понеделник, 23 ноември 2015 г.

Южна Италия II част - Матера


Матера е наистина уникален град! Преди няколко години, за първи път видях снимки от там в един блог за пътувания и моментално мястото се нареди сред желаните от мен за посещение дестинации. Когато купихме билетите до Бари, дори имахме идея да спим поне две нощи там, но желанието да видим и други места в района естествено надделя и разпределихме нощувките по следния начин - 1 в Матера, 1 в Алберобело и 1 в Бари


От летището в Бари до Матера има директен автобус, който спира на Piaza Della Visitazione, където се намира и гарата на Матера. Първият автобус тръгва в 00:30 часа, пътуването трае 1 час и 15 минути, а цялото разписание можете да видите на  сайта на http://pugliairbus.aeroportidipuglia.it/ .  Нашият полет пристигна рано сутринта и за нас беше удобен автобусът в 09:15 часа, билета струва 5 евро и се купува от шофьора. При закупуване на билети от сайта, цената е 6 евро, понеже има такса резервация от 1 евро. Не мисля, че има смисъл от предварителна резервация на билети, когато пътувахме ние, бяхме общо 6 човека в целия автобус. Дори да няма места, което е малко вероятно, винаги можете да отидете до Бари и от там да хванете влак на FerrovieAppulo Lucane до Матера (подробности за това, как се стига от летището до Бари и особеностите на гарите там съм описала в поста за Бари). Интересното е, че цената от 5 евро е само за автобусите, които тръгват в 09:15 и 14:40 часа, за останалите цената е 3 евро или поне така пише в сайта на http://pugliairbus.aeroportidipuglia.it/ . Нямам идея какъв е смисълът на тази схема, нито пък съм проверила дали наистина е така, но да се доверим на информацията в сайта :-)! 
Гарата/автогарата на Матера не се намира в историческия център на града, но все пак е на пешеходно разстояние от там (не повече от 10-15 минути). Лично аз останах неприятно изненадана от новата част на града и изобщо от местата извън старите части на градовете, които посетихме в Южна Италия - неуютни сгради, блокове в леко комунистически стил, абе изобщо не това, за което си отишъл в Италия :-)!
 Но когато тръгнеш по Via Domenico Ridola ...























...и стигнеш до Piazza Giovannni Pascoli...
...и от панорамната тераса пред теб се разкрие гледката към  Sassi di Matera, определено си склонен да забравиш непривлекателните гледки на покрайнините :-)!
В тази връзка, аз препоръчвам задължително да направите нощувка в Матера,  при това в историческата част, защото градът е наистина уникален и неповторим, както през деня, така и през нощта - няма да видите друг такъв в Италия. Ако намирате трудности с намирането на приличен хотел на нормални цени, може да потърсите апартамент или стая в някоя платформа за отдаване на жилища под наем. Ние попаднахме на страхотен реставриран апартамент, издълбан в скалите с включена закуска от airbnb за 69 евро на вечер. Мястото беше толкова очарователно, че чак не ни се излизаше...





Sassi di Matera (Камъните на Матера) се намира в италианската област Базиликата и  е най-стария обитаем град в Европа. Районът наоколо е населен още от ерата на палеолита. Градът е разположен върху варовиково плато и самите къщи са издълбани една над друга в скалите, като в по-късни години за строежа им  започват да се ползват тухли и камъни.





 Старият град, наречен Civita е сърцето на Матера, а около него са оформени два района: Sasso Caveoso  - по-старата и живописна част, стотиците пещерни жилища са разположени терасовидно и Sasso Barisano, където има голям брой реставрирани сгради и съответно районът е по-туристически ориентиран с много хотели, ресторанти и къщи за гости.  









 В центъра на Civita, където е най-високата част на града се издига катедралата на Матера, построена през 1270 година върху развалините на предишни крипти.







Жилищата са обитавани от хора до към 50 - те години на ХХ век, когато италианската комунистическа партия решава, че не може италиански граждани да живеят по този начин – в пещери, без врати и прозорци, без нормална канализация и ток. Обявяват Матера за „национален срам на Италия“ и изселват местното население в новопостроени блокове. Повечето скални жилища стават собственост на държавата, право да запазят собственост над тях имат само тези, които могат да си позволят да закупят новите домове. Дълги години никой не  полага грижи за уникалните постройки, вследствие на което те започват да се рушат.










В един момент хората от киноиндустрията откриват, че Матера е прекрасен естествен декор за снимки на филми на библейска тематика, в града са снимани може би повече от 40 филма. До края на 80-те години Матера остава необитаема, но благодарение на киноиндустрията, Юнеско и по-късното италианско правителство, градът става по-туристически ориентиран и животът в него постепенно се завръща.





През последните години Матера набира все повече популярност, особено след като Мел Гибсън избира мястото за снимки на филма „Страстите Христови“ . Броят на посетителите на града стремглаво нараства, но най-интересното е, че дори да има много туристи, когато се завъртиш из малките древни улички, особено в по-крайните райони, добиваш усещането, че си в съвсем пуст град в друга епоха.



През 2019 година Матера ще бъде европейска столица на културата заедно с Пловдив. 

















Когато дойде време за вечеря, нямахме възможност да пробираме заведения, понеже заваля дъжд. Затова решихме просто да отскочим в заведението срещу апартамента ни - Morgan Ristorante Pizzeria, което се оказа добро попадение. Типично за Матера, ресторантът е вкопан в скалата и е на три нива, предлага уютна обстановка и добра кухня.






















Antipasto Tipico Lucano





















Carpaccio de Boeuf





















Tagliolini al tartufo lucano



















За наш късмет, след вечерята дъждът вече беше спрял и имахме възможност да се разходим из нощна Матера.









Следва продължение....

7 коментара:

  1. Здравейте! Бих искала да попитам кога ще публикувате пътеписа от пътешествието до Алберобело. Благодаря! Мария

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Предполагам, че до седмица ще имам възможност да го напиша.

      Изтриване
    2. Благодаря за отговора! :) Весели празници!

      Изтриване
  2. Здравейте, благодаря за информацията и прекрасните снимки! Искам да попитам кой месец посетихте тези прекрасни градчета? Извинете, ако е било споменато, но ми е убягнало!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Пътуването беше в края на септември.

      Изтриване
  3. Здравейте Зани! Безкрайно съм Ви благодарна за подробната и подредена информация в Вашия блог. Подарих на сина ни екскурзия до Бари за двама и той избра да отиде с баща си. Екскурзията е без гид, тръгват след 3 дни. Синът ни говори много добре английски, но аз от няколко дни се безпокоя дали ще успеят да оползотворят 3-те дни по-най добрия начин и да посетят Алберобело Мартина Франка и Матера. Ако времето им мине в лутане по автогари и гари в разучаване на разписания и уточняване на маршрути, може моят подарък да се окаже много неприятно преживяване. Принтирах информацията от блога Ви, сега съм спокойна и щастлива. ГОЛЯМО ИСКРЕНО БЛАГОДАРЯ!
    Поздрави,
    Дарина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Благодаря за хубавите думи! Радвам се, че съм била полезна :-)!

      Изтриване