вторник, 15 януари 2013 г.

Средиземноморски круиз V част - Тунис


27.09.2012г.
Тази сутрин започна за нас доста рано - към 06.30  вече бяхме станали, въпреки че се очакваше да пристигнем в Тунис около 13.00 часа. Причината беше, че бяхме решили да се възползваме от джакузитата, но предпочитахме да няма други хора и ако може да е веднага след като ги напълнят (всяка вечер двата басейна и четирите джакузита се изпразваха и старателно се измиваха). Решихме, че няма начин да има толкова много луди като нас, да станат толкова рано и ще можем спокойно да се отпуснем :-)! Погледнахме канала, който излъчваше какво се случва на 13-та палуба и наистина, там имаше само хора от персонала, които подреждаха шезлонгите, така че решихме, че това е нашият момент! По този начин посрещахме изгрева и следващите няколко дни :-)! Хубавото беше, че случихме и на прекрасно време с минимални температури около 22 градуса. Последва естествено закуската, малко плаж около басейна и неусетно се озовахме в залива на Тунис.



Пристигнахме в Ла Гулет по разписание в 13.00 часа. В брошурата на кораба ни предупреждаваха, че местното време е с един час назад, но да не се съобразяваме с него, а с времето, което е на кораба. Така че, преди да тръгнем на разходка си сверихме часовниците, за да не се окаже накрая, че сме изпуснали кораба на възможно най-неподходящото място! Не заради друго, а от гледна точка на финансите - от всяко друго място щеше да ни е по-лесно да се придвижим до следващото пристанище :-)! Предишната вечер ни бяха оставили в каютите карти, които трябваше да попълним с личните си данни и да вземем с нас, ако искаме да слизаме на сушата. 

Точно до пристанището на Ла Гулет се намира спирка на влака. Първоначално бях предвидила да ползваме именно този вид транспорт, но някъде четох, че не приемат евро, освен това на пристанището нямало къде да обмениш валута. Това ми се стори малко странно, но не съм си правила труда да проверявам дали е истина! Имах предварителна информация, че може да се наеме такси, което е с фиксирана цена и вози до определени обекти (тези които се посещават най-много). Това беше по-добра алтернатива от екскурзиите на кораба, които бяха по около 50 евро на човек. Открихме офиса на таксиметровата компания и там на едно табло беше изписано какви са обиколките и цените. Ние разполагахме с около 5 часа и решихме да не бъдем максималисти, спряхме са на Картаген и Сиди Бу Саид, ако не се лъжа цената беше 60 евро. Съпоставено с цените в Тунис, това си е направо одиране на 3 кожи, от друга страна, шофьорът ни вози 4 часа, където поискаме, чакаше ни, така че може да се каже, че си заслужаваше парите. Да отбележа още, че плащането се извършва накрая, така че няма шанс да ви зарежат някъде и да се чудите накъде да хванете :-)!

Дадоха ни едно листче, на което беше написано къде искаме да ходим и цената, след това ни упътиха към едно от такситата. Шофьорът като видя, че сме за по-кратката обиколка му светнаха очите - явно реши, че може да спечели някое евро от нас и започна сладкодумно да ни обяснява, че ако не ходим да видим и Медината, все едно не сме видели нищо от Тунис и т.н. Ние му обясняваме, че нямаме достатъчно време, а той чак спря колата и извади един лист да ни показва в колко часа тръгва нашия кораб :-)! И така сигурно 5 минути - той си говори едно, а ние друго, докато накрая не тропнахме твърдо с крак, че искаме да ходим там където сме си решили! Ама и той един тарикат, като иска да върти далавери, поне да ни беше свалил 10 евро от цената :-)! Не, че не ни се ходеше и до Медината, но ако се бяхме съгласили, щеше да е едно голямо препускане и притеснение дали ще успеем да се върнем навреме! А доколкото си спомням от предишното ни идване в столицата Тунис , имаше ужасен трафик и доста голяма част от екскурзията я прекарахме в задръстване. След като стигнахме до консенсус, се отправихме към Картаген. Билетът за руините струваше 9 тунизийски динара, но ние естествено нямахме такива, така че за нас беше 6 евро. Ако искате да снимате, отделно се плаща и за снимки. Билетът е валиден за 10 исторически обекта, които са отбелязани на него и при посещение на даден обект се бие печат върху съответното място. Ние успяхме да посетим 4 от тях. 

