайед! В емирството няма метро, а ползването на градски транспорт би изяло от и без това ограниченото ни време и решихме да се придвижваме с таксита. Бензинът в Абу Даби е малко по-евтин от този в Дубай и съответно такситата са по-евтини. Първо хванахме такси от автогарата до крайбрежния булевард Corniche.
Преди плажа има много приятен парк.
 За плажа има вход от 10 дирхама (за чадъри и шезлонги се плаща допълнително) и дали защото беше петък (може би поради някакви религиозни причини) ни обявиха, че днес не се плува.... А как да не влезеш в тази разкошна вода при температура на въздуха 33 градуса :-)?






















Това естествено не означава, че не сме влизали, между другото водата е доста по-топла отколкото по плажовете вДубай.


Сигурно е много неприятно за жените, които са принудени да ходят облечени по този начин, да отидат така на плажа и още повече да гледат около себе си разсъблечени туристки...
 След 3 часа на плажа хванахме такси до Емирейтс палас.
  Таксиметровият шофьор незнайно защо се правеше, че не знае къде се намира, а  хотелът беше малко по-надолу по улицата...
 И тук вече ударихме на камък, защото от охраната на входа ни казаха, че днес не пускали туристи! Емирейтс Палас е 7 звезден хотел и един от най-скъпите в света. Според някои е доста по-стилен и лъскав от Бурж ал Араб. По предварителна информация би трябвало да може да се разглежда свободно. Естествено, че не допускат туристите навсякъде, но може да се разходите из градините, във фоайето на хотела, да пиете златно капучино и др., разбира се, ако не сте каръци като нас да уцелите ден в който не пускат :-)! Да се има предвид, че не се допускат мъже с къси панталони!

 Така или иначе бяхме хванали такси, решихме да ходим направо към джамията Шейх Зайед.  По принцип имах някаква представа къде се намира Емирейтс Палас и къде джамията и според мен шофьорът изобщо не караше в правилната в посока или поне не по най-краткия възможен път, но в непознат град - какво да се разправям? Обаче когато видях, че вече ни кара в посока  Дубай го попитах дали изобщо е разбрал къде искаме да отидем, той естествено отговори утвърдително. Доколкото бях запозната приблизителната цена на таксито от Емирейтс до Джамията е около 30 дирхама, на нас естествено ни излезе 50 дирхама - 10 дирхама имахме още от плажа до хотела и 10 дирхама за обиколния маршрут. Не че е чак такава болка за умиране, но понякога на човек му идват малко в повече тези арабски номерца :-)!
 Общо взето, разглеждането на Абу Даби беше повече от таксито :-)!


























Sheikh Zayed Grand Mosque е най-голямата джамия в ОАЕ и осмата по големина в света. Открита е за посещения през 2007 година и достъпът е свободен. За мен това е една от най-красивите постройки в ОАЕ и напълно си заслужава посещението. Ако предвиждате посещение на Абу Даби в петък, имайте предвид, че е почивен ден и в джамията не се пускат не мюсюлмани преди 16,30 часа.  Освен това в определени часове от деня има безплатни турове с екскурзовод. За подробности - сайта на Sheikh Zayed Grand Mosque.






















Вътре не се допускат мъже и жени с къси панталони, потници, освен това жените трябва да са с покрити коси.  Ако не носите в себе си шал с който да се покриете, може да вземете абая (черна покриваща тялото от главата до петите дреха) на място. Трябва да се остави за залог лична карта или паспорт.

































Джамията може да поеме до 40 000 вярващи, а подът на молитвената зала е покрит с килим, чиято площ е близо  6 000 кв.м. Килимът е изтъкан ръчно от 1200 ирански жени.
























Полилеите, които украсяват  вътрешността на джамията, са 7 на брой, като всички те са изработени от злато, италианско стъкло и камъни Сваровски. Най-големият от тях е с диаметър 10 метра...













Както може би знаете, в джамия се влиза бос, съответно има и помещение, където да си измиете краката...
























Повечето хора, когато посещават Абу Даби, избират да минат първо през джамията преди другите обекти. Аз имах голямо желание да я видим и по светло и по тъмно, когато е красиво осветена и съм много доволна от избора си! Толкова беше красиво, че изобщо не ни се тръгваше обратно...





Дори и в този късен час посетителите изобщо не намаляваха....
























Какво друго можем да правим в Абу Даби?
http://www.yourabudhabiguide.com/abu-dhabi-attraction.html
http://visitabudhabi.ae/en/what.to.see.aspx


5 коментара: