четвъртък, 12 декември 2013 г.

Севиля


Винаги съм искала да посетя Севиля, просто си знаех, че това е мой тип град и ще ми допадне веднага! По принцип съм запланувала някой ден, когато му дойде времето, да направим едно пътуване из Андалусия - Севиля, Гранада, Кордоба, Малага, Кадис и други подобни градове. Но, ето че изведнъж,  докато търсех по-евтини билети за пътуването ни до Португалия, ми хрумна гениалната идея, че прекрасно можем да го съчетаем с посещение на Севиля! Естествено акцентът на пътуването ни беше друг и едва смогнах да вмъкна два дни за Севиля, но бях доволна, че ще видя най-сетне така мечтания от мен град!

И така, решихме средата на септември да пътуваме София - Бергамо - Севиля, да останем два дни и след това да продължим към Португалия. От София до Бергамо пътувахме с Wizz air, там имахме около 5 часа престой, но не ходихме този път до стария град, понеже времето беше дъждовно.  За сметка на това, след полет от 2 часа и 40 минути с Ryan air, Севиля ни посрещна с 29 градуса в 20.30 часа вечерта :-)! Как да не обичаш подобно място! От летището до центъра може да се стигне с такси (около 15 - 20 евро, в зависимост от това по кое време на деня се пътува), или с автобус. Спирката на автобуса е непосредствено до изхода на залата за пристигащи (може да се познае по огромната опашка, която се извива), автобусът се движи на интервал от около 25 минути, цената на билета е 4 евро и се купува от шофьора, последната му спирка е Plaza de Armas и стига до там за около 30 минути. Хотела, който избрахме (Eurostars Regina) се намираше на около 10 минути пеша от автогарата, не много близо до центъра, но пък беше в близост до Alameda de Hércules - улица пълна с барове и ресторанти, така че след настаняването се насочихме направо натам да хапнем в някой тапас бар.
На сутринта, преди да започнем разходката из града, минахме през автогарата да си осигурим билети за следващия ден за Портимао. Решихме, че няма да влизаме в много обекти, защото така или иначе времето ни беше ограничено, а по-скоро ще се разхождаме, за да усетим атмосферата на града. Между другото, много от забележителностите в Севиля имат определени дни, в които входът е безплатен и е хубаво да се провери кога са те в официалните им сайтове (защото понякога се променят) и според това да се организира програмата.

 паметника на крал Фернандо ІІІ на Plaza Nueva






















Plaza del Salvador

























Casa de Pilatos - дворец построен между XV и  XVI век, смесица от различни стилове, смята се за прототип на дворците в Андалусия. Интересна е историята за името на двореца. Според легендата, то идва от първия маркиз на Тарифа, който по време на пътуването си до Йерусалим открива, че разстоянието от дома му до малък храм в Cruz del Campo е същото като разстоянието между бившата къща на Пилат Понтийски и Голгота и затова той решава да кръсти двореца - Къщата на Пилат. Входът за пълен достъп до двореца е 8 евро, само за долния етаж - 6 евро, в сряда от 15.00 до 18.00 часа (през лятото до 19.00 часа) входът е безплатен.


Севилската катедрала или Catedral de Santa María de la Sede е изключително красива и е включена в списъка на Юнеско за световно културно наследство. Освен това e третата най-голяма катедрала в света. Тя е завършена през ХVI век, като строителството и продължава по-малко от 100 години. Основите на храма са положени на мястото на джамия , а от самата джамия е запазено минарето, което след реконструкция става камбанария и го наричат кулата Хиралда. Входът за катедралата е  8 евро , като цената включва и качването на кулата. Към днешна дата, всеки понеделник от 15.30 до 17.00 часа входът за катедралата и кулата е свободен.


















Кулата Хиралда е висока 105 метра и днес е символ на Севиля. Строежът на бившето минаре е завършен през 1198 година.

