сряда, 3 септември 2014 г.

Малмьо, Швеция























Не съм от най-големите фенове на северна Европа и то не защото няма какво да се види, а най-вече заради преобладаващите ниски температури, облачно време и дъждове. Друго си е палми, пясък, плаж, жега... :-). Но когато има налични евтини билети - пътувам навсякъде! От май Wizz air пуснаха нова дестинация: София - Малмьо ( Швеция ). Градът, който е разположен на протока Йоресунд, е добра отправна точка за обиколка на Дания и Швеция.
Летяхме на 16.05 - с първия полет по линията, цената на билетите беше 70 лева за двупосочен (гледам, че по тази отсечка продължават да се поддържат традиционно ниски цени). По принцип, идеята на пътуването беше да разгледаме предимно Копенхаген, но след като погледнах цените на хотелите, реших да се установим в Малмьо и да пътуваме до там. Малмьо и Копенхаген са свързани с мост и има денонощно редовни влакове между двата града.


 Летището на Малмьо се намира на около 30-тина километра от града. Има редовни шатъли  до централната гара в Малмьо на цена 99 SEK (около 21 лева), билети може да се закупят както на място, така и он-лайн - http://www.flygbussarna.se/en/malmo . Ако пътувате 4 човека, вземете такси до центъра, цената е около 400 SEK. Има шатъли и до Копенхаген на цена от 100 DKK (около 26 лева) - http://www.neptunbus.dk/en
Отседнахме в Park inn by Radisson (3 нощувки със закуски - 430 лева за двойна стая), хотелът се намира на около 20 минути пеша от гарата, в близост до Turning Torso. И така планът беше: 1 ден за Малмьо, 1 ден за обиколка на протока Йоресунд и 1 ден за Копенхаген. Въпреки че Малмьо е третият по големина град в Швеция, историческата му част  не е много голяма и спокойно би могло да стигне и половин ден, но ние така или иначе бяхме отседнали там, така че решихме да отделим цял ден.


 Turning Torso е една от емблемите на града. Тази сграда е най-високият небостъргач в Швеция (190 метра), нейният дизайн наподобява усукано човешко тяло, като от основите  до последния етаж завъртането е на 90 градуса.








 А някои хора си живеят на понтони  във водата...
 Градският плаж също е наблизо, но не ни е хрумнало изобщо да се къпем в Северно море!
 По  моста Йоресунд се осъществява комбинирана железопътна и автомобилна връзка на Копенхаген с Малмьо. Той е с дължина около 16 километра, част от него е проектирана така, че да минава под водата, за да може корабите свободно да преминават през протока.



 Kungsparken е градски парк в Малмьо. Изключително приятно място за разходки и пикник.


 Malmöhus Castle  е най-старият оцелял скандинавски, ренесансов замък. Историята му започва през 1434г., когато на това място е издигната цитадела, разрушена по-късно. В средата на  XVI век, замъкът е построен в сегашния си облик, като по онова време е бил датска територия. До 1914г. крепостта е била затвор, а днес се  използва за културни цели - тук се намират няколко музея. Вход - 40SEK ( 8-9 лева).

 Срещу замъка и парка се намира едно много приятно кварталче  с цветни къщи и тесни улички -  Gamla Västers.













Площад Lilla Torg- най-популярното място за срещи в Малмьо.

























Optimistic Orchestra

 Непосредствено до площад Lilla Torg се намира главният площад на града Stortoget, построен през 1536 г. В средата му е бронзовата статуя на крал Чарлз Х. Сградите заобикалящи площада формират Gamla Staden (Стария град).






















 Malmo City Hall  е една от сградите на площад  Stortoget, построена е през 1546 година, но през XIX век търпи големи промени.









St Petri Kyrka е най-старата църква в града - от средата на XIV век и е построена в готически стил. 

Folkest Park се намира малко встрани от центъра на града. По принцип го сравняват с Тиволи в Копенхаген, нооо честно казано нямат нищо общо! Ако имате много свободно време може да го посетите, но иначе не си струва да си губите времето.

По тези ширини, през лятото се стъмва по-късно отколкото в България. В средата на май, слънцето залязваше в 21,30 часа и след това доста време беше само сумрак, без да се стъмни наистина. Така че ни се наложи да почакаме до 23.00 часа за нощните снимки :-)!





















































Известно е, че скандинавските страни са с много висок стандарт на живот, съответно такива са и цените по заведенията. Честно казано, бях се подготвила психически за ужасна скъпотия и може би затова на мен не ми се видя чак толкова скъпо :-)!  Например, в заведение в Малмьо на площад Лила Торг за 2 пици и 2 бири платихме 300 SEK(65 лева), а в Хелзингборг - за сьомга, пилешко, 1 бира, 1 чаша вино и минерална вода - 340 SEK(74 лева). Естествено не е евтино, а и ние не сме сядали по някакви безбожно скъпи заведения, но се преживява. А и винаги може да се мине по-бюджетно - на много места се продават сандвичи, хот-дог и др. В Копенхаген беше една идея по-скъпо.
Не нужно предварително да си обменяте крони от България. Абсолютно навсякъде може да се плаща с кредитна или дебитна карта - от таксито или автобуса, който ще ви закара в центъра на града, до будката за хот-дог на улицата. Кога ли и в България ще доживеем такива времена?


Следва продължение..... "Обиколка на протока Йоресунд" и "Копенхаген, Дания"


4 коментара:

  1. Само да запитам, има ли някакви таски, които да ти се начисляват на картата при транзакция в магазин или ресторант, или градски?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не сме имали допълнителни такси при плащане с кредитна карта Виза.

      Изтриване
  2. Да попитам снимките са направени през май? - времето изглежда чудесно. Хубава информация,благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, пътуването беше около 20 май и времето беше повече от чудесно :-)!

      Изтриване