понеделник, 6 януари 2014 г.

Португалия І част - Плажовете на Алгарве


Алгарве е най-южната област на Португалия и има невероятно живописно крайбрежие. Идеята, да почиваме тази година там, дойде малко спонтанно, след като реших, че няма да се справя с намирането на евтини билети за Мадейра (която ми е цел от много отдавна). Понеже така или иначе темата беше Португалия, се разрових къде би ни допаднало най-много за морска почивка. Не съжалявам ни най-малко, защото в момента тези плажове са на челна позиция в класацията ми, а Мадейра със сигурност ще я посетим някой ден!

 Ако целта на пътуването е само почивка в тази част на Португалия, има много летища в Европа, от които може да се стигне до главния град Фаро (Ryanair имат полети от Брюксел/Шарлероа, Париж/Бове, Дортмунд, Франкфурт - Хан, Айндховен - до всички тях има лесен и евтин достъп от София с авиокомпания Wizz air). Ние искахме да разгледаме и други части на страната, така че нашите полети бяха София - Бергамо - Севиля, а на връщане Порто - Айндховен - София. Самолетните билети ни излязоха по 210 лева на човек, така че - кой казва, че е скъпо да се стигне до Португалия :-)? От Севиля до Портимао (където избрахме да отседнем) се придвижихме с автобус. Цената на билета е 20 евро, има автобуси 2 пъти на ден и не е нужно да се купуват билети предварително по интернет, още повече, че он-лайн има такса по 2.60 евро на човек. Аз до последно проверявах дали има достатъчно места на http://www.movelia.es/es и бях решила, че ако намалеят драстично ще купя, но в крайна сметка купихме билетите в деня преди пътуването от автогарата Plaza de Armas в Севиля.
Има много градчета по крайбрежието където си заслужава да се отседне, защото както вече казах, цялото крайбрежие е интересно. Ние търсехме възможно най-евтиния вариант и го открихме в Портимао - Atlantichoice Studio 17 - нов апартхотел. Бяхме наели студио, но всъщност ни настаниха в апартамент с прекрасна тераса и цялото това удоволствие за 7 нощувки, за двама - 205 лева!!! Не ми се мисли, в България на подобно място, колко пари биха ни взели :-)! Локацията на хотела не мога да кажа, че е от най-добрите (ако сте с кола, има и безплатен паркинг) - на около 15 минути пеша от центъра, на около 2 километра от Praia da Rocha, но ние така или иначе не планирахме да посещаваме точно този плаж. За сметка на това в близост има 2 големи супермаркета и спирка на градския транспорт непосредствено пред хотела.
Самото градче Portimão не ме впечатли особено, вечер дори доста замираше, но при положение, че по цял ден обикаляхме насам-натам изобщо нямахме сили за вечерни излизания. Ако някой търси нощен живот, може би около Praia da Rocha е доста по-оживено.

































Чудесно е, ако може да наемете кола и да обикаляте по цялото крайбрежие (не съм се интересувала, но мисля, че не е много скъпо), ние нямахме, така че трябваше да разчитаме на градския транспорт, който честно казано не считам за много редовен! Има разписания по спирките, но рядко ни се е случвало да хванем автобуса на време :-)! Информация за разписания, цени и маршрути съм черпила от тук , сайта е неофициален, но инфото в него е сравнително точно. Цената на единичен билет за автобус е 1.35 евро, но по изгодно е да се закупи карта, която може да се зарежда с 10 или 20 пътувания. По този начин едно пътуване излиза 0.80 евро, а цената на самата пластика е 3 евро. Картата може да се ползва и от двама човека, маркира се на едно устройство до шофьора на влизане в превозното средство, а на билета е отбелязана оставащата сума. Когато искате да слезете се сигнализира с бутон, което за мен не е много удобно, ако отиваш за първи път някъде. Ние по този начин си изпуснахме спирката първия ден - искахме да слезем на Praia do Vau, но докато се усетим, вече продължавахме към Alvor. Решихме все пак да се възползваме от възможността да разгледаме и този плаж и като преценихме, че сме най-близо до океана слязохме.
Praia do Alvor - голям безличен плаж, който не ни впечатли с нищо, дори не останахме на него,

 ...но не така стоят нещата като тръгнеш наляво ...




















Промъкваш се от тук...
...и се озоваваш на Praia dos Três Irmãos.
 Не, че тук имаше по-малко хора...

...но се намираха и по-спокойни местенца,...
 ...както и много красиви арки в скалите, през които се минава от един плаж в друг!
























Подробна информация за плажовете на Алгарве (и не само), намерих на portugalvirtual . От там могат да се набележат доста интересни места за посещение. Повечето от описаните плажове са обществени - със заведения, тоалетни, чадъри и т.н., но винаги може да се намерят не толкова населени места, като се кривне малко встрани по скалите. 
На следващия ден слязохме на правилната спирка - Praia do Vau  :-)!
 Веднага се насочихме надясно към скалите да открием по-усамотено място.



И колкото да е невероятно открихме такова - истинска пещера, в която си бяхме само ние. Е, имаше преминаващи хора от време на време :-)!


























Вдясно от нашето уютно място се намира поредния обществен плаж - Praia dos Alemães.



















































В Google Earth бях видяла, че в скалите, които се падат вдясно от тези плажове има много малки заливи и решихме един ден да се разходим натам.
 От горе се разкриват прекрасни гледки!














 И тук открихме най-любимия ни плаж!



 Тъкмо се радвах колко е красиво и как няма хора...


... и мъжът ми видя дупка в скалата...
  ...през която естествено се отива на съседния плаж!



И се открива едно истинско бижу!!!
























Нито снимки, нито думи могат да опишат колко е красиво и екзотично мястото на живо!



