Archivo General de Indias  (Главният архив на Индиите) е създаден през ХVIІІ век, а самата сграда е издигната през ХVI век.  Това е един от най-големите архиви на света. Тук са събрани всички документи отнасящи се за владенията на Испания отвъд океана, както и корабния дневник на Христофор Колумб, много морски карти и други важни документи. Входът е безплатен.






















Plaza del Triunfo  - този площад събира едни от най-красивите и важни сгради в Севиля - Архивът на Индиите, Севилската катедрала и кралския дворец в Севиля.














































Real Alcázar или кралския дворец в Севиля е може би най-впечатляващата забележителност в града. Първоначално построен от маврите през Х век, по-късно е преустроен в кралска резиденция и до днес се ползва като такава. Цената на входа е 8,75 евро, а в понеделник от 18.00 до 19.00 часа (лятно време) и от 16.00 - 17.00 часа (през зимата)  входът е свободен.






















Ние се възползвахме от възможността да влезем безплатно, а това е опашката в 18.00 часа. Не се стряскайте, за няма и 10 минути успяхме.


Красивите градини на двореца.




















Plaza de Toros  е отворена за посещения всеки ден, има турове с екскурзовод на всеки 20 минути, а цената на билета е 4 евро. Билетите за корида са на цени между 8 и 70евро.























Torre del Oro (Златната кула) се намира на брега на река Гуадалкивир. Построена през 1220 година, кулата е част от старите крепостни стени на града  Не е много ясно от къде точно идва името и - някои данни сочат, че по времето на маврите плочките използвани за украса на кулата са били златни, а други смятат, че името е получено, защото е била емблема на пристанището където се е разтоварвало всичкото злато докарано от Северна и Южна Америка. Вход за кулата - 3 евро, понеделник е безплатно.






















Costurero de la Reina (Шивашкото ателие на кралицата) е малка сграда с формата на замък в близост до парка Мария Луиза. В момента сградата е туристически информационен център, а в миналото е била павилион от градините на двореца Сан Телмо, тук бъдещата кралица Мария де лас Мерседес идвала да си почива. Входът е свободен.




















Красивата фасада на хотел Alfonso XIII























Старата тютюнева фабрика  - в сградата в момента се помещава университета на Севиля. Построена в средата на XVIII век в неокласически стил, във фабриката са работили около 10 000 работнички, една от тях е прототип на едноименната героиня от операта "Кармен".























За мен най-красивият площад в Севиля е Plaza de España. Намира се в края на парка Мария Луиза и е сравнително нов (от началото на миналия век).




В основата на сградата, която заобикаля площада има множество теракотени беседки изобразяващи различни градове в Испания.
















































Parque de Maria Luisa е най-големият парк в Севиля, тук човек може да си отдъхне от андалуското слънце на някоя от теракотените пейки.



























Разходка из центъра на Севиля


























 


















































На другия бряг на река Гуадалкивир, която пресича Севиля, се намира квартал Триана. Тук трябваше да намерим едно препоръчано ни заведение за фламенко, но не успяхме и се върнахме в центъра.































Няма как да си в Севиля и да не отидеш на фламенко. След като не успяхме да намерим заведението в Триана, се отправихме да търсим резервния ни вариант - La Carboneria. Още ми е чудно, как изобщо успяхме в тъмното из лабиринтите на квартал Санта Круз :-).






















В 22.50 ч. бяхме на линия за второто представление, но нещо не беше както трябва - вместо фламенко танцьори имаше литературно четене, на всичкото отгоре дори бара не работеше :-)!






















Оказа се, че представлението ще бъде в нещо като хале на гърба на сградата. Ние успяхме да се вредим на първа линия. Беше много интересно, освен това забравих да спомена, че няма вход, плащаш само ако консумираш нещо, цените са съвсем нормални.























След фламенкото много исках да се върнем на красивия площад Испания, за да го снимам по тъмно, но се оказа, че след 22.00 часа го затварят...


Много традиционни за Севиля са тапас баровете. 






















Тапас представлява малка порция ястие, което се консумира с вино или бира, като видовете  могат да варират - от студени хапки до месо и риба на скара. Порциите обикновено са малки, за да може човек да остава винаги малко гладен и да обикаля из многобройните тапас барове на Севиля. Цените варират в зависимост от баровете, които ще посетите, но като цяло не е много скъпо. 






















