неделя, 9 февруари 2014 г.

Португалия ІІ част - Лисабон




От Портимао до Лисабон се придвижихме с автобус. Цената на билета е 20 евро на посока, а пътуването трае 3 часа и 10 минути. Билетите ги купихме няколко дни по-рано, може и онлайн на сайта на автобусната компания. Има възможност и за пътуване с влак, но първо е по-неудобно, защото е с прекачване, второ е и по-скъпо. Освен това, автобусите са много комфортни, има стюардеса и безплатен Wi-Fi. Крайната спирка  в Лисабон е на автогара Sete Rios, която е в непосредствена близост до метростанция Jardim Zoológico. Автобусите до Порто тръгват от същата автогара на всеки час. Не е необходимо закупуването на билети предварително, но ние за всеки случай решихме да се подсигурим. Цената отново е 20 евро, а ако се закупят онлайн на сайта на Rede-expressos  има 5% отстъпка. 

В Лисабон и изобщо в Португалия, има голям избор от евтини хотели. Ние се спряхме на Luxe Hotel by Turim, не много централен, но разположен на пешеходно разстояние от центъра, има и метростанция наблизо, което ни устройваше идеално. Хотелът е много чист и приятен, така че го препоръчвам. Градът е разположен на седем хълма, но градски транспорт почти не сме ползвали, единствено да стигнем от и до автогарата ползвахме метро, както и до по-отдалечения квартал Белем. Метрото в Лисабон има четири линии, за пътуването трябва да се закупи карта (струва 0.50 евроцента), която се презарежда с необходимата сума. Единично пътуване струва 1.40 евро, а еднодневен билет (важи 24 часа) е 6 евро и е за цялата транспортна мрежа.
Ако имате намерение да посещавате много обекти и музеи, не е лоша идеята да се закупи Lisboa Card , с нея някои забележителности са безплатни, други са с намаление, освен това може да се ползва безплатно и градския транспорт (включително и влаковете до Sintra и Cascais) за периода, за който е валидна картата. Има няколко вида: за 24 часа (18.50 евро), за 48 часа (31.50 евро) и за 72 часа (39.00 евро).
Имахме 3 пълни дни в Лисабон, единият от които отделихме за Синтра. Не претендирам, че сме видели всичко, но все пак беше достатъчно да усетим атмосферата на този чудесен град.
Praça do Município





В близост до гара Cais do Sodré се намира Mercado da Ribeira - най-големият пазар в Лисабон, където се продава всичко: плодове, зеленчуци, цветя, риба...



Praça do Comércio - един от най-големите площади в Лисабон, се намира до река Тежу. В центъра му е паметника на крал Жозе І, а около самия площад има много кафенета и ресторанти






















От тук се разкрива и чудесна гледка към статуята на Кристо Рей на отсрещния бряг и моста "25 април" (висящ мост, построен от американската  компания, изградила и моста "Голдън Гейт" в Сан Франциско). Над река Тежу минава и най-дългия мост в Европа (цели 17 километра) - "Вашку да Гама".


Присъствахме и на някакъв странен ритуал на местни ученици, които се поливаха един друг с вода от реката. Със сигурност на тези, които бяха поливани, не им беше много приятно, времето изобщо не предполагаше водата да е топла :-)!












































Районът, който е около Praça do Comércio, се нарича Baixа. Перпендикулярно на площада тръгват няколко успоредни улици, по които има много заведения и магазини.










Тук се намира и Elevador de Santa Justa, който свързва по-долните улици в района с по-високо разположеното  Largo do Carmo. Билетчето струва 5 евро, ако сте с Lisboa Card е безплатно.























Когато хората ги мързи дори да просят и кучетата може да вършат тази работа...






















Chiado - квартал с много приятни кафенета и магазини на водещи световни марки.























Praça do Rossio














































Praça dos Restauradores






















Квартал Belém e отдалечен от центъра на Лисабон и до там трябва да се ползва градски транспорт, има два варианта: с влак от гара Cais do Sodré или трамвай №15 от Praça da Figueira. Тук се намират някои забележителности, които са емблематични за града.
Padrão dos Descobrimentos (Паметникът на откривателите), който е издигнат в чест на португалските мореплаватели. Цена - 3.50 евро.

На плочките пред него е изобразена карта на света, като на нея е отбелязано кой мореплавател до къде и през коя година е достигнал. Картата се вижда най-добре от самия монумент.




















