неделя, 13 април 2014 г.

Португалия IV част - Порто

От Лисабон до Порто има автобуси на всеки час, цената на билета е 20 евро, а ако се закупят онлайн на сайта на Rede-expressos  има 5% отстъпка. Тръгват от автогара Sete Rios, която е в непосредствена близост до метростанция Jardim Zoológico. Разстоянието се взима за около 3 часа и половина, но автобусите са много комфортни, отново с безплатен Wi-Fi, спират във Фатима и Коимбра, така че ако имате интерес към тези градове, можете да си направите полудневна разходка. Последна спирка е автогарата в Порто, която се намира в близост до Praça da Batalha. Хотелът, който бяхме резервирали се казва Porto Trindade - 53 евро на вечер със страхотна закуска, иначе имаше забележки, но за 2 дни става. Най-важното е, че разстоянието до центъра беше пешеходно.

За разглеждането на Порто разполагахме с не повече от ден и половина, въпреки че това е втория по големина град в Португалия, интересната стара част не е много голяма, затова времето ни беше напълно достатъчно. Транспортът в града е много добре уреден - има автобуси, трамваи, метро (с което може да се стигне и до летището на града), но за разглеждане на центъра едва ли ще ви е необходимо ползването на градски транспорт.























Sé de Porto е една от най-старите сгради в града. Катедралата е построена през ХІІ век.





 Първото нещо, което трябва да се види в Порто е стария квартал Рибейра, включен в списъка на Юнеско. А аз се влюбих в тези цветни покриви :)!





















































Минавайки по тези тесни, вити улици се стига до главния площад на  квартала.Тук започва и крайбрежната улица, където има много ресторанти и кафенета, а отсреща се вижда съседния град Вила Нова ди Гая.






















Ponte de Dom Luís I  - един от мостовете над река Дуоро, които свързват Порто и Вила Нова де Гая. Направен е на две нива  - по горното минава метрото, а по долното автомобилите. И на двете нива има алеи за пешеходци. От тук се разкрива красива гледка към града.





















Останки от крепостните стени на града






















В Гая се намират над 50 винарни, където се произвежда виното "Портó" с което е известен Порто. Повечето от тях са отворени за посетители, а някои предлагат безплатни турове и дегустация на портó.















На следващия ден имахме възможност да се разходим и в по-широкия център на града, въпреки че валеше, разходката беше много приятна.















Най-добрата гледка към Порто може да се види от Torre dos Clérigos - 75 метрова кула в бароков стил, построена през първата половина на XVIII век. Навремето е била най-високата сграда на Португалия.































Rua de Santa Caterina - пешеходна зона с много магазини и кафенета






















Capela das Almas










Igreja de Santa Clara - фасадата на църквата не привлича с нищо, но отвътре  е истинско бижу. Вътрешността е изцяло от дърворезба и злато, за съжаление ние не можахме да я разгледаме по-обстойно, защото тъкмо влязохме и изгасиха лампите, че затварят. Решихме, че си заслужава да се върнем на следващия ден, оказа се, че работи до 12.00 часа :-)!


























Avenida dos Aliados






















Сградата на кметството на Порто

Praça da Liberdade






Подобно на Лисабон , тези стари стогодишни трамваи са туристическа атракция.


Estação de São Bento - историческата гара на Порто е известна със сините си плочки, които изобразяват сцени от историята на Португалия.


























Ресторантите в Порто ми се сториха една идея по-скъпи от тези в  Лисабон . Всъщност, ние сядахме предимно по заведения около реката, може би на не толкова туристическо място да е по-евтино.  Традиционно за града ястие е шкембе с боб, интересна е историята му. През 1415 г. принц Хенри иска от жителите на Порто да съберат всичкото месо, което имат и да го дадат на войските по корабите. За жителите остават единствено карантиите, включително и шкембето. Така се появява ястието tripas à moda do Porto, а жителите на Порто си спечелват името "tripeiros" или "ядящите шкембе". Ние пропуснахме шкембето и заложихме на познатото.
 С Порто приключи и нашето пътуване из Португалия. Обратният ни полет  беше с Ryan air рано сутринта до Айндховен и не можахме да се възползваме от евтиното метро до летището, така че си бяхме резервирали трансфер от Ryan air (за 9 евро на човек ни взеха от хотела). Такси по това време на денонощието излиза около 30 евро. Обмисляхме и варианта да останем за няколко дни и в Холандия, но преценихме, че това ще го оставим за отделно пътуване, така че още същия ден хванахме полета на Wizz air до София. Ако на някой му се стори странен факта, че от Португалия сме решили да се прибираме за "по-пряко" през Холандия, може би обяснението, че билета Айндховен - София струваше 20 лева ще го задоволи :-)!


2 коментара:

  1. Прекрасни снимки и като цяло статията.
    Много добро описание , четейки и гледайки фотосите човек преживява разходката!

    ОтговорИзтриване