понеделник, 31 март 2014 г.

Португалия ІІІ част - Синтра

 Синтра е прекрасно, малко градче в близост до Лисабон, идеално за еднодневно пътуване. Има толкова неща за гледане, че може спокойно да се запълни и цял ден, а ако решите да го минете по бързата процедура, може да се съчетае с Кабо де Рока и някой курорт по крайбрежието като Кашкаиш или Ещорил, а от там да се приберете с влака до Лисабон. Препоръчително е да се стане рано за пътуването до там, но ние не сме от ранобудните, така че хванахме влака от Лисабон около 10 часа. Влаковете за Синтра тръгват от гара Rossio, която е в центъра на Лисабон и са на интервал от около 20 минути. Пътуването трае приблизително 40 минути, а еднопосочен билет струва 2,15 евро. Ако сте с вече споменатите Lisboa Card пътувате безплатно и съответно в Синтра може да се възползвате от отстъпки за входовете на различните обекти.


Градчето наистина е много очарователно, а в околността му има много замъци, които е интересно да се посетят. 
 Националният дворец се намира  в центъра на Синтра. През Х век на това място бил построен дворец от маврите, който служел за тяхна лятна резиденция. Днешният облик на двореца е от ХIV век, когато крал Жоао І извършва цялостна реконструкция.  Вътре се намира една от най-богатите колекции от мавритански плочки в света. Билетът за пълен достъп до двореца струва 14 евро.


 

 

Тук е живял Ханс Кристиян Андересен по време на пътуването си в Португалия през 1866 г.










Най-известните забележителности на Синтра са Дворецът Пена и Крепостта на Маврите. Намират се на хълм на няколко километра от центъра на града. Има вариант да се стигне до там с туристическия автобус 434 - срещу 5 евро, може да го ползвате цял ден и да слизате на различните забележителности. Шосето минава през гора и покрай интересни вили и ние решихме да се разходим до там. Погледнато от града,  изглежда, че е далече, но всъщност се оказа много приятна разходка.










Дворецът Пена  изглежда като излязъл от приказките. Той е заобиколен от прекрасни градини, където човек може да изкара и цял ден в разходки, за съжаление, времето не беше много подходящо. Историята на мястото започва още от ХІІ век, когато тук е изграден малък параклис, по-късно през ХV век,  крал Мануел І го разширява. Настоящия дворец е издигнат от Фердинад Кобургготски, след като решава да купи мястото, на което се намират манастира, крепостта на маврите и прилежащите им гори. Може да се закупи билет да се разгледат само градините около двореца (6 евро), билет за пълен достъп е 11 евро, а ако си закупите комбиниран билет за Двореца Пена и Крепостта на маврите, цената е 13,50 евро. Lisboa Card ви дава още 2 евро отстъпка.


























След като разгледахме двореца и се разходихме из градините, се запътихме към недалечната крепост на маврите, издигната през ІХ век. Арабските хроники сочат, че Castelo dos Mauros е била една от най-важните крепости за времето си в региона. Позицията му е избрана, така че да дава най-добра гледна точка над р. Тежу и да предлага защита на Синтра. Гледките, които се разкриват са прекрасни!







 Времето в Снтра е доста динамично, когато тръгнахме от Лисабон беше слънчево, а тук се редуваха слънце, дъжд, вятър и накрая и мъгла...



На връщане, открихме пряка пътека от Крепостта на Маврите до Синтра и за кратко време стигнахме до центъра на града.



Следва продължение......"Португалия ІV част - Порто"


6 коментара:

  1. Изглежда като дворец от детските приказки за вълшебства ! Разказът и снимките са страшно зареждащи с положителни емоции ! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Страхотно място е! Пожелавам Ви да отидете!

      Изтриване
    2. Приказно място! Изключително цветно, колоритно и слънчево. Заплюх си го :) Благодаря за прекрасния разказ и невероятните снимки!

      Изтриване
    3. Не беше толкова слънчево, колкото ни се искаше, но и аз се влюбих! При възможност с удоволствие бих отишла там отново!

      Изтриване
    4. Гледайки тези страхотни сгради и малки улички с красива природа,която е навсякъде си мисля, че сигурно е приятно да живееш в такъв град.Изглежда спокойно и тихо и сякаш всички се знаят, но пък в същото време не се знае който може да излезе от магазина или от задната уличка нов човек, като туристите.Всеки един е различно.Радвам се че ни пишете и дано по често го правите.Заслужава си да посетим и ние това място.Винаги съм харесвала зеленината, а с тези каменни пътеки между тях е едно райско място.Крепостта е удивителна!

      Изтриване
  2. Аз бих препоръчала да се разгледат Quinta da Regaleira и Palacio de Monserrate. Градините са много красиви на тези дворци. Наскоро бяхме там и останахме очаровани от градчето. Ние живеем в южна Португалия и въпреки това не спира да ме изненадва тази страна с красотата си. Поздравления за добре описаните забележителности! Поздрави

    ОтговорИзтриване