На същото място имаме снимка и от преди 5 години :-)!

Баните на Антоний
Там където е тунизийския флаг е резиденцията на Зин ал Абидин Бен Али - бившия президент   на Тунис. На времето не разрешаваха да се снима. Сега нямаше кой да ни контролира :-)!



Страхотно е човек да обикаля, когато няма екскурзоводи и други туристи. Може да се потопиш в атмосферата на даденото място! За щастие не се засякохме с групите от кораба!


Римски вили




Отсреща в далечината се белеят къщите на Сиди Бу Саид - следващата ни цел!




Отвън имаше търговци, които предлагаха разни сувенири. Успяхме да се спазарим и взехме десетина пустинни рози, които са прекрасен сувенир!


Синьо-белият град Сиди Бу Саид

Малкото градче е със страхотна атмосфера, за съжаление твърде туристическо.


Решихме да изпием по един ментов чай с кедрови ядки в известното кафене "Cafe des Nattes". Това искахме да го направим още при предишното ни посещение, но поради ограниченото ни време от 20 минути за разглеждане на целият град не успяхме :-).


Вътре направо беше рай в сравнение с 33 градусовата жега навън!

Като всичко в този град и цените в кафенето бяха доста туристически - един чай - 2 евро. Ако имахме динари - щеше сигурно да е 2 динара :-). Така, като си купувах минерална вода от един магазин и при въпроса ми колко струва, ме питат: "В динари, долари или евро!" и аз "В евро" - 1 евро, но в същото време се сетих, че носехме някакви изостанали от някъде долари и питах: "А в долари?" Естествено ми отговориха "1 долар!" Така че, ако няма възможност за обмяна на динари, най-добре е да се пазарува в долари!








Млада влюбена тунизийска двойка :-)!






Като свърнахме по страничните улички, сякаш се телепортирахме на друго място - изведнъж туристите изчезнаха. За сметка на това имаше много местни ученици, които рисуваха. Сигурно имаха час по изобразително на открито :-)!



На централната улица всички къщи бяха ослепително бели, на места ги боядисваха в момента. Не така стоят нещата обаче по задните улички...


Отново в туристическата част...

Жените в Тунис не обичат да ги снимат! Тази дама много лошо ми се скара, че я снимам...



Част от древни акведукти...


Отново на пристанището, навреме за тръгването на кораба в 19.00 часа.



В очакване на отплаването...





Тази вечер в ресторанта беше гала вечер - съответно имаше официални облекла, специално меню, десерт - изненада и т.н. :-).




Преди да тръгнем на круиз, някъде бях чела, че в официалния ресторант има опасност да останем гладни, защото порциите били гурме. Тук е мястото да спомена, че няма такова нещо!  Няма как да останеш гладен, защото може да се избира от 7 степенно меню, което се състои от: 


1. Предястие








2 Салата
3.Супа



 4.Ризото или паста











 5.Основно ястие (винаги може да се избира между телешко, свинско и риба)


                                                      




6. Десерт

7.Сирена





18 коментара:

  1. Приказно! Мечтая си за едно такова пътуване! Желая ви за напред още много пътешествия и снимки с които да ни радвате!

    ОтговорИзтриване
  2. Пожелавам Ви го от все сърце :-)!

    ОтговорИзтриване
  3. Изчетох целия пътепис и много ми хареса.Както вече писах при първа част,предстои ми круиз със същата компания от 15.03.2013г.Можеш ли да ме ориентираш за цените на услугите на кораба-напитки,спа-център,екскурзии?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Цените са горе долу като в западна Европа. По-конкретно: мин. вода 1л - 2.30 евро; кока кола - 2.70 евро; страхотно еспресо - 1.30 евро; безалкохолни коктейли - около 4 евро; алкохолни коктейли - около 6 евро; бърбън Джим Бийм - 5.30 евро; виното в ресторанта започваше от 18 евро. На всичко, което си поръчаш се слага + 10% сервиз. Преглеждайте брошурите, които ви оставят в стаята - всеки ден има промоции на определена напитка или спа процедури! Спа центъра не сме имали време да ползваме, но като преглеждам брошурите - мога да ти дам пример - 15 мин. масаж + 1 час сауна - турска баня - хидромасаж за 29 евро. Само сесия в thermal area (сауна - турска баня - хидромасаж) струва 12 евро. Може да се запишете за аеробика или пилатес - 10 евро на човек. Екскурзиите започват от 50 евро на човек - лично за мен това е напълно излишен разход. При добра организация може да видите същите, че даже и повече неща за много по малко пари!