 Някъде там, повечето туристи, за щастие,  изобщо не подозират за съществуването на това място!





















Един ден решихме да отскочим до съседния град Lagos. Цената на билета е 4 евро, предплатените карти, които си купихме не важат.


 Местния пазар
Рибен пазар






 Градчето е доста по-приятно от Портимао.




















Плажовете са много подобни на тези в Портимао, посетихме два от тях:
Praia da Dona Ana




Praia do Pinhão
































Океанът беше започнал да става по-бурен!

Един ден направихме дълга разходка от Praia do Vau, минахме през Praia Dos Três Castelos  и стигнахме до Praia da Rocha. Никаква идея нямам кой плаж как се казва, но навсякъде има красиви скални образувания :-)!




  
Последният  ден времето беше облачно, но нямаше как да го пропуснем, така че се насочихме по обичайния ни маршрут към любимия ни плаж, на който дори не знам името!


 Само да предупредя, че океанът има голям прилив, така че, ако решите да се усамотявате на някой плаж е добре да знаете дали водата не залива мястото от където сте минали или... просто трябва да изчакате да дойде отлива. На този плаж например, приливът заливаше дупката през която минавахме и беше невъзможно да си тръгнем преди 18.00 часа. Освен това, водата буквално залива целия плаж и ако има силни вълни може да бъде опасно! 


Както вече казах, Алгарве стана едно от любимите ми места за морска почивка. С удоволствие ще отидем отново там! Не на последно място дестинацията е изключително евтина, особено сравнено с останалите страни от Западна Европа. Цените в супермаркета са съизмерими с тези в България, единствено хлябът и шоколадът  са по-скъпи.В заведенията също не е много скъпо. За хотелите - вече казах. Цитирала съм цените на самолетните билети и хотела в който спахме, така че всеки може да си направи сметка, дали може да си го позволи!

Следва продължение ....."Португалия ІІ част - Лисабон"
                                                        "Португалия ІІІ част - Синтра"
                                                         "Португалия ІV част - Порто"



14 коментара:

  1. Здравей Зани,
    Страхотно. Откога чакам. Изумява ме как намирате такива евтини самолетни билети. Аз уж постоянно търся, а все не достигам такива цени. Изключително място. И веднага ми става любимо. То вече станаха много - Малта, Сардиния, Алгарве, Мадейра... Ще карам по вашия път.
    Всеки септември по едно.
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здрасти! Съжалявам за забавянето и се радвам, че ти е харесало :-)! А за билетите - с много дебнене се намират и честно казано почти винаги може да се желае да са още по-евтини (аз в повечето случаи се чувствам прецакана, защото или съм изпуснала някой евтин или след това са ги намалили още, но какво да се прави :-)).Като си набележиш дестинация, си направи маршрут с полетите и започвай да следиш, когато някоя цена падне до толкова, че да те устройва - купуваш (почти никога не съм купувала всичките билети наведнъж, освен ако всички цени не са в един момент изключително евтини). Абе общо взето си е игра на нерви в която в повечето случаи се чувствам победена... :-)! Всичките места, които изброяваш са прекрасни (поне за мен), така че от където и да започнеш няма да съжаляваш!

      Изтриване
  2. А къде дебнеш за билети за всички авиокомпании или по отделно влизаш във всеки сайт и следиш?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами по принцип има различни сайтове на които може да си следиш цените на различните авиокомпании, но лично аз влизам във всеки сайт по отделно.

      Изтриване
  3. Знаех си, че не съм видяла много там, но изглежда, че аз НИЩО не съм видяла! Страшни снимки, чудни! Благодаря за споделянето!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това е един много добър довод да посетиш мястото отново ;-)!

      Изтриване
  4. Приливите и отливите могат да доведат до интересни истории. Приятелка разказа, че на един от тези плажове опънали палатка и дори заспали сладко. Събудили се навреме, но вече плували във вода :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, да! Много е забавно, особено ако не си подготвен какво ще се случи :-)! Лично аз за първи път видях такъв прилив/отлив - определено е впечатляващо.

      Изтриване
  5. Привет,
    С компания обмисляме да предприемем същото пътуване къмм средата на септември. Единственото което ме притеснява са температурите на водата. Четох, че рядко стават над 20 градуса защото все пак е океан, но си е доста студено.

    Благодаря предварително

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей!
      И аз мислех, че водата по крайбрежието на Алгарве ще е студена, но за мое учудване не беше. Температура не съм мерила, но определено беше приятна и според мен над 20 градуса :-). Предполагам, че от голямо значение е и това, че с изключение на последния ден, времето беше изключително хубаво!

      Изтриване
    2. Много ти благодаря за информацията :) Ще се ходи първата седмицана септември :) Нямам търпение. Уникални снимки

      Изтриване
  6. Привет!
    Прекрасен разказ за невероятни места, както ги описвате. :)
    Имам един въпрос, кога точно бяхте в Алгарве? Планираме да пътуваме до там средата на септември или средата на октомври. Но ме притеснява, че времето през октомври няма да става съвсем за плаж, каквато е целта. Какво ще ме посъветвате?
    Както и четох, че крайбрежието е много ветровито заради океана. Вярно ли е това?
    Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Бяхме там втората половина на септември, ние случихме на хубаво време с изключение на последния ден. Но както знаете, това какво ще е времето си е малко до късмет. Ако имате възможност за септември, то по-добре тогава, не съм сигурна, че през октомври ще става. При нас не е било ветровито и си ставаше за плаж.

      Изтриване
  7. Здравей, ще може ли да се опиташ да дадеш локейшън на любимото ви място...наистина изглежда впечатляващо и искам да успея да го намеря. Преполагам ще можеш да го отбележиш на google maps като го знаеш къде е : )

    ОтговорИзтриване