понеделник, 23 януари 2012 г.

Венеция


 Каквото и да кажа за Венеция ще е все недостатъчно! Това е едно невероятно място, което въпреки многобройните туристи няма как да не те завладее. Тръгнах натам с не малко предубеждения, че вероятно няма да ми хареса именно заради тълпите, миризмата от каналите и прочие. Но всъщност се оказа точно обратното! На места може и малко да понамирисва, но не прави много впечатление! Веднага след като подминеш туристическата част около Сан Марко и моста Риалто и попадаш в една друга Венеция. Понякога даже се чудех дали наистина 3 преки (канала) по-нататък има все още такива тълпи от туристи! Не веднъж ни се случваше да се загубим из многобройните малки улички, въпреки, че бяхме въоръжени с карта. Е, не всеки път беше много забавно, особено една вечер, но както и да е :-)!














Площад Сан Марко




Двореца на Доджите

Камбанарията - най-високата сграда във Венеция











Най-тясната уличка  по която съм минавала:-)))




Моста Риалто


Squero di San Trovaso -  една от най-старите, все още активни работилници за венециански гондоли в града.






Моста на академията


Един от най-прекрасните залези в живота ми :-)....





Единият ден отскочихме и до красивият остров Бурано. Той се отличава с това, че къщите са  боядисани във всевъзможни цветове и създават едно прекрасно настроение.  Островът е рибарско селище и има легенда според, която жените са започнали да боядисват домовете си в ярки цветове, за да може мъжете им вечер като се прибират от риболов да разпознават отдалече къщата си. Местните власти дори са въвели закон, според който всеки жител се задължава да боядисва дома си с определен ярък цвят и така тази традиция се спазва и до днес.








На 5 минути с лодка от остров Бурано се намира остров Торчело.




 Организацията  - на отиване с полет на Ryan air от Малта, на връщане естествено Wizz air до София. Полетите отиване и връщане за двама не бяха повече от 200 лева. За наше щастие кацнахме и излетяхме от летище Марко Поло, защото Тревизо беше в ремонт. Придвижването из Венеция и островите наоколо става с т.нар. вапоретки. Ние си бяхме взели предварително карти за 72 часа от http://www.veniceconnected.com/ . Най-добре е да се наеме хотел в самата Венеция, особено ако сте за 3 дни. Просто не си струва да си губите времето да пътувате до Местре, още повече че разликата в цената на хотелите не е толкова голяма. Ние бяхме в http://www.hoteltorino.com/ -  много приятно хотелче в центъра на Венеция. Изкарахме там 3 прекрасни дни през септември.

6 коментара:

  1. Страхотни снимки. Изобщо приятен пост за разлика от лошо преведения пост на колегите с 20 хора, които живеят на Торсело :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Торсело нарочно го написах като колегите

    ОтговорИзтриване
  3. Тези снимки ми навяват приятни спомени! Красиви са!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Такива спомени наистина топлят! Особено в тези студени януарски дни, какво друго му остава на човек освен да си спомни за някое красиво и слънчево място което е посетил :-)))!

      Изтриване