      Изтриване
  4. Леле, само с отварянето на този блог и вече съм му фен!!! Определено ще прекарвам доста време тук! Обожавам разходките, дори и виртуално, много положително ме зареждат! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесва, Candy :-)! И се надявам, че съм полезна...

      Изтриване
  5. Зани, така увлекателно разказваш, че не мога да си свърша работата :)... просто се прехласнах по прекрасните ти разкази :-)))
    Дали би могла да споделиш по-конкретно как мога да организирам сама тези екскурзии на брега, защото като казваш, че започват от 50Е на човек и на мен ми се струва доста... Но пък нямам идея как бих могла предварително да сътворя нещо. А да слезем на дадено пристанище и да се лутаме в търсене на екскурзоводи... хммм
    Веселина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Веселина! Благодаря за положителната оценка ииии....съжалявам, че нарушавам работния процес :-)!
      Не знам за кои точно пристанища се интересуваш, но ще ти обясня най-общо как процедирам аз. Разравям се из нета за забележителностите на дадения град, отбелязвам си кои точно искам да видя (трябва да е в рамките на разумното, защото както вече казах в последната част от пътеписа - времето е прекалено малко и няма как да се види всичко), разучавам с какъв транспорт да се придвижим от пристанището до центъра или дадената забележителност (ако сте 4 човека в повечето случаи е изгодно и с такси - най-малкото се пести време). Освен това си правя и нещо като програма на кои места да отидем и си вадя кратка информация за обектите... Специално за Тунис беше най-лесно, защото шофьора ни караше - първо до Картаген, а после и до Сиди Бу Саид, но на самите места си се разхождахме само ние.
      Ако искаш питай за някое по-конкретно място, ако мога ще ти помогна :-)!
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Зани Зани, не знаеш колко съм благодарна за отзивчивостта и бързия ти отговор и ако не те затруднявам веднага ти казвам конкретните места, които ще посетим :-)
    Всъщност в значителна степен маршрута ни съвпада с вашия: Тръгваме от Чивитавекия(в Рим ще останем за 2 нощувки), следва Палермо (Италия), Ла Гулет (Тунис), Избиса, Вилфранш, Генуа (Италия).
    Ние сме само двама, но пътуването е едва през септември, затова имам надежда, че ще мога да органзирам нещата.
    Виж, за в Европа нямам подобни притеснения, но това за Тунис, не е ли малко страшничко - сами с такси, в неизвестна посока :) Наскоро се върнахме от Египет например и там от всякъде ни дърпаха просяци, продавачи и какви ли още не. Или в Тунис нещата стоят по различен начин?
    Веселина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това, че тръгвате от Рим е супер, защото ще може да си го разгледате на спокойствие. От гара Термини до Чивитавекия има редовни влакове, така че придвижването ви до пристанището няма да е проблем. Разписанието и цените на влаковете може да видиш на http://www.trenitalia.com/ . Предполагам, че от агенцията са ви казали по кое време трябва да сте на пристанището, така че се съобразете с това. За Палермо и Генуа за съжаление нищо не мога да ти кажа, защото още не съм била там, но нали ти казах - достатъчно е да напишеш в нета имената на градовете и излиза много инфо и на български и на английски. Определи си кои неща искаш да видиш, виж на Goggle Earth разположението им и си направи реда на програмата според близостта им. Ако съм видяла правилният круиз - на Ибиса пристигате единия ден след обяд и тръгвате в 14.00 часа на другия ден. Времето е напълно достатъчно даже да отидете на плаж, ако си падате по нощния живот може да разучиш къде има клубове и на другия ден да разгледате стария град. Във Вилфранш гледам, че имате достатъчно време и може да отскочите до Монако, Ница или моята неосъществена мечта Ез :-)! Разписанието на автобусите на Френската Ривиера може да намериш на http://www.lignesdazur.com/horaires_ligne/?rub_code=6&laction=all
      а на влаковете http://horaires1.agence.voyages-sncf.com/ Ако не ви се занимава с разходки, може просто да направите един плаж на Вилфранш.
      А колкото до Тунис - не се притеснявай няма нищо страшно. Според мен в Тунис човек спокойно може да си ходи насам-натам самостоятелно. Аз също съм била в Египет и знам как е там, в Тунис е много по-цивилизовано (при предишното ни пътуване до там дори пътувахме самостоятелно с влак :-)). Такситата, които се хващат мисля, че имат договор с круизните компании и няма страшно. Дори за миг не съм се чувствала притеснена или застрашена от нещо! Естествено ако се хване такси от улицата ще е много по-евтино, но когато времето те притиска не мислиш много за тези неща. Хората наистина са малко нахални, но когато кажеш твърдо НЕ се отдръпват. И не забравяйте за Тунис да си купите долари, защото с тях е по-евтино ;-)!
      Ще се радвам, ако съм ти била полезна :-)! Ако имаш още въпроси не се притеснявай да питаш :-)!

