сряда, 8 февруари 2012 г.

Египет


Посетихме Египет през  2006 година. Много интересна страна, с култура тотално различна от нашата. Първоначално, особено ако никога не си посещавал друга арабска страна, културният шок е огромен. Докато ходиш по улиците, отвсякъде те наобикалят разни търговци (малки и големи) и ти предлагат разни неща с емблематичното "Good pRice foR you misteR!", като колкото повече отказваш, толкова по-настоятелни стават! Отначало е много досадно, но после свикваш да не им обръщаш внимание. А мъжете просто... се държат сякаш никога не са виждали жени... Разбира се отношението в хотелите е съвсем различно!



Нашето пътуване беше само за 7 дни в края на септември. Като кацнахме на летището в Хургада, температурата на въздуха беше 39 градуса. Спомням си, че първият ден като влязох в морето, водата беше толкова топла, че за момент се учудих стъпила ли съм изобщо в нея.
 Записахме се на 3 екскурзии, които бяха през ден - до Кайро и пирамидите, до Луксор (автобусите са придружени от полицейски конвой за сигурност на туристите) и екскурзия до Райския остров.
Екскурзията до Кайро е много тежка. Тръгва се от Хургада около 3 часа през нощта, пътува се 5 часа  до Кайро и вечерта се прибираш около 23 часа. Но според мен напълно си заслужава! Колкото и да се говори, че на живо пирамидите не са нищо особено или че са голямо разочарование - за мен това въобще не е така - според мен това го казват хора, които никога не са ги виждали  на живо.

Като застанеш до голямата пирамида няма как да не се впечатлиш от големината и, както и да не се зачудиш как по онова време са съумели да я издигнат! Според мен дори и в днешно време трудно се строи такова нещо. Лично аз не вярвам, че нещо построено в наши дни ще оцелее  и 2000 години...





Освен пирамидите посетихме и музея в Кайро, който е най-голямото в света хранилище на предмети на древноегипетското изкуство.

Скалистите планини по пътя за Луксор




Да им се чудиш защо са се навлекли така при + 40 градуса...

Луксор е разделен на две части от река Нил. На източния бряг се намира "града на живите", където са внушителния храм Карнак и храма Луксор, свързани  чрез Алеята на сфинксовете, която в миналото била с дължина около 5 км. На западния бряг е „града на мъртвите” с Долината на царете - мястото, където са били погребвани фараоните. 
Карнак










Пресякохме с лодка река Нил, за да отидем на другия бряг до Долината на царете...

Колосите на Мемнон са разположени на пътя  който води към Долината на царете. Те са последните останки от огромния погребален храм на Аменофис ІІІ, който днес не съществува. 



Долината на царете - 
Тук се намират общо над 40 гробници с различни размери, изсечени в пясъчните скали.





Храмът на Хатшепсут 
Хатшепсут е първата жена фараон в Египет.  Нейният погребален храм е истински архитектурен шедьовър.  Навремето сфинксове са ограждали пътя от река Нил до самият храм. И днес това е една от най-красивите постройки в Египет.

Екскурзоводите бяха египтяни говорещи много добре руски език. Беше много смешно, защото докато единият екскурзовод като ни разказваше за Египет, казваше колко е добър и велик тогавашният им президент Хосни Мумбарак,  другият , който беше младо момче и явно си падаше бунтар изтърси  "Он очень много крал - цели двадцать лет!" Направо щях да падна от изумление...и смях :))))!

Екскурзия до Райския остров


Не знам кое му е райското на Райския остров като няма нито едно дърво, но водата е с уникален цвят и определено гледките са красиви!



Най-хубавата част от екскурзията беше като ни раздадоха шнорхели, плавници и спасителни жилетки (за който не може да плува) и корабчето спря при един коралов риф. Не мога да плувам добре и никога преди това не бях поглеждала под вода и пред мен се разкри подводният свят на Червено море с цялото си очарование. Беше просто невероятно какви шарени риби има :-)! От тогава съм любителка на шнорхела!

Като цяло не харесвам организираните почивки и екскурзии. Не може да отидеш на пирамидите или в Луксор и да ти оставят само 40 минути за разглеждане, а през останалото време да те влачат по фабрики за парфюми и папируси :(((! Но тогава още бях боса в организациите и ползвахме агенция, а и за страна като Египет може би най-добре е да се ползва агенция. В случая самостоятелната организация не излиза по-евтино.
 Иска ми се да се отново да отида в Египет поне за 2 седмици, да посетя Александрия, Абу Симбел, да се върна отново в Луксор, да почивам пак на Червено море,  но това остава за някога в бъдещето, когато обстановката в страната им се нормализира!



3 коментара:

  1. Хубаво пътешествие. Аз също мразя организираните пътувания. Рибките са страхотни нали?

    ОтговорИзтриване
  2. Да, много хубаво и интересно е да посетиш страна като Египет! Дано се оправи обстановката там и да може спокойно да се ходи на екскурзия дори и самостоятелно!

    ОтговорИзтриване