неделя, 23 ноември 2014 г.

Копенхаген, Дания


Копенхаген е една от най-старите и красиви столици в Европа, освен това е обявена за зелена столица за 2014 година. Градът е разположен частично върху островите Амагер и Зийланд и множество по-малки островчета, намиращи се между двата големи. Поради тази причина в Копенхаген има мрежа от канали, по които може да направите тур с лодка. Центърът е компактен и почти всичко е на пешеходно разстояние, ето защо не е нужно да се ползва градски транспорт за придвижване. Градът се състои от няколко общини, една от които е самоуправляваща се - нещо като "държава в държавата". Общината Християния е със свои собствени закони - има само два входа, леките наркотици са разрешени, а снимането забранено. Ние до там така и не стигнахме, защото дъжда доста развали програмата ни. Всъщност, като се замисля не успяхме да отдадем нужното внимание на Копенхаген, но така става като завали - приоритетите се пренареждат :-)!  Хотелите в града са доста скъпи и затова ние решихме да се установим да нощуваме в Малмьо. По отношение на транспорта между двата града няма абсолютно никакъв проблем - влаковете се движат денонощно, а цената на еднопосочен билет (закупен от автоматите на гарата) е 105 SEK.


Едно от първите неща, които несъмнено ще ви направят впечатление като излезете от гарата е множеството паркирани колелета. Градът разполага с една от най-добрите мрежи с велосипедни алеи в Скандинавия - с обща дължина около 300 километра. Вероятно в Копенхаген има повече колелета, отколкото хора. Нищо чудно, че улиците ни се видяха почти празни от към коли и може да се каже, че ако има някакъв трафик, той не е по улиците, а по велосипедните алеи.Няма как да не ви направи впечатление и огромния термометър, разположен върху сграда, намираща се срещу площада на кметството. Интересни са и позлатените фигурки над него, които се променят в зависимост от времето - при хубаво време се показва момиче с колело, а ако се очаква дъжд - момче с чадър.Следва Rådhuspladsen и сградата на кметството на Копенхаген. От дясната и страна се намира паметникът на Ханс Кристиан Андерсен, който може би е най-прочутия датчанин. 

След площада започва Stroget - доскоро това беше най-дългата пешеходна зона в Европа, но от това лято Пловдив оглавява класацията. Кварталите от двете страни на Строгет са много приятни за разходка, но ако решите да не се отклонявате и  вървите само направо по главната улица, след около 1,5 километра ще стигнете до Nyhavn.


Попаднахме и на маратон...


Amagertorv


Stork Fountain
Gameltorv


Rundetaarn - Кръглата кула, висока 36 метра е построена като обсерватория през 1642г. Отворена е за посещения всеки ден, вход: 25DKK.


През 1761г. руският цар Петър I, заедно с царица Катерина стигнали до върха на кулата седнали в каретата си именно по този спираловидно изкачващ се до горе  път.
От върха на кулата се разкрива  360 градусова гледка към  Копенхаген. Ако не валеше проливен дъжд, би било прекрасно.От кръглата кула забелязахме, че замъкът  Розенборг изобщо не е далеч. Така че, единодушно решихме да се отправим към него, за да се скрием малко от дъжда.


Rosenborg Slot е построен през 1633 г, в датски ренесансов стил. Днес в него се намира Музеят на датските крале. Тук се пазят кралските скъпоценности и короната на крал Кристиан  IV. Вход: 90 DKK.

Към замъка има и прекрасни градини.Предполагам, че в слънчево време е много приятно за разходки.

 Датски войници пазят кралската съкровищница.


Ето я и въпросната, красива корона.
Мраморната църква ( Frederiks Kirke ) се намира в близост до двореца Амалиенборг, така че няма как да я пропуснете. Куполът на църквата, който е най-големият църковен в Скандинавия, се крепи от 12 колони. Проектирането на сградата става през 1740 година, но поради орязване на бюджета и смъртта на архитекта, тя е в готов вид чак 150 години по-късно. Входът за църквата е свободен, но има такса за качване на купола, а от там се разкрива  гледка към Амалиенборг, градините, сградата на операта и протока Йоресунд.  

