неделя, 12 юли 2015 г.

Потсдам



Потсдам е град в немската провинция Бранденбург, разположен на река Хафел и се намира на около 30 километра от Берлин. Пътуването с влак, от Берлин до там, трае приблизително половин час, а влакове има буквално на всеки 10-20 минути (справка - https://www.bvg.de/en/), което прави града изключително удобен за еднодневно посещение. Необходим ви е билет за зона АВС (3,30 евро) или целодневна карта за същата зона (7,40 евро). Предимството на целодневната карта е, че може да я ползвате и за градския транспорт в Потсдам. 


За германците Потсдам е като Версай за французите или Уиндзор за англичаните - до началото на XX век, градът е официална резиденция на пруските крале. Затова и повечето хора свързват името му най-вече с двореца Сан Суси. Всъщност, Потсдам е изключително приятен за разходки и извън дворците, поне за нас беше един вид бягство от винаги динамичния БерлинЧестно казано, ние наблегнахме повече на разходката в града, отколкото на посещението на дворците.


Alter Markt е историческият център на града. В средата на площада се издига 16 метров мраморен обелиск от 1753 година, а самият площад е заобиколен от красиви сгради, като църквата Свети Николай, Градския дворец и сградата на кметството. Повечето сгради били разрушени от бомбардировки през Втората Световна война, а реставрирането им отнело 36 години. 





Недалеч от Alter Markt, се намира Neuer Markt, един от най-добре запазените барокови площади в Европа. Сградите наоколо датират от XVIII век.
Едно от най-чаровните места за разходка в Потсдам, несъмнено е   Holländisches Viertel  (Холандския квартал). През периода 1732 - 1742 година, като част от разширяването на града,  са изградени 134 червени, тухлени къщи от холандски архитект. Това е най-големият комплекс от холандски къщи извън Холандия. Разходката наоколо е истинско удоволствие - по улиците има разни малки занаятчийски магазини, кафенета и ресторанти.





В близост до Холандския квартал се намира Nauner Tor - една от четирите порти служили за вход към стария град. Първоначално е имало крепостна стена, която е свързвала Nauner Tor с Jägertor и  Brandenburger Tor. Днес, вместо със стени, портите са свързани с алеи за разходки. 



























След 15 минутна разходка извън историческия център на Потсдам се достига до руското селище Александровка. Селището е построено през XIX век в израз на приятелството между пруския крал Фридрих Вилхем III и руския цар Александър. Къщите са дървени и в типичен руски стил. Руското селище и Холандския квартал в Потсдам са обявени за част от културното наследство на Юнеско.






Brandenburger Straße  - пешеходна улица в Потсдам


Brandenburger Straße завършва с Brandenburger Tor - порта от 1770 година. Арката е издигната като триумф на победата в Седемгодишната война на Португалия, Прусия и Великобритания  срещу Австрия, Франция, Русия, Испания, Саксония и Швеция за колониите в Северна Америка и Индия. Преди това на мястото е имало друга врата, но тя била демонтирана.

























След като преминете Бранденбургската врата, ще се озовете до един от входовете на парк Сан Суси. Паркът е огромен и е популярно място за разходки не само сред туристите, а и сред местните. Зимата определено не е най-подходящото време за посещението му - няма никаква зеленина, а статуите са покрити с някакви дървени кутии. Това, което най-много ме изуми е, че вечерта алеите изобщо не бяха осветени, самият дворец Сан Суси също тънеше в мрак. 


През 1744 година паркът Сан Суси е проектиран като овощна градина на Фридрих Велики. Благодарение на красивата гледка, която се разкривала от мястото, в краля се поражда идеята да направи мястото своя лятна резиденция. Така се появява Schloss Sanssouci, а през следващите години са построени и новите дворци. Склоновете около двореца били използвани за зеленчукови и цветни градини.

Neues Palais
































Приключихме деня с разходка из нощен Потсдам и вечеря в Холандския квартал.




























*КРАЙ*



Няма коментари:

Публикуване на коментар