неделя, 22 юни 2014 г.

Дубай II част - Старият град и плажовете в Дубай


Когато чуем за Дубай, винаги се сещаме за небостъргачи, изкуствени острови, амбициозни строителни проекти, луксозни яхти и т.н. Да, Дубай несъмнено е символ на модерното, но градът има и стара част, която въпреки че не е толкова привлекателна за туристите като новата е интересно да се посети. Ако не се задълбочавате много, разходката из суковете (пазарите) ще ви отнеме не повече от 3-4 часа.

Ние започнахме нашата обиколка от Bastakiya quarter , намиращ се недалеч от метростанция Al Fahidi. Това е един от най-важните исторически райони на Дубай, основан в края на XIX век, когато заможни търговци от Иран изграждат домовете си тук. Днес в този исторически квартал има занаятчийски магазини, художествени галерии, кафенета и една джамия.
Bastakiya quarter се намира до Dubai creek - канал, разделящ Бур Дубай и Дейра.Само срещу 1 дирхам, може да се повозите на абра (каквато ползват и местните) и да прекосите канала. На снимките може да ви изглежда малко стряскащо колко много хора са се накатерили на това подобие на лодка, но за мен бе интересно и забавно преживяване. Дори успяхме да се блъснем в друга абра на тръгване :-)!

Bur Dubai Souk
Old SoukSpice Souk - за мен това беше най-интересната част. Тук може да намерите всякакви видове подправки! И е толкова цветно и красиво :-)...Gold Souk - честно казано нищо особено.  Улица с магазини за злато - мноого злато!
Е, имаше и такива впечатляващи огърлици :-)!

След около 3 часово обикаляне по суковете и още 1 час напразно търсене на плажно масло, се отправихме към най-красивия плаж в Дубай  - Al Mamzar Beach.  Смешното на търсенето на плажно масло беше, че всъщност се намирахме на улица пълна със складове за козметика, но от никъде не можехме да си купим на дребно! Накрая успяхме от една аптека. И тъй като вече бяхме изгубили доста време в лутане, хванахме такси до плажа. Решихме, че няма никакъв шанс да намерим която  и да е спирка на автобус и срещу 20 дирхама си спестихме това главоболие. Иначе, от автогарата до златния пазар тръгва автобус С28, който стига до въпросния плаж за около час. На връщане все пак се възползвахме от автобуса, защото имаше огромна опашка за таксита, а в същото време нито едно такси! 


Al Mamzar Beach Park е прекрасен комплекс, състоящ се от пет плажа. Има красиви, зелени прилежащи площи и предполагам, че в почивните дни е доста пълно. Входът е 5 дирхама, има тоалетни, съблекални, душове, чадъри, палми...


Когато ние отидохме беше почти празно и това страшно много ми хареса! Ако идвам в Дубай с цел морска почивка, бих идвала само тук на плаж, нищо, че е по-отдалечено. 
Отсреща се вижда съседното емирство Шаржа.

Друг плаж, който посетихме е Jumeirah open beach  - безплатен плаж точно до Бурж Ал Араб. Има душове и кабинки за преобличане, но няма нито палми, нито чадъри. При по-екстремни температури преживяването не би било много приятно....Тук  водата беше най-топла - отбелязвам го, защото все пак бяхме през февруари и има значение :-)! 


Последният ни следобед решихме да посетим за 2-3 часа и Jumeirah Beach Park. Входът е 5 дирхама, отново има всички необходими удобства от сорта на чадъри, шезлонги, съблекални, душове, даже и естествена сянка от палми, но честно казано мен не успя да ме грабне този плаж. Свикнала съм да ходя по по-пусти плажове и това определено не беше мой тип място :-)!


Бяхме само 4 дни в Дубай, като единият от дните го отделихме за Абу Даби. Така че, изобщо не твърдя, че сме разгледали пълноценно града. Още повече, че ние го давахме доста лежерно - бяхме си решили, че каквото видим - видим, но задължително ще си отделяме по 2-3 часа на ден за плаж. Плажуването си го осъществихме, но някои места от програмата не успяхме да посетим. И въпреки, че нямаме навика да повтаряме дестинации - винаги си казвам - "Нищо, това е добър повод да се върнем!" Още повече, че Дубай постоянно се променя и най-вероятно дори след 2 години няма да има нищо общо с това, което сме видели :-)!

Следва продължение..........."Абу Даби и джамията Шейх Зайед"Няма коментари:

Публикуване на коментар