понеделник, 4 юни 2012 г.

Малта ІІ част - Остров Гозо

Остров Гозо се намира само на 5 километра по море от остров Малта. През 1970 година започва проект за изграждане на мост между Малта и Гозо, с цел да е по-лесен достъпът до Гозо, да се привлекат повече туристи и да може жителите на острова да пътуват за работа до Валета. Но след протести от страна на жителите на Гозо, проектът е спрян, те не желаели тълпите от туристи да нахлуят на острова. Чак да им се чуди човек :-)! И така единствената връзка Малта - Гозо си остава ферибота. От пристанище Cirkewwa в Малта пътуват фериботи на всеки 45 минути, пътуването трае около 25 минути, а билетчето струва 4.65 евро в двете посоки. На Гозо ферибота спира на пристанище Mgarr. От там може да хванете автобус до столицата Victoria (Rabat). Имах някакви идеи кои места искам да посетим (естествено един ден не стига за всичко). Първоначално мислехме да хванем автобуси от рода на Hop on Hop off  - обхващат всички забележителности, но след като видяхме колко добре е уреден градският транспорт  в Малта (2.60 евро за еднодневна карта), решихме, че не си струва да даваме по 15 евро. На всички пунктове където се продават билети, може да се снабдите с брошури, на които подробно са описани маршрутите на автобусите, както и тяхното разписание. Картата за транспорт на остров Малта обаче не важи за остров Гозо, там трябва да си закупите нова.


 В центъра на острова се намира столицата Виктория (Рабат) или както се казва всички пътища на остров Гозо водят до Рабат. Цитаделата, която се намира в столицата се вижда от почти целия остров. Тя е била древно убежище на населението срещу атаките на пирати и турци. Част от средновековните къщи са запазени зад крепостните стени, някои от тях са превърнати в магазини, ресторанти и музеи.
                                                                         Victoria (Rabat)





                                                        Fontana - предградие на Victoria






 Едни от най-известните забележителности на Гозо са Azure Window и  Dweira.


Azure Window е впечатляваща природна забележителност. Представлява гигантска врата отсечена в скалите, през която човек може да се любува на синята вода. Морето наоколо е много дълбоко и тъмно синьо на цвят и това обяснява името на мястото.


Dweira (Inland sea) е лагуна с морска вода свързана със Средиземно море с естествена арка . Мястото е много популярно сред любителите на подводното гмуркане. На пристана чакат лодкари и срещу малка сума може да преминете с лодка през арката и да разгледате удивителните пейзажи от към морето.





Изглежда ужасно дълбоко!


Най-хубавият плаж на остров Гозо е Ramla Bay. Това е най-големият пясъчен плаж на острова и пясъкът има удивителен червеникав цвят.





Следва продължение..."Остров Комино и плажовете в Малта"


7 коментара:

  1. Много ми хареса!Направили сте уникални снимки!

    ОтговорИзтриване
  2. И аз имам страхотни спомени (и снимки). Съчетах двуседмичен престой там с подобряване на английския. Миналата година още пътуваха старите автобуси. А хората са невероятни. За съжаление и там разрушават вековни сгради за да строят безлични неща.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ние бяхме миналата година септември месец и тогава вече ги нямаше старите автобуси! А толкова много исках да се возя на тях, звучеше ми много интересно :-)!

      Изтриване
  3. здравейте пътешественици! Бихме желали да добавим някои корекции в публикацията за Гозо:
    - протестите отн-строителството на моста между двата острова Гозо и Малта не бяха протести в истинския смисъл на думата, а широка дискусия. А тя имаше за цел да противопостави две мнения - дали е икономически изгодно и дали е социално. Надделя мнението, че няма да е социално да се отнеме работата на многото работници, ангажирани по фериботната линия. Ето това е социална политика в действие!
    - билета за ферибота е 4.65, но в двете посоки, а не в една както е написано. Освен това има значителни намаления за младежи, а туристите над 65 г.възраст пътуват безплатно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за корекцията! Писах поста около половин година след като посетих Малта и явно паметта ми е изневерила :-)! Ще го коригирам веднага.

      Изтриване
  4. И аз благодаря за изчерпателната информация! Предстои ни пътуване до Малта и мисля, че всичко ще ми бъде много полезно.

    ОтговорИзтриване