Amalienborg Slot е комплекс от четири еднакви сгради в стил Рококо и е резиденция на датското кралско семейство. За посетители са отворени само две от крилата, но могат да се разглеждат само в определени часове.


Разходка по каналите на Копенхаген, така или иначе беше предвидена. Хубавото в случая беше, че лодките са покрити, така че дъждът не ни притесняваше. Още по-хубаво стана, че като започна разходката, дъждът спря и можехме спокойно да и се насладим. Има много фирми, които предлагат турове с лодки. Ние се спряхме на Netto Boats, които всъщност са най-евтини. Разходка с лодка 1 час струваше 40 DKK или 6 евро. 
Ако сте се интересували вече от Копенхаген, сигурно вече знаете - Малката русалка наистина е малка :-)!
Сградата на борсата и двореца Кристиансборг


Сградата на новата Опера на Копенхаген


Кралската библиотека в Копенхаген или както още я наричат " Черния диамант", защото в слънчево време водата се отразява във фасадата и сградата  блести като диамант.


Много датчани искат да притежават лодки, някои живеят на тях - не само защото е по-евтино, а и защото е по-удобно за придвижване.

Church of our Saviour  (Vor Frelsers Kirke) е много атрактивна със своята спираловидна кула, висока 90 метра и с 400 стъпала до върха. Намира се в квартал Кристианхавън - него го видяхме само от водата.
Разходката с лодка завършва там откъдето започва - Nyhavn . За мен това е най-живописното място в Копенхаген. През краткото време от престоя ни в града, се връщахме тук няколко пъти - тези цветни къщи придават невероятно очарование на мястото.Площада пред Christiansborg Palace

Christiansborg Slot е бил дворец на кралското семейство в продължение на много години, но поради голям пожар преди 2 века, то се премества в двореца Амелиенборг и повече не се връща. За сметка на това, днес тук се помещава парламента на Дания. Кулата, която се извисява над двореца е висока 106 метра и това я прави най-високата такава в Копенхаген, съответно от тук гледката над града би трябвало да е най-хубава. Вход за двореца: 110 DKK, входа за параклиса на двореца и парламента е свободен. 


Старата сграда на борсата, построена през 1625 - една от най-старите в Европа


Привечер към 21,30 се върнахме в Нюхавън да правим уж нощни снимки. Какви ти нощни снимки - това беше светлината в 22,00 часа и нямаше никакви изгледи скоро да стане истински тъмно, а ние на другия ден трябваше да ставаме рано да хващаме полет, така че се отказахме...

Хотел D'Angleterre е най-луксозният и красив хотел в Копенхаген. Намира се на Новия кралски площад (който не можахме да видим, защото по наше време беше в ремонт) и казват, че от прозорците на хотела, Ханс Кристиан Андерсен е видял пързалката, която описва в своята приказка "Снежната кралица"...

Ny Carlsberg Glyptotek - музеят на изкуствата е събрал невероятна колекция от древни скулптури от Рим, Египет и древна Гърция. Основан е от биреният магнат Карл Якобсен. Вход: 75DKK, а в неделя е безплатно.Tivoli  е един от най-старите увеселителни паркове в света. Открит още през 1843 година, той е  от основните забележителности на Копенхаген. Работи предимно лятото, както и за някои от зимните празници - Хелоуин, Коледа и Нова Година. Освен множеството забавления за възрастни и деца, тук ще намерите и много кафенета и ресторанти. Входа за парка е 99 DKK, като в тази цена не са включени никакви атракциони. Всяко нещо се заплаща допълнително или може да си купите направо билет от 199 DKK, с който може да ползвате всички забавления. Всяка събота вечер има концерти и красиви фойерверки  от 00,00 часа.Няма коментари:

Публикуване на коментар