Подобни порции струват около 3-4 евро, бирата също е на много добри цени. Имената на ястията не ги помня, но повечето неща, които пробвах бяха много вкусни. 






















...риба тон със стафиди...






















... а това вкусно изглеждащо нещо всъщност е козе сирене с кедрови ядки и мед! Как пък не можах да запомня, че "cabra" означава коза, та ми се наложи да  ям това ястие два пъти :-)!






















За финал ще кажа само, че Севиля напълно отговори на очакванията ми и много ми хареса. Някои от нещата, които бяха задължителни за посещение, умишлено ги пропуснахме, защото със сигурност ще се върнем!




16 коментара:

  1. Ще чакам с нетърпение и продължението с впечатления от Портимао. Просто за сравнение, дали съм пристрастна или наистина е чудесно място ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мога да ти отговоря още сега, понеже може да се забавя малко с продължението! След Сардиния, Алгарве е второто ми любимо място за море. Ах, като се сетя само за тези прекрасни скали :-)...

      Изтриване
    2. Дааа! :)
      Пропуснах да похваля прекрасните идеи, които почерпих днес от блога. Благодаря!

      Изтриване
  2. Благодаря за чудесната разходка в слънчева Севиля в този мрачен ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Честно казано - липсваха ми чудесните ви разкази , които ни зареждат . Давате ни идеи за пътешествия , пренасяте ни на невероятно красиви места. Благодаря и очаквам продължението !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За съжаление не мога да пътувам чак толкова често, колкото ми се иска, а публикациите в блога са свързани с осъществените ми пътувания :-)! Радвам се, че ви харесват, продължението - скоро ;-)!

      Изтриване
  4. Уникална Севиля ! Както е прекрасна и цялата Испания.. Снимките отново са чудесни и човек сякаш се намира там в момента.
    Преди няколко години и ние направихме Андалусия и Португалия на връщане от Мароко, но Алгарве го пропуснах и сега се настройвам за там...

    ОтговорИзтриване
  5. Зози, твоите пътешествия са много зарибяващи и примамливи. Имам само един въпрос - с какво стигнахте от Бергамо до Севиля?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, ама аз наистина не съм написала с какво сме стигнали :-)! С полет на Раян еър, сега ще се редактирам...

      Изтриване
    2. Да допълня само, че това е идеята - да се зарибяват повече хора за пътешествия :-)!

      Изтриване
  6. Севилия е един прекрасен град, от който може да научих много.Има невероятна архитектура и самите сгради са с много пъстри цветове, които придават романтика особено ако се разхождаш сутрин или вечер потях с часове няма как да ти омръзне на очите това,което не спира да се разкрива пред теб и от всяка една страна.Снимките са страхотни, радвам се че ни пишете и дано често го правите.А последният десерта с кедровите ядки и козето сирене ми е мечта да го опитам когато отида малко по късно през тази година, знам че е ужасно вкусно.....Храната е доста вкусна и с тези пържени картофки, явно ги има навсякъде, но къде без картофи хахахха Имате чудесен фотоапарат, кончето все едно идва реално към мен добре сте го хванали!

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте!! Следя блога Ви с огромно удоволствие и Ви благодаря за чудесните идеи за пътувания които ни давате. Бих искала да Ви попитам през кой месец посетихте Севиля и дали знаете дали през март времето е приятно за разходки?Благодаря Ви :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Ние бяхме средата на септември, мисля, че през месец март времето ще е прекрасно за разходки, а ако мислите да посещавате Севиля в този период на годината, най-добре ще е да го направите през април, когато е фестивала Feria de Abril - казват, че било невероятно :-)!

      Изтриване
    2. Благодаря ви за съвета и се надявам, че ще продължавате да пътувате, снимате, разказвате и давате идеи за прекрасни пърувания на всички, които следим блог-а Ви!! Поздрави :)

      Изтриване