понеделник, 27 май 2013 г.

Остров Тенерифе ІІ част - Плажове

Плажовете на остров Тенерифе са предимно с черен, вулканичен пясък. На някои хора им се струва малко депресиращо, но на мен ми харесва и ми изглежда екзотично. Все пак плажове, с обикновен пясък, из цяла Европа има колкото искаш! Аз мога да пиша само за тези, които се намират в северната и северозападната част на острова, до южните така и не стигнахме, но не мисля, че сме изпуснали нещо забележително. Като цяло температурата на водата в океана, около остров Тенерифе, е около 19-22 градуса целогодишно. Става за къпане, но не и да се задържаш много във водата. За съжаление го няма този прекрасен цвят като на остров Фуертевентура , където, въпреки че температурите бяха подобни, океана ни примамваше да влизаме много по-често!

Playa de la Arena се намира в северозападната част на острова в близост до Лос Гигантес. Това си е типичен градски плаж с чадъри, шезлонги, заведение и други удобства. Когато ние го посетихме флагът беше червен и съответно не пускаха да се влиза в океана.





Playa de Masca  се намира се в залива Маска. Той е достъпен по вода или след 5 километров преход през клисурата на Маска, така че да се идва тук само заради плажа, абсолютно не си струва. Но, ако си извървял трасето през клисурата си е чудесен бонус. Плажът не е пясъчен, а с големи черни камъни. При вятър не е препоръчително да се влиза,  по принцип и влизането е забранено (пише го още в самото начало на клисурата), но при спокоен океан не виждам какво пречи.



В северната част на острова в курортното градче Пуерто де ла Круз се намира Playa Jardin, отново градски плаж със всички удобства и естествено с черен пясък, Предполагам, че се нарича така, защото непосредствено до него има приятна градинка.




В близост до Пуерто де ла Круз има един красив плаж Bollullo. Стига се през Camino de la Costa, като се минава през бананови плантации. Ние понеже тръгнахме привечер натам, стигнахме само до плантациите!

Няма как да подмина и Roque de las Bodegas в областта Анага. Изключително красиво място - едно от любимите ми на острова!

 Безспорно най-красивият и известен плаж на Тенерифе е Playa de las Terasitas. Предполагам, че няма човек, който да се е интересувал от острова и да не е виждал този плаж на снимки. Интересното за него е, че пясъкът е докаран с кораби от пустинята Сахара. Честно казано ние не уцелихме много хубаво време, когато го посетихме. Oт друга страна пък, кога друг път ще ни се случи на такъв плаж да сме си почти само ние :-)!







 Интересно е да се видят и скалните басейни в Гарачико - естествено оформени образувания в океана. Центърът на селцето също е много приятен. 






И не на последно място искам да спомена, че алтернатива на студения океан са басейните. В Пуерто де ла Круз има много хубав комплекс от няколко басейна - Lago Martinez. Проектиран е от известният архитект от Лансароте - Сезар Манрике. Честно казано, дори да не знаех тази информация, всеки който е бил в къщата му на остров Лансароте ще познае стилът му , който си личи отвсякъде! Наистина е много приятно, басейните се пълни с морска вода, а цената на билета е само 4,50 евро. Заслужава си да се посети, но най-добре да имате на разположение цял ден. Ние прекарахме там остатъка от последния ни следобед (около 3 часа) и много ни хареса!










Следва продължение............................."Остров Тенерифе ІІІ част - Клисурата на Маска"                            
                                                                                         "Остров Тенерифе ІV част - Вулканът Тейде"



15 коментара:

  1. Отново ни показа невероятни красоти! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  2. Зани,невероятни снимки и моменти сте уловили!Наистина черният пясък е различен,не знам как бих го приела,но с удоволствие бих приела да го видя някой ден!Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Танче! Наистина е интересно да се види - пожелавам ти го :-)!

      Изтриване
  3. poslednite krasoti po to4no ot kade sa.. ot koja 4ast na tenerife...prekrasni snimki blagodaria

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако имате предвид снимките с басейните, те са от Lago Martinez, комплекс с басейни, който се намира в Пуерто де ла Круз.

      Изтриване
  4. какви езици говорите и как се разбирате с местните

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Говоря английски и малко испански, Канарските острови са испанска територия, така че там ползвахме испански. Тенерифе е доста туристическа дестинация и няма проблем дори да не знаете испански и английският ще ви свърши работа :-)!

      Изтриване
  5. Здравей Зани. Къде от седнахте в близост до плая теразитос? Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Нина! Ние бяхме отседнали в Пуерто де ла Круз и обикаляхме с автобуси предимно из северната част на острова. До Лас Тереситас ходихме като хванахме автобус № 910 от автогарата на Санта Круз де Тенерифе, автобусите пътуват през интервал от 10 минути.

      Изтриване
  6. Сезар Манрике е бил сподвижник на Пикассо.Целия му роден остров е проектиран от него-като цветове и стил-налага да няма висока архитектура,за да има връзка с природата.

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте ,има ли частни квартири за нощуване на тенерифе, или всичко е хотелчета.имам предвид каква може да бъде най приемливата цена за нощуване.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Има много сайтове за апартаменти под наем, пробвайте например в air.bnb. или http://www.holidayrentals.com/

      Изтриване
  8. Анонимен23 юни 2016 г., 2:41
    Благодаря много за пътеводителя за Тенерифе !!! До голяма степен и с негова помощ успяхме да си изкараме много разнообразно и запомнящо се! Бих казал уникална дестинация, ако си е направиш такава :)
    Ние имахме друг подход. Наехме кола под наем за 5 дена за 90 euro + паркинг 20 euro + 55 euro за гориво и в крайна сметка навъртяхме 950 километра :).
    Едно от хубавите неща на колата беше, че до 16:30 сме в резервата Анага, т.е. в балкана, а след това отидохме на плажа със Сахарския пясък и до 20:30 си на плаж :)


    Към това което си описала мога да добавя още няколко ключови думи и това са:

    +Плажовете: El Médano, La Tejita, Montaña Roja (плажа на сърфистите). Пред тях си имаше табелка: Nature Preserve и затова бяха кажи речи диви плажове.
    Плажовете Los Cristianos, Playa de la Americas са готини, но са доста "цивилизовани", докато горните са направо диви ... или поне така ми се видяха на мен :)

    +faro punta de teno (Фара от който се виждат Los Gigantes. Има и плаж)
    +Loro Park

    Исках да post-на този коментар в пътеводителя за Тенерифе, но съм без FaceBook и не успях да се логна :), затова го пиша тук.

    Поздрави,

    Bauer

    ОтговорИзтриване