В съседство на паметника се намира  Torre de Belém - построена в началото на XVI век, днес е символ на португалската столица. Цената на входа е 5 евро, а ако се закупи комбиниран билет включващ и Манастира на Йеронимите, цената е 10 евро.















































Jerónimos Monastery - тази изключително впечатляваща сграда, построена в началото на XVI век, е единствената оцеляла голяма постройка след силното земетресение през 1775 година. Тук са разположени Археологическият и Морският музей на Лисабон, а в църквата към манастира се намира гробницата на Вашку да Гама. Входът само за църквата е безплатен, а за самия манастир е 7 евро. В неделите до 2 часа входа е свободен. Музеите се заплащат допълнително.























































































































От много места в града се разкриват прекрасни, панорамни гледки, едно от тях е Miradouro das Portas do Sol в квартал Alfama.
























Alfama е един от най-старите квартали в Лисабон. Много приятен за разглеждане с тези тесни и стръмни улички.






























































В най-високата част на Alfama се намира Castelo de São Jorge. Замъкът може за се види от почти всяка част на града, а от него се разкрива една от най-красивите гледки към Лисабон. Най-старите му части датират от VІ век, в по-късни години е прекръстен на английския светец St. George. Голяма част от крепостта е била разрушена през годините, най-вече от земетресението през 1755 година, но все още е запазена крепостната стена и много от кулите. Цена на билета 7.50 евро.



































Sé de Lisboa - най-старата катедрала на Лисабон, издигната на мястото на стара джамия.























Може би първото нещо, за което се сеща човек като чуе "Лисабон", са именно тези малки трамвайчета.






















В повечето пътеводители пише, че задължително трябва да се возите по линията на трамвай 28, защото маршрутът му минава по почти всички известни забележителности на Лисабон. Наплива от туристи е голям и ако не се качите от първата спирка, трудно се дорежда човек да седне... Ако сте снабдени с карта за градския транспорт е ОК, но иначе единичното билетче, закупено от шофьора, струва 2.85 евро. Целият маршрут се взима за около 30 минути, като на последната спирка пътниците биват подканени да слязат и ако искате да се върнете с трамвая до центъра трябва отново да си купите билет.













































Assembleia da República - сградата на Парламента

Jardim de Estrela























На много места има подобен тип "асансьори" свързващи ниската част на града с високата.
Elevador da Bica
















Elevador da Glória





















От Miradouro de São Pedro de Alcántara в Bairro Alto има прекрасна  гледка към централната част и Castelo de São Jorge.


Bairro Alto  най-високо разположеният квартал в Лисабон. С тези тесни и стръмни улички може да ви се прииска да ползвате някой от гореспоменатите elevadores :-)!
 






Кварталът е много популярен и с нощния си живот. Има безброй заведения, където може да се насладите на португалската кухня и да послушате фадо.



























































































Разположена на брега на океана, в Португалия няма как да не преобладава морската кухня. По заведенията цените на рибата са между 8 и 12 евро, като най-евтина е сьомгата, порциите са достатъчно големи. Вечеря за двама, с  ястия от риба и вино, обикновено излиза между 23 и 40 евро, като зависи най-вече от това какво вино пиете. Със сядането ви носят задължително хляб и някакъв вид разядка, може да ги откажете или пък да ги изядете, като съответно след това се включват в сметката. Ние наблегнахме на морската кухня и всичко беше много вкусно.

За някои неща дори не би ми хрумнало, че може да се приготвят по съответния начин, например: октопод с картофи?























Най-традиционната риба за Португалия е треската или bacalhau. Казват, че португалците имали рецепти за тази риба за всеки ден от годината. Аз пробвах два пъти, ама честно казано не съм и голям фен!























Традиционен десерт за страната е pasteis de nata - изключително вкусни тарталети с яйчен крем. Едно от нещата, които страшно много ми липсват от Португалия!


                                                          
                                                       

11 коментара:

  1. Както винаги невероятно си го описала. Разказите ти толкова много ми помагат в пътуванията... за което, разбира се, съм ти изключително благодарна. Сега вече съм навита и за Португалия :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Радвам се, че съм в помощ :-)! Желая много пътувания до близки и далечни места ;-)!

