неделя, 3 февруари 2013 г.

Средиземноморски круиз VІ част - Катания


28.09.2012г.
Денят ни започна като посрещнахме изгрева отново в джакузито, без тълпите от хора наоколо. Времето беше наистина страхотно - 25 градуса минимални температури, като се очакваше през деня да стигнат до 31!Очакваше се да пристигнем в Катания около 13 часа, така че като повечето хора си запълвахме времето с пиене на кафе...

...или около басейна, където имаше различни развлечения!


В далечината се виждат бреговете на Сицилия!
Както винаги пристигнахме навреме и се отправихме на разходка из града. Интересното е, че не всички пасажери напускат кораба, когато акостира някъде, винаги имаше и такива които оставаха около басейните :-)! Е, ние сме по разходките, така че така и не можах да разбера, какво ги привлича да останат на кораба, а не слязат на брега, дори и само да изпият по едно кафе!

В момента в който излязохме вече от пристанището установих, че съм си забравила разпечатаната карта на града с отбелязаните забележителности, които планувахме да разгледаме. Не бяхме далече, но слънцето така беше напекло, че изобщо не ми се правеха излишни разходки, да се връщам на кораба. Реших, че ще карам на спомени, а и една девойка в пристанището ми даде някаква брошура на туристически автобуси и на задната страница имаше отпечатана някакава символична карта, та решихме да се водим по нея! В последствие разбрах, че картата по-скоро ни объркваше, но както и да е :-)! Хубавото е, че пристанището на Катания се намира в самия град и само 15 минутна разходка по интересните сицилиански улички ни делеше от центъра!
Катания е вторият по големина град  на остров Сицилия, неговия център е включен в списъка на Юнеско за световното културно наследство. Градът се намира в подножието на вулкана Етна и е бил заливан от лавата 7 пъти, поради което историческите останки са унищожени в значителна степен.
Интересна сграда! Какви ли са стаите на ъгъла :-)?Както в повечето италиански градове и тук централния площад се казва Piazza del Duomo.
Катедралата, която е на името на Света Агата, сицилианска мъченица, чиито празник е през февруари и се отбелязва с пищни празненства, е построена през XІ век , разрушена от земетресението през 1693г и възстановена след това.


В центъра на площада се издига и фонтана слон, който е символ на града. Той е изработен от мрамор, а самия слон от лава.


Голяма част от града е изградена от лавата на близкия вулкан Етна.

Разходка из сицилианските улици...Piazza Stesicoro

Руините на римски амфитеатърпаметника на Белини (градът е негово родно място)

Разходка по Via Etna, която ни води до Вила Белини

Villa Bellini - най-големия парк на КатанияВсеки ден се изписва датата с камъчета


Лавата от която е изграден почти целия градСицилианска сватба :-)


Отново се връщаме на Piazza del Duomo....

...за кратка почивка преди да се отправим към кораба....

...наслаждавайки се на красивите сгради!

Навръщане минаваме по различен маршрут.

Истинска сицилианска гледка :-)

Вулканът Етна -  издигнал се величствено над града!Тази вечер от 23.00 часа в ресторант La Piazzeta Cafeteria, където обикновено се хранехме сутрин и обед, имаше Buffet Magnifico - готвачите на кораба показваха своя майсторлък, като правеха невероятни неща от различни храни! Жалко, че не бяхме изобщо гладни, всичко изглеждаше толкова апетитно :-)!Следва продължение...."Средиземноморски круиз VІІ част - Неапол"


Блог класация

6 коментара:

 1. Приказни места и впечатляващи снимки! :))
  Сърдечни поздрави и усмивки, Зани!

  ОтговорИзтриване
 2. Мила Зани, тази приказка, която ни разказа, тези красоти и уникални места, сгради, природа, храна... всичко това не знам дали бих могла да видя, затова ти благодаря от сърце! Очаквам следващите разходки с нетърпение!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Candy, трогната съм от милите думи и много се радвам, че разходката ти е харесала :-)!

   Изтриване
 3. Боже, фантастично е! Благодаря, че сподели.

  ОтговорИзтриване