сряда, 29 октомври 2014 г.

Обиколка на протока Йоресунд


Ако не разполагате с много дни, а искате да обиколите повече места в Швеция и Дания, има една много изгодна карта за обиколка на протока Йоресунд. Around the Sound Ticket (Öresund rundt Card) е двудневна карта, с която има възможност да се направи пълна обиколка на протока. Картата струва 249 SEK или 199DKK, в зависимост дали я купувате от Швеция или Дания (нашата я купихме от офиса на Skånetrafiken от гарата в Малмьо). С нея имате право да пътувате неограничено с влак или автобус в областта Scania в Швеция, в Дания картата е валидна за пътуване по крайбрежието с влак, както и за градския транспорт в Копенхаген, също така важи и за ферибота между Хелзингборг и Хелзингор. Пътуването трябва да се осъществява само в една посока (каквато вие изберете) и има условие, ако прекосявате моста Йоресунд на една страна,преминаването с ферибота между Швеция и Дания да стане на обратно. На картата се изписва ръчно датата от която ще се използва и след това само се показва на контролите.За разписанието на транспорта може да се ориентирате от тук.


Нашата първа спирка от обиколката беше град Лунд. Градчето е малко, но има какво да покаже.Тук се намират една от най-красивите катедрали в Швеция и най-старият университет в Скандинавия.





























Разходихме се и до ботаническата градина - много приятно място за почивка.





Катедралата в Лунд е построена през 1080 година и осветена 65 години по-късно.
 







 Заслужава си да отделите време и да я посетите от вътре.

 От дясно на олтара е входа за криптата, до голяма степен непокътната от 1123 година насам.


Големият астрономически часовник от 1425 година, който показва не само времето, но и зодиакалните знаци, фазите на луната, датата, денят от седмицата и т.н.


 Всеки ден от 12.00 часа докато камбаните на часовника бият има кратко представление: трима мъдреци преминават и се покланят пред Дева Мария и бебето Исус.

Най-старият университет в Скандинавия - основан през 1666 година. 

За наш късмет, точно в деня на нашето посещение имаше студентски карнавал и нямаше възможност да посетим сградата на университета. 
























Карнавалът малко обърка плановете ни и се наложи да останем малко по-дълго от предвиденото. Понеже всички улици бяха затворени, едва се добрахме до гарата.





Следващата ни спирка беше град Хелзингборг. Имаше план да посетим кулата Kärnan (вход 40 SEK), но поради напредналото време, беше вече затворена. Друга интересна забележителност около Хелзингборг е замъка Софиеро -  естествено и за него нямахме време.










След кратка разходка, хапване и малко снимки се отправихме към ферибота за Хелзингор. Фериботите са на 15 минути и пътуването трае около 20. 


 Скандинавците май си го ползват този ферибот за разпивка и купони, защото на палубата цареше голяма веселба с музика и танци. 

Датското градче Хелзингор е известно със замъка Кронборг (пълен билет - 80 DKK), който е прототип на замъка Елсинор в шекспировата трагедия "Хамлет".


 Не отделихме внимание на замъка, просто направихме кратка разходка по тихите улички на градчето.









 
 

В 20.00 часа вече бяхме в Копенхаген. Обиколката на протока спокойно може да се направи за един ден (особено, ако започне от по-рано), но ако имах повече време, бих отделила два дни за нея - с нощувка в Лунд или Хелзингборг.


Следва продължение........ "Копенхаген, Дания"



3 коментара:

  1. Привет, пътеписът Ви е много интересен. Имам въпрос- град Лунд включен ли е в Öresund rundt Card? Може ли да обясните кои градове и населени места са включени в обиколката? Да предположим, че за ден успея да стигна примерно от Малмьо- Лунд- Хелзингор. Това значи ли, че не мога да се върна обратно, а трябва да отида до Дания и оттам да се прибера?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Нели!
      С тази карта може да посетите всички градчета, които се намират около протока Йоресунд. По принцип обиколката се прави само в едната посока, т.е. имаш право на едната страна да преминеш по моста, но трябва да се върнеш с ферибота, нямаш право отново по моста. Доколкото си спомням единствено на ферибота и моста маркираха по някакъв начин картата, т.е. теоретично би могла да ползваш картата за влака до Лунд и Хелзинборг и ако не ти я маркират да се върнеш отново с него, без да преминаваш в Дания.

      Изтриване