      Изтриване
  2. Оххх и аз бях там преди няколко месеца.. направо ме върна назад в спомените ми.. а тези сладичките и аз ги обожавам. Нямаше Пастелерия от която да не си купя поне 1 такова :)))

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте, изчетох почти всичко в блога и имам една молба - понеже виждам доста сте запознати с изгодните възможности за пътуване - до Мароко как бихте ми препоръчали да стигна (авиокомпания, маршрут и т.н. и дали пък не сте мислили нещо за тази дестинация и да ползвам някакъв готов маршрут :) Благодаря предварително

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Мароко ми е в списъка с дестинации, но още не съм правила подробно проучване за там. Имам някакви идеи, но нищо конкретно. Мога да ви дам някакви насоки за полетите. Всъщност, има доста голям избор на нискотарифни полети до там. Например Раян еър летят от Брюксел, Париж (Бове), Франкфурт Хан, Милано (Бергамо), Айндховен, Барселона, Мадрид, Лондон (Лутън) и Лондон (Стансед) до доста градове в Мароко, Изи Джет също имат полети от Милано (Малпенса) до Казабланка и Маракеш, а от Лондон Гатуик до Агадир. Както виждате - варианти има много, просто трябва да си съставите план къде и какво искате да разгледате, за да може да решите какви полети да вземете. Аз например бих си купила полет до Танжер или Фес и бих тръгнала по градовете надолу да разглеждам, а след това обратния ми полет да бъде от Агадир или Есауира или обратното. Вие, ако ще си взимате кола под наем или пък са ви по-концентрирани на едно място градовете, които искате да видите, може да решите да летите от и до само едно летище! Съжалявам, че не мога да съм ви повече полезна, но просто наистина не съм запозната по-детайлно с дестинацията!

      Изтриване
    2. Здравейте, скоро попаднах на блога ви и много ми харесва. Чудесен подход за представяне - най-съществената информация в кратък текст и много снимки. Харесва ми, че в почти всяка публикация отбелязвате месеца, в който е добре да се посети. Тук обаче сякаш не видях да споменавате.
      Можете ли да ми кажете според вас кога е най-добре да се посети Португалия? Да не е много горещо, но да става и за плаж. Върти ми се идеята да последваме маршрута ви Милано-Севиля за ден-два. После Португалия с цел плаж за три дни, два дни в Лисабон, два дни на остров Мадейра и да се приберем през Париж.

      Изтриване
    3. Здравейте! Отбелязала съм в поста си за Севиля, че пътуването е било през септември и понеже считам цялото пътуване Севиля - Алгарве - Лисабон - Порто за едно цяло, не съм счела за необходимо да го споменавам после :-)! Времето през втората половина на септември в Португалия е точно такова, каквото искате - топло без да е горещо. С уточнение, че става въпрос за южната част на Португалия т.е. Алгарве, поне за нас беше перфектно. Вече последните дни, когато се качихме на север към Порто, малко ни понаваля, но се беше заформил някакъв циклон, който обхващаше цяла Португалия и Испания, така че това го считам по-скоро като изключение. Според мен септември е перфектен! Планът ви е страхотен, но няма ли да са ви малко само 2 дни на Мадейра? Между другото, доколкото съм чела, месец септември е най-добър за посещение на Мадейра, тогава има най-малко валежи!

      Изтриване
    4. Наистина в поста за Севиля го прочетох, но хич не включих, че е едно пътуване :) Наистина са малко два дни за Мадейра, но нямаме възможност за дълги отпуски и всяко пътуване ни е ограничено във времето.
      Всъщност тези дестинации са само част от дългия списък на желанията, в който новодобавените места растат с много по-бързи темпове от вече отметнатите :) Иначе имам купени билети до Милано за средата на септември и от там на къде още мисля. Нямам билети за връщане, защото не знам къде да отидем и от къде да се върнем. Иска ми се да има море и да отидем на плаж за няколко дни.
      За Мадейра още не съм чела с подробности. Иска ми се да намеря вариант да стигнем до там с кораб, а не със самолет. Плаши ме трудността на пистата там. Може би от Лисабон има фериботи.

      Изтриване
    5. Така е! Веднъж като те хване тази краста - пътуването - отърване няма :-)!
      Чудесно е, че вече имате билети до Милано - от там могат да се посетят много хубави места за морска почивка - например Сицилия, Сардиния, Палма де Майорка - което и да си изберете, няма да сгрешите :-)!
      Колкото до това да пътувате с ферибот Лисабон-Мадейра, дори и да има такива, мисля, че ще са много скъпи!

      Изтриване
  4. Поздравления за всички места,които сте посетили,направили сте удивителни снимки.И човек макар да не е бил там може спокойно да се пренесе и да усети малко от духа на страната.Винаги са ми харесвали по тесните и малки улички където хората спокойно се разхождат.Където и да отидвам ставам много рано един от дните, за да се разходя по улиците,когато хората все още масово спят и са по домовете.Много е приятно , тихо и романтично.Тогава виждаш малките детайли.Лисабон е страхотно място няма спор.

    ОтговорИзтриване