понеделник, 20 февруари 2012 г.

Тунис

Тунис е малка страна в Северна Африка, населена предимно с араби. Официалните езици са арабски и френски. Хората са много мили и дружелюбни. След Египет, Тунис ни се видя направо част от Европа. Ориенталщината не е чак толкова изразена, пак те дърпат разни търговци, но всичко е много по-умерено. Там дори си правехме сами екскурзии до съседни градове с влак. 
Основните курорти са Сус, Хамамет и Монастир. Ние избрахме да бъдем в един хотел точно срещу летището - Vime Helya Beach, намиращ се в курортното селище Сканес. Хотелът беше много приятен  и близостта му до летището беше по-скоро плюс, отколкото минус. Трансферът от летището до хотела ни отне точно 2 минути. 





Всяка вечер имаше разнообразна анимация...


...интересни украси от храна в ресторанта


Освен, че беше близко до летището точно срещу хотела имаше и спирка на влака, така че може да се каже, че бяхме на много комуникативно място :-). От тук хващахме влакове до съседни градове. Имам една много смешна случка с човека който продаваше билети. Купуваме си билети до Монастир и му даваме някаква по-едра банкнота, човека ходи до някъде да я разваля, но явно не намери, а в същото време идва влака. Той ни прави с жест да се качваме на влака, аз го гледам тъпо и въпросително (в смисъл - какво става с рестото ни?), а той продължава да ръкомаха и говори нещо "Après, après!" Мъжът ми се залива от смях и ме дърпа да се качваме на влака, после ми каза , че  с "après" е искал да ни каже, че после ще ни даде рестото. Аз естествено през цялото време бях обзета от недоверие, че ще си получим парите, но в момента в който слязохме от влака на връщане, човекът ни извика и ни ги даде.
Монастир
В центъра на града се намира мавзолея на Хабиб Бургиба. Той е първият президент на Тунис, прокарал е закони,  защитаващи правата на жените и е много почитан от тунизийците.



Крепостта Рибат в Монастир е използвана за декори на много филми.


Портрета на президента е на видно място :-)!




Сус

В хотела намерихме брошура, в която пишеше, че в Сус има балон, който се издига и от него може да видиш града от високо. Намерихме мястото, но понеже имаше вятър, времето не беше много подходящо за летене с балон и ни се размина летенето :-)!


Записахме се на екскурзия до столицата Тунис, Картаген и Сиди Абу Саид.


Останките от Картаген са включени в списъка на световното наследство на Юнеско, но всъщност не е останало много... Точно над тях се намира резиденцията на вече бившия президент на Тунис, като беше строго забранено да се снима в тази посока!





Сиди Бу Саид е много чаровно градче, разположено на един хълм. Всички къщи са боядисани в бяло и синьо.




Малко съжалявам, че не се записахме и на другата екскурзия, която беше до Ел Джем и Сахара, но честно казано за 7 дни не може да се види всичко. А и това е предпоставка един ден да се върнем отново в Тунис!
















4 коментара:

  1. Разкошни снимки сте направили поздравления и от мен.Благодаря, че ги споделихте с нас, пожелавам ви още много пътешествия. Не съм била на това място , но тази година може и да иде в Тунис.Президента е на голяма почит да вижда се от снимката която е видима за всички.Водата е супер или поне така изглежда. Има страхотни забележителсности,които си струва да се видят и заснемат.Погледът от самолета, все едно си птица рееща в небесата......не съм пътувала със самолет и за мен това си е предизвикателство.

    ОтговорИзтриване
  2. Много красиви снимки!Предполагам,че на живо е още по-хубаво. Знаете ли през кой месец е най-добре да се посети Тунис?

    ОтговорИзтриване