неделя, 3 януари 2016 г.

Южна Италия III част - Алберобело, Локоротондо и Мартина Франка


Втората нощувка от нашето пътуване, избрахме да бъде в Алберобело. Както вече споменах, въпреки че разстоянието между Матера и Алберобело е само 70 километра, ако пътувате с обществен транспорт, между двата града, трябва да си отделите поне 3,5 - 4 часа, понеже се налага прекачване в Бари. Пристигнахме в Алберобело към 15:00 часа, имахме план в същия ден да посетим съседните Локоротондо и Мартина Франка, а разглеждането на Алберобело да го оставим за следващия ден. Бяхме отседнали в хотел Silvia - много уютно и чисто хотелче, с прекрасна закуска, леко в страни от туристическата част, но за мащабите на градче като Алберобело, това не е никакъв проблем. 



През септември, когато беше нашето пътуване, влаковете пътуващи между Алберобело, Локоротондо и Мартина Франка, бяха на интервал от половин час, а билетът струваше 1,10 евро. Пътуването до Локоротондо е приблизително 7 минути, а до Мартина Франка 17. Решихме първо да разгледаме Локоротондо, понеже е по-компактно. Центърът се намира на около 15 минути пеша от гарата. Локоротондо е малко градче, разположено на хълм и няма някакви важни туристически атракции. Градът е известен с производството на вино и е приятно място, където можете да убиете един-два часа. Историческият център е с кръгла форма и представлява група от малки, кокетни бели къщички и плетеница от тесни улички. От тук се разкриват хубави гледки към трулите в долината Итрия.






























За разлика от Алберобело и Локоротондо, Мартина Франка е голям град. Подобно на останалите градове в този район, съвременната част на града не блести с нищо забележително, затова пък историческият център е едно истинско бароково бижу с красиви сгради и неизменните за Италия тесни, криволичещи улички. Според местни историци, Мартина Франка съществува още от X век, когато група хора, избягали от Таранто от сарацинската инвазия, основали малко селце в планината, наречено Сан Мартино. Главният вход на стария град е през Porto Santo Stefano на Piazza XX Settembre, а за да стигнете до него от гарата, трябва да си отделите приблизително 20-30 минути.
































































































































Алберобело е малко градче, сякаш излязло от приказките, известно със своите необичайни постройки, наречени "трули". 



Трулата представлява малка къщичка, построена от варовик и камъни, а покривът е с характерна конусовидна форма. Стените са много дебели и освен, че по този начин се укрепва структурата на жилището, се регулира и вътрешната температура на помещението. 


Всички трули са варосани, а на някои от тях, покривите са украсени с чудновати символи. 

Трули са разпръснати из цялата област на долина Итрия, но в Алберобело са най-много на брой. 



Над 1400 от тези странни постройки са скупчени в два от кварталите на града - Rione Monti и Rione Aja Piccola




В Rione Monti  има около 1000 трули спускащи се по малък хълм, повечето от тях са превърнати в магазини за сувенири, хотели и ресторанти.

























 В някои от магазините за сувенири, има възможност да се изкачите на покрива на трулата и да видите Алберобело от високо. 






























Rione Aja Piccola е по-малко комерсиализиран, с около 400 трули, като повечето от тях са семейни жилища. 





























По време на нашето посещение, имаше празник на града. Навсякъде беше украсено както подобава, съпроводено с музика, песни и танци. Е, имаше и недостатък - беше невъзможно да седнеш в ресторант без предварителна резервация :-)!


























































Приказен Алберобело нощем:




Ако сте отседнали в хотел в Бари, спокойно бихте могли да съчетаете в един ден разглеждане на Алберобело, Локоротондо и Мартина Франка. Имайте предвид само, че влаковете в неделя не пътуват, биват замествани от автобуси, които са на доста по-големи интервали от време. Ааа, ако като нас, сте пристигнали в събота и трябва да се върнете в неделя с автобус, трябва да знаете, че автобусите не тръгват от гарата, както ние си мислехме :-)! Спирката на автобусите се намира на  Viale Bari (първата пресечка в дясно, като тръгнете от гарата, към центъра), а билети се купуват от бензиностанцията отсреща.

*КРАЙ*

Свързани публикации:



18 коментара:

  1. Интересна история. Може ли горе долу да ме ориентираш колко лева излиза едно такова пътуване?
    Аз преди време си бях направила една обиколна на Гърция по подобен тип и ми беше излязло около 1000лв

    Поздрави,
    Ева

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      Самолетните билети бяха по 40 лева на човек, а трите хотела в които нощувахме - 300 лева т.е. на двамата с мъжа ми, общо пътуването беше за 380 лева и отделно джобни, разбира се :-).

      Изтриване
    2. Извинявайте, а без багаж ли пътувате? 40 лева на човек може да е цената на най-евтините билети на Wizz, но без багаж. Ако имате огромният късмет да попаднете на най-ниска цена в двете посоки, което поне на мен никога не ми се е случвало, макар да си купувам билетите 6 месеца предварително.

      Изтриване
    3. Пътуваме само с ръчен багаж - за три дни е напълно достатъчно. Напоследък си купуваме и приорити бординг, заради допълнителната чанта, която се полага, за да мога да си нося и статив. А колкото до цената на самолетните билети - почти никога не купувам 6 месеца по-рано, освен ако не е някаква супер оферта. В случая билетите са купени около месец преди полета. Също така, това не е най-евтината цена на Wizz за която съм пътувала. Всичко е въпрос на следене и известна доза късмет :-)!

      Изтриване
    4. Явно сте голяма късметлийка. Най-ниската цена на Wizz в момента е 20 лева. И ако в едната посока е толкова, в обратната задължително е по-висока. Влизам в сайта почти всеки ден, дори и след като съм си купила вече билети, за да следя какви са тенденциите.
      Попитах Ви, защото мисля, че леко подвеждате хората относно цените, макар да давате много полезна информация.

      Изтриване
    5. Съжалявам, че мислите така! Повярвайте ми, нямам абсолютно никаква полза да си измислям цените, споменавам ги, защото мисля, че е полезно и за да могат хората да са наясно колко бюджетно би могло да им излезе едно пътуване. Пазя си мейлите от абсолютно всички резервации и винаги когато казвам цени, отварям конкретния мейл, за да видя каква точно е била цената, именно, за да не става подвеждане. Естествено, никой не е длъжен да ми вярва :-)!

      Изтриване
    6. билетите действително са евтини, сега си купих за 50 лв. Хотел с три нощувки излиза 240 лв.

      Изтриване
  2. Здравейте, билетите от Wizz Air ли бяха? :) Колко по-рано букнахте билети :)

    Много полезна информация, благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, от Wizz, пътуването беше през септември, а билетите купихме през юли.

      Изтриване
  3. Много полезно и очароващо, благодаря! Точно и аз разглеждам офертите на Wizz, но се притеснявам, че може би през лятото ще е доста нагорещено из точно тези градчета.

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасно, полезно и красиво. Благодаря

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасно, полезно и красиво. Благодаря

    ОтговорИзтриване
  6. Невероятна красота, като в приказка е. Страхотни снимки!

    ОтговорИзтриване
  7. Много полезна информация със страхотни снимки ,съпроводена...Как е транспортът там? Ние ще бъдем в хотел на 60км от бари и се чудя ,дали не бихме могли да видим тези красоти, ползвайке обществен транспорт...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Навсякъде, където сме били сме ползвали само обществен транспорт. Понякога нещата се случват бавно, но не е невъзможно :-)!

      Изтриване