      Изтриване
  7. Десертите изглеждат ужасно вкусни, макар и такива малки количества, като гледам може би три от един вид трябва да си поръчам за да заситят сладкият ми глад хахахах но много красиво са декорирани с чинията. Прекарала си страхотно, снимките са много красиви и тази година може би там ще прекараме лятото с моето семейство.Като гледам е пълно с разни сергийки и уличките са малки и тесни.Баните на Антоний са много красиви, определено има какво да се разгледа и най вече да се снима за спомен.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Докато стигна до десертите толкова ядене изяждах, че не съм си и помисляла за допълнително (а аз ям наистина много ;-))!
      Приятно изкарване в Тунис и да отидете непременно на екскурзия в пустинята, защото ние я пропуснахме навремето :-)!

      Изтриване
  8. Хиляди благодарности за уточненията и за моралната подкрепа за Тунис. Правилния круиз си проследила, този е нашия точно. За сега ще разучавам нещата и ако някъде зацикля, ще се възползвам от помощта ти с въпрос! Отново ти благодаря от сърце, беше ми много полезна, а за разказите ти, както вече споделих, достоен последовател си на Алеко Константинов в модерен вариант ;-)))
    Веселина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За мен е удоволствие, че съм била полезна.... А за последното чак се изчервих ;-))))!

      Изтриване
  9. Зани, здравей отново. Нуждая се от малко хелп, ако е удобно ;)
    Нашия круиз наближава и сега съм на тема Тунис. Намерила съм си една екскурзия:
    http://www.cruisingexcursions.com/excursion.php?ID=3328&Key=7935aab18a8cb536fedd450768e815af4a0
    27 Евро РР, което като цена, смятам е по-изгодно дори от такситата на пристанището, което вие сте избрали като вариант. Притеснява ме, че има някои негативни коментари из форумите за самата агенция, че не винаги били коректни... забравяли да пратят гид да те чака на удовореното място и т.н. Уж после връщали парите, но... От друга страна ние сме само двама и не съм сигурна дали ще намерим да се комбинираме с други пасажери за такси, бусче или с каквото там си правят екскурзиите на пристанището. Според теб мога ли да рискувам с варианта – направо там да си потърсим нещо като стъпим на тунизийска земя. Изключително ще съм ти признателна и предварително ти благодаря 
    Веселина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здрасти :-)! Ами честно казано не знам какво да те посъветвам в случая. Офертата не звучи никак зле, за двама човека наистина този вариант изглежда по-изгоден. Но, ако аз трябваше да избирам за себе си, бих се спряла отново на варианта с такси, даже мисля, че ако бяхме само с двамата с мъжът ми и разполагахме с повече време щях да организирам нещата с обществен транспорт. Спирката на влака е точно пред пристанището... А и тези негативни коментари за които казваш... Аз мисля, че все ще намерите някой с който да се комбинирате - предполагам, че ще има и други българи на кораба или с хората с които евентуално ще седите на една маса на вечеря.

      Изтриване
  10. Поздравления Зани блога ти е страхотен.Била съм на повечето места които си посетила но ми беше много приятно да разгледам пътеписите ти в снимки.Все едно отново се връщах на местата и си припомнях преживените там емоции.Винаги ме е удивлявал факта как едно и също място посетено от различни хора може да изглежда представено по различен начин.Снимките ти са с отлично качество и личи че имаш очи за красотата.Тъй като пътешествията са голяма страст горещо ти препоръчвам да посетите Китай страхотна дестинация друг свят друга култура много история митове и легенди.Желая ти много нови пътешествия и сбъднати мечти :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви за хубавите думи, както и за препоръките! На този етап ще се въздържаме от по-далечни пътешествия, но в скоро време смятаме да продължим в увеличен семеен състав :-)!

      Изтриване