неделя, 18 януари 2015 г.

Остров Крит III част - Ханя










Останахме в Ханя за 4 нощувки, ползвахме града за база за пътуванията ни до Самария, Балос и ЕлафонисиХаня е един от главните градове на острова и от тук не е трудно да се стигне докъдето и да е с местен транспорт. Транспортът, по мои впечатления, е сравнително редовен, за разписания и цени може да се следи сайта на KTEL. Да се има предвид, че от време на време има промени в разписанията, но сайтът се обновява своевременно!


От гледна точка на това, че бяхме без кола, изборът ни на хотел не беше много разумен. Спряхме се на Royal Sun Hotel , въпреки че много добре знаехме, че се намира на 5 километра от центъра. Просто не можахме да устоим на страхотната гледка, която се разкрива към града (не, че имахме изобщо време да ѝ се наслаждаваме :-)), а и прочетохме, че осигуряват безплатен шатъл до центъра. Хубаво, но шатъла пътуваше след 8 часа, а това изобщо не ни устройваше, понеже автобусите, с които трябваше да пътуваме до Самария, Балос и Елафониси тръгваха горе-долу по това време, даже и по-рано :-)! Затова всяка сутрин ползвахме такси, а на връщане се възползвахме от шатъла...

























Вторият по големина град на остров Крит е разположен на мястото на древното минойско селище Кидония. Настоящето си име, Ханя получава по времето, когато е бил под арабско владичество, сарацините го нарекли Ал Ханим, което означава странноприемница или хан. Историята на града помни много завоеватели: византийци, араби, венецианци,  османци и това несъмнено е оставило отпечатък върху облика му. Старата част на Ханя се намира в близост до морето и е добре запазена. Подобно на Ретимно - малки тесни улички и множество китни ресторантчета!













 Една от най-известните християнски средновековни черкви в Ханя е катедралата Тримартири, която по време на османския период на града е била превърната във фабрика за варене на сапун.


В края на стария град се намира закрития пазар в Хания - Агора. Сградата е построена в началото на XX век по модел на халите в Марсилия на мястото на главния вход към венецианската крепост, която е обикаляла града. За строежа ѝ са използвани материали от крепостта.


Пристанището в Ханя е построено от венецианците в средата на XIV век, то било използвано както за търговия, така и за защита от пиратски набези. Днес то предлага пристан за малки плавателни съдове, а търговското и пътническо пристанище на Ханя се намира в залива Суда.















Giali Tzamisi (Джамията на морския бряг) е от втората половина на XVII век и е уникален образец на ислямската архитектура, издигната е в чест на старейшината на Ханя по това време - Кючук Хасан. В днешно време джамията е напълно реновирана и се използва като място за изложби.


На входа на пристанището се издига фар изграден от венецианците и реставриран по-късно от египтяните, който е един от най-старите фарове в Гърция. Той функционира и до днес и е една от основните атракции на града, особено фотогеничен е вечер :-)!



По средата на вълноломът, който заобикаля пристанището, се намира Бастионът на Свети Николаос от началото на XIV век. Първоначално е построен, за да охранява входа на града от към морето, а по-късно турците го използват за място за съхранение на оръдия, както и за екзекуции.

























По протежение на цялото пристанище има ресторанти, където може да се хапне вкусна средиземноморска храна. Вечер е много приятно и оживено, може дори да ви посвирят и улични музиканти.






Изборът от ресторанти е наистина огромен. Дали ще седнете на пристанището или в някое ресторантче по тесните улички на стария град - няма никакво значение - навсякъде е вкусно и има заведения за всеки джоб. Пред всички ресторанти има изнесени менюта, а също така и т.нар. викачи. Може даже да ви отправят оферта, от рода на "Ако седнете сега, може да ядете клефтико (критско ястие от агнешко месо) не за 15, а за 9 евро!" или да ви предложат по чаша безплатно вино. Почти навсякъде където сядахме за десерт ни носеха безплатно плодове и рáкия (подобно на нашата, но доста по-слаба). Има и разни менюта в диапазона от 10-15 евро, включващи салата и някакво основно (сувлаки, риби, октоподи, агнешко) и както казах, десертът по подразбиране е комплимент от заведението :-)!






















Има най-различни видове сувлаки - с пилешко, свинско месо, а веднъж ядох и с риба меч - беше невероятно вкусно!
























Полезна информация за Ханя и околностите:
Chania Travel Guide
Beaches
KTEL - сайт на транспорта


Следва продължение...



Няма коментари:

Публикуване на коментар